Demand Generation: alles wat je moet weten

Demand Generation is populair. Bij Comaxx weten we er alles van. Het is een zeer effectieve methode om je business te laten groeien. In onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die mensen ons over ‘Demand Generation’ stellen. 

Wat is Demand Generation (of ‘Demand Gen’)?

Demand Generation, soms Demand Gen genoemd, beïnvloedt de manier van denken van klanten dusdanig, dat ze gaan beseffen dat er een betere situatie mogelijk is (bron: wat is Demand Generation volgens InDemand B2B). Of iets technischer geformuleerd: Demand Generation is een ‘Brand awareness’ strategie, waardoor er bij potentiële kopers een andere manier van denken ontstaat over hoe jouw merk hun probleem kan oplossen. Demand Generation schetst scenario’s vanuit storytelling waar de klant zich in herkent, waardoor er een verlangen naar gaat ontstaan.

Een Demand Generation campagne ontwikkelt dus een behoefte voor jouw product of dienst:

 • Eerst creëer je bewustwording dat er een betere situatie bestaat dan waar ze nu in zitten (de transformatie).
 • Vervolgens wil je dat de behoefte concreet wordt.
 • Tot slot wil je dat de prospect jouw product of service overweegt.

Demand Generation is opgebouwd uit 3 stappen:

 1. Demand Creation: creëer content die resoneert met iemand z’n huidige overtuiging, mening of standpunt. Neem dat als je vertrekpunt. Start niet met te vertellen wat jij kunt bieden, start met te vertellen dat je begrijpt in welke situatie jouw klant zit en wat dit betekent.
 2. Demand Generation: creëer content die de behoefte aanwakkert en versterkt, niemand is in één keer te overtuigen. Doe dit stapsgewijs, geef iemand de tijd om het idee te laten groeien en het idee met anderen te bespreken. Schrijf content voor dit proces.
 3. Demand Capturing: creëer content waarmee jouw potentiële klant in beweging komt. Maak het probleem nu urgenter. Geef tools en hulpmiddelen om dit proces te versnellen.

Klik hier om een blog te lezen over het ‘bookshop-model’, waarin Demand Generation helemaal wordt uitgelegd.

Demand Generation model

Hoe verschilt Demand Generation van leadgeneratie?

Hoewel beide strategieën gericht zijn op het aantrekken van potentiële klanten, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen Demand Generation en lead generation. Het belangrijkste verschil is dat Demand Generation gericht is op het stimuleren van de vraag naar een product of dienst, terwijl lead generation gericht is op het verzamelen van informatie over potentiële klanten en het actief converteren van hen tot betalende klanten. Bij Demand Generation gebeurt deze conversie op het tempo van de potentiële klant, deze maakt zich pas kenbaar bij het invullen van het contactformulier.

Een ander verschil is dat Demand Generation meer gericht is op de bovenkant van de ‘sales funnel’, terwijl lead generation zich meer richt op de onderkant. Met andere woorden, Demand Generation is gericht op het creëren van bewustzijn en interesse bij potentiële klanten, terwijl lead generation zich richt op het converteren van geïnteresseerde potentiële klanten tot betalende klanten.

De impact van deze strategieën op de ‘customer journey’ verschilt ook. Demand Generation richt zich voornamelijk op de bewustmakingsfase en interessefase van de customer journey. Het doel is om potentiële klanten te informeren over het product of de dienst en hen aan te moedigen om meer informatie te zoeken. Lead generation daarentegen richt zich op de evaluatie- en aankoopfase. Het doel is om potentiële klanten te ‘vangen’ (met download-formulieren) en hen actief te overtuigen om een product of dienst te kopen.

Uit onderzoek van HockeyStack uit 2024 blijkt dat Demand Generation 4,37 keer effectiever is dan Lead Generation.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Waarom is Demand Generation nu relevant?

Hieronder een lijst met ontwikkelingen en constateringen die hebben geleid tot de opkomst van Demand Generation in de huidige vorm:

 • Er is steeds meer weerstand tegen het invullen van formulieren om content te mogen downloaden. Maar eigenlijk was het 10 jaar geleden al niet logisch, David Meerman Scott had toen al uitgerekend dat voor elke invuller van een formulier maar liefst 25 bezoekers (potentiële klanten!) denken ‘laat maar zitten’ en doorlopen. De behoefte aan dit ‘stalken’ was een knieval aan sales en management die om ‘potentiële klanten’ zaten te springen, maar inmiddels hebben zij ook ontdekt dat deze vaak waardeloos zijn. Uit onderzoek van Refine Labs blijkt dat bij grotere (B2B)-bedrijven slechts één op de 1000 zogenaamde ‘Marketing Qualified Potentiële klanten’ daadwerkelijk klant wordt.
 • Privacywetgeving maakt tracken steeds moeilijker. Ik spreek regelmatig marketeers die dat politici, juristen en platforms kwalijk nemen, maar de achterliggende ontwikkeling is natuurlijk dat mensen hun privacy steeds belangrijker vinden.
 • Een steeds groter deel van het koopproces gaat via ‘dark social’ (niet te verwarren met het illegale ‘dark web’): kanalen die niet te tracken zijn als LinkedIn, Whatsapp, Slack, Podcast, offline etc. De ‘attributie’ van bezoekers in je site-statistieken gaat daardoor meestal onterecht naar Google: iemand die ‘buiten jouw zichtsveld’ (b.v. offline of in een chat) geïnteresseerd is geraakt in jouw merk zal vaak via Google op je website landen.
 • In B2B zit maar 3% van de markt op een bepaald moment ‘in de markt’, een rode oceaan omdat alle marketeers zich richten op die 3%. Met Demand Generation warm je mensen al op voor je merk, of -zoals het woord al zegt- vergroot je je markt.
 • Er komt steeds meer ‘zero click content’, bijvoorbeeld in LinkedIn posts omdat links je bereik daar verlagen. Maar ook Google beantwoordt al de helft van de vragen zelf, een klik naar jouw website is steeds minder nodig.
 • Het ‘nurturen’ van een ‘lead’ (van interesse naar koop, bijvoorbeeld met mails) is vooral theoretisch. Het is als trekken aan gras: daar gaat het niet harder van groeien. Of ken jij een goede case? Ben jij onlangs nog goed ‘genurtured’?
 • Meetbaarheid (zeker van ROI) wordt door bovenstaande ontwikkelingen steeds moeilijker.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Wat zijn de verschillen tussen Demand Generation en inbound marketing?

Je zou Demand Generation kunnen zien als een ‘hergeboorte’ van Inbound Marketing. Het sluit elkaar niet uit, beide hebben bijvoorbeeld content als basis en kunnen marketing automation tools als Hubspot inzetten. Daarnaast verschilt het ook per markt: in markten die wat digitaler zijn zoals de softwaremarkt is de behoefte aan Demand Generation al groter omdat kopers daar al wat verder zijn, denk bijvoorbeeld aan ‘privacy-first’. Verder een paar verschillen:

 • De focus ligt bij Inbound Marketing vooral op potentiële klanten, bij Demand Generation vooral op kopers.
 • De focus verschuift van MQL/SQL naar SQO (Sales Qualified Opportunities) of ‘hand raisers’: mensen die een echte interesse hebben in een demonstratie of misschien zelfs wel koop.
 • Je gebruikt veel meer formulieren bij inbound marketing, bij Demand Generation alleen ‘bottom funnel’ (vlak voor de aankoop) of misschien zelfs alleen een algemeen contactformulier.
 • Van gedetailleerd meten bij Inbound Marketing ga je naar ‘hoe bent u bij ons terechtgekomen’ (open vraag!) en ‘brand search’: hoe goed doet je merk het in Google Trends?
 • Bij de Buyer Persona’s ligt de focus meer op de psychologische kant en minder op de demografische kant: doelen, pijnen en angsten, motieven, de aankoopreis en hoe kopers hun geld/tijd besteden.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Welke kanalen kan ik gebruiken voor Demand Generation?

Er zijn verschillende kanalen die bedrijven kunnen gebruiken om vraag te genereren naar hun producten of diensten. De focus ligt daarbij op ‘generating demand’ in het begin van het koopproces, bijvoorbeeld op platforms als LinkedIn, en ‘capturing demand’ op een website die maar één formulier bevat: het contactformulier.

Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste kanalen:

Social media marketing omvat het gebruik van sociale media platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn om de doelgroep te bereiken en te betrekken. Bedrijven kunnen organische berichten plaatsen en/of betaalde advertenties gebruiken om hun boodschap te verspreiden.

 • Voordelen: Het kan een effectieve manier zijn om de doelgroep te bereiken, omdat veel mensen dagelijks actief zijn op sociale media.
 • Nadelen: Het kan moeilijk zijn om op te vallen tussen de concurrentie en de resultaten kunnen inconsistent zijn als de strategie niet goed wordt uitgevoerd.
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie of SEO is een strategie om organisch verkeer naar de website van een bedrijf te genereren door middel van zoekmachines. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken en de website te optimaliseren voor zoekmachines, kunnen bedrijven hun online zichtbaarheid vergroten en meer bezoekers naar hun website trekken.

 • Voordelen: Het kan op lange termijn leiden tot een constante stroom van organisch verkeer en het is relatief goedkoop in vergelijking met andere kanalen.
 • Nadelen: Het kan lang duren voordat resultaten zichtbaar zijn en het vereist een aanzienlijke investering in tijd en middelen.
 • Pay-Per-Click (PPC) adverteren

PPC-adverteren is een methode waarbij bedrijven betalen om advertenties te plaatsen op zoekmachines of sociale media en alleen betalen wanneer iemand op hun advertentie klikt. Door gebruik te maken van targetingopties kunnen bedrijven hun advertenties richten op specifieke doelgroepen.

 • Voordelen: Het kan snel resultaten opleveren en biedt meer controle over wie de advertenties te zien krijgt.
 • Nadelen: Het kan duur zijn en de conversieratio’s kunnen laag zijn als de advertenties niet goed zijn ontworpen of getarget.
 • Contentmarketing

Contentmarketing is een strategie waarbij bedrijven waardevolle en relevante inhoud creëren om hun doelgroep te betrekken en te informeren. Dit kan variëren van blogberichten en infographics tot video’s en podcasts.

Voordelen: Het kan een effectieve manier zijn om de doelgroep te betrekken en te informeren, en kan leiden tot een hogere betrokkenheid en conversie.

Nadelen: Het vereist een aanzienlijke investering in tijd en middelen om kwalitatieve inhoud te produceren en de resultaten kunnen niet direct zichtbaar zijn.

 • Influencermarketing

Influencermarketing omvat het samenwerken met invloedrijke personen in een bepaalde branche of niche om het bereik en de betrokkenheid van een bedrijf te vergroten. Dit kan variëren van betaalde samenwerkingen tot affiliate marketingprogramma’s.

 • Voordelen: Het kan een effectieve manier zijn om het bereik en de betrokkenheid van een bedrijf te vergroten, omdat invloedrijke personen al een publiek hebben opgebouwd.
 • Nadelen: Het kan duur zijn om met invloedrijke personen te werken en het succes kan afhangen van de juiste match tussen het bedrijf en de influencer.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Hoe kan ik mijn Demand Generation-programma optimaliseren voor maximale impact?

Een succesvol Demand Generation programma omvat meerdere componenten. Ten eerste is er een duidelijke doelstelling nodig, die kan variëren van het opbouwen van merkbekendheid tot het genereren van potentiële klanten voor sales. Het is belangrijk om deze doelstellingen SMART te maken (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) en deze te monitoren om ervoor te zorgen dat ze worden bereikt.

Bij Demand Generation is het hebben en delen van een visie belangrijk, om kopers ‘wakker te maken’ die niet actief in de markt zitten. Als er bijvoorbeeld een nieuwe wet aankomt waar bedrijven zich nog niet bewust van zijn, is het jouw taak om dat te doen.

Het is ook belangrijk om de juiste kanalen te kiezen om je visie te verspreiden en de doelgroep te bereiken. Dit kan variëren van social media en e-mail tot online advertenties. Door de juiste kanalen te kiezen, kunnen bedrijven hun doelgroep effectiever bereiken en betrekken.

Een ander belangrijk onderdeel van een succesvol Demand Generation programma is het creëren van waardevolle content die relevant is voor de doelgroep. Dit kan bestaan uit blogposts, whitepapers, e-books, infographics en andere middelen die potentiële klanten aantrekken en informeren. De content moet niet alleen informatief zijn, maar ook relevant en aantrekkelijk voor de doelgroep. Bij Demand Generation is het gangbaar om deze content niet achter een formulier te zetten, om geen potentiële klanten weg te jagen die hun gegevens niet achter willen laten.

Het creëren van boeiende en relevante content is dus een essentieel onderdeel van een succesvol Demand Generation programma. Hier zijn enkele tips voor het maken van content die aanspreekt bij de doelgroep, overigens geldt dit voor alle vormen online marketing:

 1. Ken uw doelgroep: Om effectieve content te creëren, is het belangrijk om de doelgroep goed te begrijpen. Dit betekent dat u moet weten wie uw doelgroep is, wat hun behoeften en interesses zijn en waar ze naar op zoek zijn.
 2. Bied waardevolle informatie: Zorg ervoor dat uw content waardevolle informatie biedt aan de doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld inhoudelijke informatie zijn over uw product of dienst, tips en adviezen of inzichten over trends en ontwikkelingen in uw branche.
 3. Houd het relevant: Zorg ervoor dat uw content relevant is voor de doelgroep. Dit betekent dat het moet aansluiten bij hun interesses en behoeften. Het is belangrijk om te blijven leren over uw doelgroep en hun behoeften, zodat u de content daarop kunt aanpassen.
 4. Maak het visueel aantrekkelijk: Mensen worden aangetrokken door visueel aantrekkelijke content. Maak daarom gebruik van afbeeldingen, video’s, infographics en andere visuele elementen om uw content aantrekkelijker te maken.
 5. Schrijf in een aantrekkelijke stijl: Zorg ervoor dat uw content goed geschreven is en in een aantrekkelijke stijl. Gebruik eenvoudige taal, wees duidelijk en vermijd jargon.

Hier zijn enkele tips voor het optimaliseren van uw Demand Generation programma:

 • Meet en analyseer de resultaten: Het is belangrijk om de resultaten van uw Demand Generation programma te meten en te analyseren. Dit stelt u in staat om te zien welke onderdelen van uw programma goed werken en welke verbeterd kunnen worden. Maak gebruik van analytics tools om het gedrag van uw doelgroep te meten en te begrijpen.
 • Optimaliseer uw content: Maak uw content steeds beter en relevant door te leren over uw doelgroep en hun behoeften. Experimenteer met verschillende soorten content en meet het effect op de betrokkenheid van uw doelgroep.
 • Test uw campagnes: Voer A/B-tests uit om te zien welke campagnes en kanalen het meest effectief zijn voor het bereiken van uw doelgroep.
 • Zorg voor een goede samenwerking tussen marketing en sales: Een goede samenwerking tussen marketing en sales is essentieel voor een succesvol Demand Generation programma. Zorg ervoor dat beide teams goed op de hoogte zijn van elkaars activiteiten en doelstellingen en werk samen om de pijplijn voor potentiële klanten te optimaliseren.
 • Blijf leren en experimenteren: Demand Generation is een continu proces van leren en experimenteren. Blijf leren over uw doelgroep en hun behoeften en experimenteer met nieuwe strategieën en tactieken om uw programma te optimaliseren.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Hoe meet ik de ROI van mijn Demand Generation-campagnes?

Er zijn verschillende methoden om de ROI van Demand Generation campagnes te meten. Een van de meest voorkomende methoden is het bijhouden van websiteverkeer. Bedrijven kunnen Google Analytics of andere webanalysetools gebruiken om het aantal bezoeken, paginaweergaven en het gedrag van gebruikers op de website te volgen. Door deze gegevens te analyseren, kunnen bedrijven bepalen welke campagnes het meest effectief zijn in het aantrekken van websitebezoekers.

Een andere manier om de ROI te meten is door het berekenen van conversieratio’s. Dit houdt in dat bedrijven het aantal klanten meten dat is gegenereerd via hun Demand Generation campagnes. Door het aantal klanten te delen door het totale aantal bezoekers, kunnen bedrijven hun conversieratio’s berekenen en de effectiviteit van hun campagnes evalueren.

Het analyseren van klantgedrag is ook een belangrijke methode om de ROI van Demand Generation campagnes te meten. Door het gedrag van klanten op de website te volgen, zoals welke pagina’s ze hebben bezocht en welke acties ze hebben ondernomen, kunnen bedrijven begrijpen welke campagnes het meest effectief zijn in het aansturen van bepaalde acties.

Om deze methoden beter te begrijpen, kunnen we een hypothetisch voorbeeld nemen van een e-commercebedrijf dat een Facebook-advertentiecampagne heeft opgezet om meer verkeer naar zijn website te leiden. Door Google Analytics te gebruiken, kan het bedrijf het aantal bezoeken en paginaweergaven vanuit de advertenties volgen. Door de conversieratio’s te berekenen, kan het bedrijf zien hoeveel van deze bezoeken hebben geleid tot verkopen. Door het gedrag van klanten te analyseren, kan het bedrijf begrijpen welke pagina’s het meest effectief waren in het stimuleren van aankopen.

Het meten van ROI kan echter ook uitdagingen met zich meebrengen. Een veelvoorkomend probleem is attributie. Attributie modellering is een methode om te bepalen welke campagnes hebben bijgedragen aan een conversie of verkoop. Het kan echter lastig zijn om de bijdrage van verschillende kanalen en touchpoints nauwkeurig te meten, zeker nu steeds meer communicatie in ‘dark social’ gebeurt. Er zijn verschillende attributie modellen beschikbaar, zoals first-click attribution, last-click attribution en multi-touch attribution. Bedrijven moeten bepalen welk model het beste past bij hun marketingstrategie en doelstellingen.

Een andere uitdaging bij het meten van ROI is data nauwkeurigheid. Om nauwkeurige resultaten te krijgen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze betrouwbare en actuele gegevens verzamelen. Dit betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat hun webanalyse- en CRM-systemen correct zijn geconfigureerd en dat de gegevens regelmatig worden bijgewerkt.

Campagne-optimalisatie is ook een belangrijk aspect van het meten van ROI. Bedrijven moeten voortdurend hun campagnes analyseren en optimaliseren om ervoor te zorgen dat ze de hoogste ROI behalen. Dit kan betekenen dat ze hun doelgroepen en targeting aanpassen, hun biedstrategieën wijzigen of hun advertentiemateriaal verbeteren.

Om de ROI van Demand Generation campagnes te optimaliseren, kunnen bedrijven gebruik maken van A/B-testen. Door kleine wijzigingen in hun campagnes aan te brengen en te testen welke versie het meest effectief is, kunnen ze hun marketingbudgetten efficiënter inzetten en hogere conversieratio’s behalen. Daarnaast kan het segmenteren van campagnes op basis van specifieke doelgroepen ook bijdragen aan een hogere ROI.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Wat is de beste aanpak voor het creëren van effectieve Demand Generation-content?

Hieronder vindt u enkele belangrijke inzichten over de beste aanpak voor het creëren van effectieve Demand Generation content in de Nederlandse markt.

 • Identificeer uw doelgroep en begrijp hun ‘buyer persona’s’: Voordat u begint met het maken van content, moet u uw doelgroep begrijpen. Dit helpt u om content te maken die specifiek gericht is op hun behoeften en uitdagingen. Een effectieve manier om dit te doen is door buyer persona’s te maken, waarbij u demografische, gedrags- en psychografische kenmerken van uw doelgroep identificeert. Dit helpt u bij het creëren van content die aansluit bij hun interesses en behoeften.
 • Kies het juiste formaat voor uw content: Er zijn verschillende soorten contentformats beschikbaar, waaronder blogs, whitepapers, e-books, infographics, video’s, enzovoort. Kies een format dat past bij uw doelgroep en het doel van uw content. Bijvoorbeeld, een infographic is een effectieve manier om complexe informatie op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren.
 • Deel uw visie: gebruik platforms als LinkedIn om de kopers in de markt aan te spreken die niet actief aan het kopen zijn, maak ze bewust van je aanbod en je merkt. Komt er bijvoorbeeld een wet aan waar ze rekening mee moeten houden? Maak ze daar bewust van.
 • Meet de succesfactoren van uw campagne: Monitor en meet de prestaties van uw content om te zien hoe goed het presteert en waar u verbeteringen kunt aanbrengen. Maak gebruik van hulpmiddelen zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in belangrijke succesfactoren zoals paginaweergaven, tijd op de pagina en conversie.
 • Voorbeelden en casestudy’s: Voorbeelden en casestudy’s zijn geweldige manieren om de effectiviteit van uw content te tonen. Gebruik bestaande klantverhalen en testimonials om aan te tonen hoe uw product of dienst een probleem heeft opgelost voor een klant. Dit versterkt niet alleen uw merk, maar helpt ook potentiële klanten te zien hoe uw product of dienst hen kan helpen.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Hoe kan ik Demand Generation integreren met mijn verkoopproces?

Om Demand Generation effectief te integreren in je verkoopproces, zijn er een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen. Zorg ervoor dat je marketing- en verkoopteams samenwerken en dezelfde doelen nastreven. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatige meetings en gezamenlijke doelstellingen. Zowel marketeers als verkopers kunnen op platforms als LinkedIn hun expertise tonen, en hun visie op de markt. Gebruik ook data en analytics: monitor de resultaten van je Demand Generation strategieën en gebruik deze informatie om je verkoopproces te optimaliseren en te verbeteren.

Het implementeren van effectieve Demand Generation strategieën kan uitdagend zijn voor bedrijven. Een aantal veelvoorkomende uitdagingen zijn:

 • Gebrek aan kennis of middelen: niet alle bedrijven hebben de kennis of middelen om effectieve Demand Generation strategieën te implementeren. Het inhuren van experts of het uitbesteden van deze taken kan hierbij helpen.
 • Competitie: in sommige markten kan de concurrentie groot zijn, waardoor het lastiger wordt om potentiële klanten te bereiken en te overtuigen.
 • Geduld: Demand Generation is een proces dat tijd kost en niet altijd direct resultaat oplevert. Het is belangrijk om geduldig te blijven en consistent te blijven werken aan je strategieën.

Door deze uitdagingen te herkennen en te overwinnen, kun je succesvolle Demand Generation strategieën implementeren en je verkoopproces verbeteren.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Welke technologieën en tools zijn het meest geschikt voor Demand Generation?

Hieronder zullen we enkele van de meest geschikte technologieën en tools voor effectieve Demand Generation bespreken, en we zullen de verschillende stadia van het proces verkennen.

Stap 1: Identificeren van potentiële klanten

De eerste stap in het genereren van vraag is het identificeren van potentiële klanten. Dit kan worden gedaan door middel van verschillende technologieën en tools, zoals sociale media monitoring, zoekwoordonderzoek en analysetools voor websitebezoekers. Deze tools helpen bij het verzamelen van waardevolle informatie over uw doelgroep, zoals hun demografische gegevens, interesses en gedrag op het web.

Voorbeeldtool: Google Keyword Planner

Google Keyword Planner is een gratis tool die kan worden gebruikt om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor uw doelgroep. Met deze tool kunt u zoekvolumes, concurrentieniveaus en gerelateerde zoekwoorden bekijken. Het is een belangrijke tool voor het identificeren van zoekwoorden die uw doelgroep gebruikt om uw product of dienst te vinden.

Stap 2: Bewustzijn opbouwen

Na het identificeren van uw doelgroep is het belangrijk om bewustzijn te creëren voor uw product of dienst. Dit kan worden gedaan door middel van contentmarketing, zoals blogposts, infographics en video’s. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw inhoud relevant en waardevol is voor uw doelgroep en dat deze wordt gedeeld op de juiste kanalen.

Voorbeeldtool: HubSpot

HubSpot is een alles-in-één marketingautomatiseringsplatform dat kan worden gebruikt om effectieve contentmarketingcampagnes te creëren. Met deze tool kunt u blogposts, e-mails en sociale media-berichten plannen en distribueren. Het biedt ook rapportage- en analyseservices om de prestaties van uw campagnes te meten en te verbeteren.

Stap 3: Conversies bijhouden

De laatste stap in het Demand Generationproces is het bijhouden van conversies en het meten van de effectiviteit van uw campagnes. Dit kan worden gedaan met behulp van conversietrackers, analysetools voor websitebezoekers en klantrelatiebeheersystemen. Het is belangrijk om te begrijpen welke campagnes het beste presteren en welke strategieën u moet aanpassen om betere resultaten te behalen.

Voorbeeldtool: Google Analytics

Google Analytics is een gratis webanalysetool die kan worden gebruikt om het verkeer naar uw website te volgen en te analyseren. Met deze tool kunt u de prestaties van uw campagnes meten, zoals het aantal bezoeken, het bouncepercentage en de conversieratio. Het biedt ook geavanceerde functies, zoals doelgroepsegmentatie en het bijhouden van e-commerce transacties.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen bij Demand Generation en hoe kan ik ze overwinnen?

Dit zijn de Top 10 uitdagingen van Demand Generation:

 • Gebrek aan middelen: het ontbreken van voldoende tijd, geld en personeel om effectieve Demand Generation campagnes uit te voeren.
 • Onvoldoende kennis over de doelgroep: het ontbreken van kennis over de specifieke behoeften en pijnpunten van de doelgroep.
 • Slechte targeting: het niet effectief targeten van de juiste doelgroep.
 • Slechte kwaliteit van content: het creëren van content die niet relevant of interessant is voor de doelgroep.
 • Moeilijkheden met meten van ROI: het niet effectief kunnen meten van de ROI van Demand Generation campagnes.
 • Slechte samenwerking tussen Sales en Marketing: het ontbreken van effectieve communicatie en samenwerking tussen sales- en marketingteams.
 • Onvoldoende personalisatie: het niet personaliseren van communicatie en content voor specifieke doelgroepen.
 • Slechte conversieratio’s: het ontbreken van effectieve conversieratio’s van potentiële klanten.
 • Niet effectief gebruik van data: het niet effectief gebruik maken van beschikbare data om de effectiviteit van Demand Generation campagnes te verbeteren.

Dit zijn mogelijke strategieën om de uitdagingen aan te pakken:

 • Investeer in effectieve contentmarketing en zorg voor een goede distributie ervan.
 • Optimaliseer de website richting het contactformulier
 • Verzamel gegevens en analyseer deze om de doelgroep beter te begrijpen en beter te targeten.
 • Verzamel feedback van klanten en stem uw aanpak af op hun behoeften en pijnpunten.
 • Bied gepersonaliseerde ervaringen en content aan op basis van de voorkeuren en interesses van de doelgroep.
 • Werk samen met sales om de communicatie en samenwerking tussen de teams te verbeteren en de verkoopcyclus te optimaliseren.
 • Investeer in data-analyse en meet uw ROI effectief om de effectiviteit van uw Demand Generation campagnes te meten en te optimaliseren.
 • Maak gebruik van social media en andere digitale kanalen om uw merk en content te promoten en te delen met uw doelgroep.
 • Focus op de lange termijn en bouw langdurige relaties op met uw potentiële klanten door middel van waardevolle interacties en inhoud.

Het meten van de effectiviteit van uw Demand Generation campagnes is essentieel om te weten wat werkt en wat niet werkt. Door belangrijke prestatie-indicatoren zoals conversieratio’s, klikfrequenties, betrokkenheidsmetingen en verkoopcijfers te volgen, kunt u de ROI van uw campagnes meten en deze optimaliseren voor de toekomst.

Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en best practices op het gebied van Demand Generation. Door regelmatig te netwerken met andere professionals in de branche, conferenties bij te wonen en artikelen te lezen, kunt u ervoor zorgen dat uw Demand Generation strategie up-to-date blijft en blijft presteren.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Hoe breng je Demand Generation in praktijk?

Zo brengen wij Demand Generation in de praktijk bij onze klanten:

 • Zo weinig mogelijk content achter een formulier, of zet de hoofdstukken van je ‘omheinde’ whitepapers ook als losse pagina’s online.
 • Van pdf’s naar ‘content pillars’: Google smult van ‘pillar’ content, niet van pdf’s.
 • Focus op Demand Generation door collega’s, b.v. op LinkedIn of podcasts.
 • Veel meer ‘storytelling’ (ook om ‘demand’ te ‘genereren).
 • Behalve de ‘vanity metrics’ (likes, comments etc.) kun je onderzoek doen naar ‘brand search’ (hoe vaak wordt op je merk gezocht) en kopers vragen hoe ze bij je (kassa) terecht zijn gekomen. Maak er een open vraag van, je zult zien dat de antwoorden haaks staan op de statistieken die je uit je (Google) Analytics haalt.
 • Behalve ‘Buyer Persona’s’ ook een ‘Ideal Customer Profile’ (ICP): voor welke bedrijven heb jij een oplossing? Welke huidige klanten zijn erg tevreden en leveren de meeste marge?
 • Maak van je website een glijbaan: de drempel naar de contactpagina moet laag zijn, op elke pagina of blog minimaal via één klik.

Lees hier hoe Comaxx kan ondersteunen bij Demand Generation

Wat is het verschil tussen Demand Generation en Account Based Marketing?

Account Based Marketing (ABM) en Demand Generation zijn beide marketingstrategieën, maar ze richten zich op verschillende doelen en doelgroepen. ABM richt zich op het identificeren van individuele accounts en het creëren van een gepersonaliseerde marketing- en verkoopervaring voor deze accounts. ABM is een strategie die vooral wordt gebruikt bij B2B-marketing, waarbij bedrijven zich richten op een select aantal waardevolle accounts. De focus ligt op het opbouwen van relaties en het verkrijgen van waardevolle klanten, zelfs als dit betekent dat er minder potentiële klanten worden bereikt.

Meer over Demand Generation

Wij realiseerden
extra online groei voor: