Workshop Copilot: “Laat mensen zelf ontdekken wat AI voor hen kan betekenen”

Bij Installatiebedrijf Verspeek wordt innovatie aangemoedigd door een cultuur van zelfontdekking en intrinsieke motivatie. Martijn Verspeek, de eigenaar, gelooft dat medewerkers zelf de voordelen van nieuwe technologieën moeten ontdekken om echt gemotiveerd te raken. Martijn vertelde dit onlangs in de Comaxx Podcast, naar aanleiding van een Workshop Copilot die Edwin Vlems had gegeven. In dit blog bespreken we hoe de aanpak van Martijn bijdraagt aan de succesvolle integratie van AI-tools binnen het bedrijf.

De filosofie van zelfontdekking in AI

“Je moet mensen zelf laten ontdekken wat technologie voor hen kan betekenen. Als je het oplegt, werkt het niet.”

Martijn benadrukt dat het belangrijk is om medewerkers de ruimte te geven om zelf met nieuwe technologieën te experimenteren. Deze benadering zorgt ervoor dat ze een dieper begrip en waardering ontwikkelen voor de tools die hen kunnen helpen in hun dagelijkse werkzaamheden. Zelfontdekking bevordert intrinsieke motivatie en betrokkenheid, wat cruciaal is voor een succesvolle integratie van AI.

De Workshop Copilot als startpunt

De introductie van AI bij Installatiebureau Verspeek begon met een workshop Copilot, gegeven door Edwin Vlems. Tijdens deze sessie leerden de medewerkers hoe ze AI-tools konden gebruiken om hun werk efficiënter te maken.

“Na de workshop is er veel over AI gesproken. Iedereen vindt het nog steeds lastig om AI dagelijks te gebruiken, maar ze zien de voordelen in. Ze gebruiken het vooral voor het opzoeken van informatie en het verkleinen van teksten.”

Martijn Verspeek AI

Intrinsieke motivatie en enthousiasme

De workshop wekte enthousiasme bij de medewerkers. Martijn merkt dat het belangrijk is om een omgeving te creëren waarin medewerkers zelf gemotiveerd zijn om nieuwe technologieën te verkennen en te integreren. “Wat ik heel belangrijk vind door die sessie, is dat alle zeven medewerkers die destijds aanwezig waren heel enthousiast en positief zijn over de mogelijkheden.”

Een concreet voorbeeld van zelfontdekking binnen het bedrijf is de manier waarop AI wordt gebruikt voor storingsanalyse en documentatie. Medewerkers hebben geleerd hoe ze AI-tools kunnen inzetten om sneller en efficiënter te werken. “Onze productspecialist Martin gebruikt AI om storingen te analyseren en de juiste documentatie te vinden. Dit bespaart veel tijd.”

Daarnaast wordt AI ook gebruikt voor het schrijven van scripts voor adviesvideo’s, wat de productiviteit verhoogt en de kwaliteit van de communicatie verbetert.

De langetermijnvoordelen van zelfontdekking

Martijn gelooft dat de voordelen van zelfontdekking en intrinsieke motivatie zich op de lange termijn zullen uitbetalen. Door medewerkers de vrijheid te geven om zelf te experimenteren met AI, creëren ze een cultuur van innovatie en continue verbetering.

“We laten het nu aan hen over om de technologie in hun eigen tempo te integreren. Dit bevordert een natuurlijke manier van leren en aanpassen.”

Veel gestelde vragen over zelfontdekking

Waarom is zelfontdekking belangrijk bij het introduceren van nieuwe technologieën?

Zelfontdekking zorgt ervoor dat medewerkers een beter begrip en waardering ontwikkelen voor nieuwe technologieën, wat hun motivatie en betrokkenheid vergroot.

Hoe werd AI geïntroduceerd bij Installatiebureau Verspeek?

AI werd geïntroduceerd tijdens een workshop over AI en prompting, waar medewerkers leerden hoe ze AI-tools kunnen gebruiken om hun werk efficiënter te maken.

Wat zijn enkele voorbeelden van hoe AI wordt gebruikt binnen het bedrijf?

AI wordt gebruikt voor het analyseren van storingen, het vinden van documentatie en het schrijven van scripts voor adviesvideo’s.

Hoe draagt intrinsieke motivatie bij aan het succes van nieuwe technologieën?

Intrinsieke motivatie stimuleert nieuwsgierigheid en bereidheid om te leren, wat essentieel is voor het succesvol integreren van nieuwe technologieën.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: