De Kunst van Demand Generation: Parallellen met de film Inception

Heb je de briljante film ‘Inception’ van Christoper Nolan ooit gezien? De hoofdpersoon, gespeeld door Leonardo DiCaprio, wordt ingehuurd door een rijke zakenman om bij een concurrent een zaadje in zijn onbewustzijn te planten, dat uitgroeit tot een ‘eigen’ idee. Ik moet vaak aan de film denken als ik presentaties geef over Demand Generation, want ook daarbij draait het om het planten van een zaadje dat tot een behoefte moet uitgroeien. In deze blog zullen we de intrigerende parallellen tussen de film en de filosofie van Demand Generation onderzoeken. En hoe ze ons kunnen inspireren om krachtigere marketingstrategieën te ontwikkelen.

De Droomwereld van Inception

Inception draait om het concept van dromen en hoe het hoofdpersonage de taak krijgt om een idee in het onderbewustzijn van een persoon te planten. Hij moet dit idee zo diep inplanten dat de persoon gelooft dat het idee van hen zelf afkomstig is. Dit proces wordt ‘inceptie’ genoemd. Demand Generation is het proces van het stimuleren van de vraag naar een product of dienst door het tonen van ’thought leadership’ op platforms als LinkedIn. Het doel is om bewustzijn te creëren, interesse op te wekken en uiteindelijk een loyale klantenbasis op te bouwen.

inception film cover

De parallellen tussen Inception en Demand Generation

Volgens mij zijn er 5 parallellen te vinden tussen de film en de marketingfilosofie van ‘demand gen’:

1. Het Idee: Plant het Zaadje

In de film plant Cobb het zaadje van een idee in het onderbewustzijn van zijn doelwit. Net zoals marketeers ideeën en behoeften in de gedachten van potentiële klanten willen planten. Dit wordt gedaan door waardevolle content te creëren, gericht op de doelgroep, en deze te verspreiden via verschillende marketingkanalen. Het zaadje van het idee moet zorgvuldig worden geplant, zodat klanten het gevoel hebben dat zij de beslissing hebben genomen om jouw product of dienst te verkennen of te kopen.

2. Droomlagen: De Buyer’s Journey

Inception verkent het concept van droomlagen, waarbij personages dieper in dromen duiken om hun doelen te bereiken. In de marketingwereld kunnen we dit concept toepassen op de buyer’s journey. Die bestaat uit verschillende fasen, zoals bewustzijn, overweging en besluitvorming.

Net als bij het navigeren door de droomlagen, moeten marketeers hun potentiële klanten door de verschillende fasen van de buyer’s journey leiden. Dit doen ze door middel van gerichte content en boodschappen die aansluiten bij de behoeften en verlangens van de klant op elk specifiek moment.

3. Droomarchitectuur: de Marketing Funnel

De droomarchitectuur in Inception is een zorgvuldig ontworpen omgeving die het doelwit ertoe moet verleiden het gewenste pad te volgen. Dit concept kan worden vergeleken met de marketing funnel. Waarbij marketeers een reeks stappen creëren die potentiële klanten doorlopen om tot een aankoopbeslissing te komen.

De marketing funnel is een cruciaal onderdeel van Demand Generation. Het helpt bij het identificeren van potentiële klanten, het opbouwen van vertrouwen en het aanmoedigen van conversies. Net als bij de droomarchitectuur in Inception, moet de marketing funnel zorgvuldig worden ontworpen en afgestemd op de specifieke behoeften van de doelgroep, om zo de gewenste uitkomst te bereiken.

4. Tijd en Timing: Cruciale Factoren

In Inception speelt tijd een cruciale rol, aangezien personages moeten navigeren door verschillende lagen van dromen, elk met een eigen tijdsverloop. Tijd en timing zijn ook belangrijke factoren in Demand Generation. Marketeers moeten de juiste momenten kiezen om hun content te presenteren en hun aanbod te doen, om zo de kans op succes te vergroten.

Dit betekent het analyseren van klantgedrag, het identificeren van optimale tijdstippen om te communiceren en het aanpassen van de contentstrategie op basis van deze inzichten. Net als bij het navigeren door de droomlagen in Inception, kan het effectief beheren van tijd en timing in Demand Generation het verschil maken tussen succes en falen.

5. Teamwork: Een Gezamenlijke Inspanning

Ten slotte benadrukt Inception het belang van teamwork en samenwerking bij het bereiken van complexe doelen. Hetzelfde geldt voor Demand Generation, waarbij verschillende marketingteams moeten samenwerken om een consistent en effectief merkverhaal te vertellen.

Van content creatie en social media management tot SEO en e-mailmarketing, elk teamlid speelt een cruciale rol in het genereren van vraag en het begeleiden van potentiële klanten door de buyer’s journey. Net als in Inception, vereist succesvolle Demand Generation een gecoördineerde inspanning van alle betrokkenen.

Marketeers zijn dromenbouwers

De parallellen tussen Inception en Demand Generation zijn dus zowel verrassend als verhelderend en kunnen marketeers inspireren om nieuwe, creatieve benaderingen van hun strategieën te verkennen. Door de concepten van droomlagen, architectuur, timing en teamwork toe te passen op de uitdagingen van het creëren van vraag, kunnen marketeers effectievere en meer impactvolle campagnes ontwikkelen die klanten op een diep, emotioneel niveau aanspreken.

Net als Cobb in de film, zijn marketeers uiteindelijk ‘dromenbouwers’ die het pad van hun potentiële klanten vormgeven, hen begeleiden naar de gewenste uitkomst en hen overtuigen dat het idee om een product of dienst te kopen van henzelf afkomstig is. En zoals Inception ons leert, is dat de ultieme sleutel tot succes.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: