WordPress 5.0

De datum waarop WordPress 5.0 gelanceerd wordt komt steeds dichterbij. Vanaf het moment van aankondigen werd er gegokt op 19 november (waarbij er in verband met extra backup werkzaamheden nog eens 8 dagen bij konden komen). Deze extra dagen hebben de developers dan ook nodig gehad, waardoor de lanceerdatum op dit moment naar 27 november is verschoven.

Het zou daarnaast zo maar eens kunnen zijn dat deze datum wederom wordt opgeschoven. Een maand geleden werd bekend dat de developers niet snel genoeg zouden zijn met het oplossen van verschillende bugs. Er bestaat dus de kans dat wanneer men de nieuwe WordPress 5.0 nog niet voldoende stabiel acht, de lanceerdatum een flink stuk opschuift naar 22 januari 2019. Wij houden je graag via deze weg op de hoogte van de ontwikkelingen.

Zoals de bovenstaande verschuivingen in de lanceerdatum al doen vermoeden is deze upgrade vanuit WordPress de grootste van 2018, en waarschijnlijk ook voor 2019. In WordPress 5.0 wordt de Gutenberg-editor de standaard , draait alles vanaf nu om blokken en het nieuwe standaard thema “Twenty Nineteen” gepubliceerd. Binnen Comaxx-websites wordt echter altijd gebruik gemaakt van custom-thema’s, om beter aan de specifieke wensen van de klant te kunnen voldoen, daarom gaan we in dit artikel alleen in op de Gutenberg-editor.

Om de installatie en het werken met deze nieuwe versie soepel te laten verlopen hebben we hieronder uitgewerkt wat je kunt verwachten van WordPress 5.0.

Gutenberg-editor

Zoals hierboven al kort benoemd draait de update vooral om de nieuwe Gutenberg-editor. De Gutenberg-editor lijkt op het eerste oog een kleine verandering, maar dat is niet geheel waar. De Gutenberg-editor is een grote verandering om WordPress te verbeteren als contentmanagementsysteem (CMS) voor het gemakkelijker bouwen en beheren van websites.

Volgens het handboek van Gutenberg is de nieuwe Gutenberg-editor een nieuwe interface voor het toevoegen, bewerken en manipuleren van content. De intentie is om het voor iedereen gemakkelijk te maken om flexibele, relevante lay-outs te kunnen maken voor content op basis van blokken. De blokken zijn toegankelijk vanuit een uniform blokmenu en kunnen over op een pagina geplaatst worden en direct bewerkt worden voor een flexibele en unieke presentatie, mits het thema geoptimaliseerd is voor het blokmenu.

De Gutenberg-editor wordt standaard gebruikt voor WordPress 5.0 sites. Het is nog wel mogelijk om de bekende, klassieke editor plug-in van WordPress te blijven gebruiken, deze kan naast de Gutenberg-editor worden geïnstalleerd. Het gebruik van de klassieke editor is echter een tijdelijke oplossing, en wordt niet voor altijd ondersteunt.

De grootste redenen voor de nieuwe Gutenberg-editor zijn het feit dat WordPress moet kunnen blijven concurreren met andere systemen. Daarnaast waren veranderingen erg gewenst vanuit de markt.

Daarnaast is Gutenberg gebouwd op React. React is een veelvuldig gebruikt JavaScript framework dat onder andere wordt gebruikt en onderhouden door onder andere Facebook. Ook andere technologieën zoals Esnext + JSX, WebPack en REST API zijn aanwezig in de Gutenberg-editor. Doordat in Gutenberg alles gebaseerd is op blokken, is het een geheel nieuwe wereld vol mogelijkheden voor ontwikkelaars.

Het kunnen concurreren met andere CMS-systemen is belangrijk zodat WordPress niet achterop raakt in ontwikkelingen. Mensen willen continu eenvoudigere, snellere manieren om hun content te kunnen creëren en websites te kunnen bouwen. Comaxx gebruikt daarnaast al advanced custom fields, waardoor het beheren van de content al gemakkelijker en flexiber is dan bij standaard velden.

Een kanttekening is wel dat het gevaar aanwezig is dat ontwikkelaars nieuwe talen moeten leren. Daarnaast zijn niet alle WordPress thema’s en plug-ins compatibel met Gutenberg, waardoor ze moeten worden herschreven.

Aan de slag met WordPress 5.0

Is jouw website toe aan een update naar WordPress 5.0, of wil je een nieuwe website bouwen in WordPress 5.0? Onze specialisten staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en de mogelijkheden te bespreken!