Magento 2 SEO: 6 verbeteringen die je moet weten

Als je Magento gebruikt weet je dat er al een aantal uitstekende Search Engine Optimalisation (SEO) functionaliteiten zijn voor webwinkels en andere e-commerce websites. Eerder schreven we al over deze functionaliteiten van Magento 1x en hoe je deze doorvoert. Maar, wist je dat ook op het gebied van SEO er met de komst van Magento 2 ook flink wat verbeteringen zijn doorgevoerd? Wij hebben de 6 verbeteringen voor Magento 2 SEO die je moet weten voor je in kaart gebracht.

1. Verbeterde ondersteuning van Google Analytics

Magento 2 ondersteunt Google Analytics beter dan zijn voorganger: het is nu veel gemakkelijker de Google Analytics tracking code te plaatsen. Ook is het mogelijk om aan headers van productpagina’s code toevoegen met Google Analytics Experiment. Door verschillende content op een pagina te zetten, bepaal je zelf welke informatie meer verkeer naar jouw webshop leidt.

Zo voeg je de Google Analytics trackingscode toe:

Ga in het linker menu naar Stores > Configuration > Sales > Google API en enable de Google Analytics en Adwords opties. Vul daarna je tracking ID in.

2. Standaard product labeling bij afbeeldingen

Je voegt nu standaard in Magento 2 SEO productbeschrijvingen (alt text) aan je afbeeldingen toe. Dit zorgt ervoor dat de vindbaarheid van de producten op zowel je website als zoekmachines verbetert met als resultaat meer traffic naar je webshop.

Zo voeg je de alt text bij afbeeldingen toe:

Ga in het linker menu naar Products > Catalog > Product > Image management. Klik op de afbeelding en vul de “Alt text” in. Zorg hierbij dat je het juiste keyword gebruikt en dat de beschrijving duidelijk is zodat zoekmachines je afbeeldingen op de juiste keywords vinden en indexeren.

3. Rich Snippets voor extra informatie in Google

Met de toevoeging van microdata (Rich Snippets of verrijkte zoekresultaten) laat je in Google extra informatie zien. Dit is alleen mogelijk voor productpagina’s en niet voor je andere pagina’s. De informatie die getoond wordt is afhankelijk van het soort Rich Snippet dat je toevoegt. Dat kan bijvoorbeeld een user review zijn maar ook additionele productinformatie of een how to video. Deze additionele informatie zorgt voor relevantere zoekresultaten en daardoor voor een verbetering van je click through rate (CTR). Dit resulteert dan weer in een hoge plek in de zoekresultaten.

Webshops die snel laden hebben doorgaans een hogere ranking bij zoekmachines. De eerste versie van Magento legt veel beslag op de capaciteit van je server waardoor deze traag wordt en je pagina’s er langer over doen om te laden. Bij Magento 2 is deze serverbelasting sterk teruggebracht. De code is herschreven en efficiënter gemaakt zodat er minder gevraagd wordt van de capaciteit van je server. Hierdoor hebben je pagina’s zelfs tot de helft minder laadtijd nodig! Daarnaast is ondersteuning van zogenaamde “full page caching” nu ook beschikbaar voor gebruikers van de Community versie. Ook deze verbetering zorgt ervoor dat je webshop veel sneller door je bezoekers geladen wordt.

5. Magento 2 plaatst automatisch metatags

Magento 2 heeft een nieuwe functie die automatisch metatags op productpagina’s aanmaakt: de product fields auto-generator. Wanneer je in de catalog alle benodigde informatie opgeeft (zoals Meta Title, Meta Description, Meta Keywords en SKU) maakt Magento 2 hier metatags van. De vindbaarheid van je webshop en van je individuele productpagina’s verbetert hierdoor sterk. Daarbij scheelt het jou als webshopeigenaar een hele hoop tijd!

Zo zorg je voor automatische metatags:

Ga in het linker menu naar Stores > Configuration > Catalog > Catalog > Product Fields Auto-Generation. Vul hier de velden in zodat Magento automatisch de metatags voor je invult.

6. De indexering van je shop is makkelijk aan te passen

Het aanpassen van robot.txt is in Magento 2 veel gemakkelijker gemaakt. Via de admin bewerk je het bestand snel en bepaal je welke folders wel of niet getoond worden bij zoekmachines. Hierdoor houd je sneller en beter de informatie die over jouw webshop wordt getoond onder controle.

Zo pas je de robots.txt in Magento 2 aan:

Ga in het linker menu naar Stores > Configuration > General > Design > Search Engine Robots.

Magento 2 SEO en migratie vraagstukken

Magento 2 biedt, zoals je hebt gelezen, vele voordelen op SEO gebied ten opzichte van Magento 1x. We kunnen ons echter voorstellen dat je nog tegen enkele vragen aanloopt, wanneer je aan de gang gaat met het optimaliseren van je (nieuwe) webshop. Ook op technisch niveau kom je bij de overstap op Magento 2 vaak nog vragen tegen als: Hoe wordt de datamigratie geregeld? En hoe staat het met forward/backward compatibility? Je wilt mogelijke downtime van je webshop bij overstappen tot een absoluut minimum beperken en eventuele problemen zoveel mogelijk voor zijn. Geen probleem, wij helpen je hierbij!

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: