A/B testing: haal meer uit e-mailmarketing!
Veel e-mailmarketeers weten ervan, maar gebruiken het nog veel te weinig binnen hun e-mailcampagnes: A/B testing. Een gemiste kans, e-mailmarketing is juist hét medium voor het commercieel testen van je marketingcampagne. Het resultaat van je online nieuwsbrief is namelijk in de meeste gevallen al binnen enkele uren bekend!
Nog belangrijker: uit ervaring weet ik dat het testen van e-mailcampagnes bijdraagt aan een verbeterde ROI. Natuurlijk, soms doe je weleens een test die niet het gewenste effect heeft. Maar als je via een vaste structuur je mails test, verhoog je op termijn je respons. In dit blog vertel ik je hoe je dit doet.
A/B testing: een verademing
Vanwege de korte productie- en responsetijd is het testen van je e-mailcampagnes via A/B testing een verademing. Binnen no-time heb je een goed beeld van het responsgedrag van je ontvangers. Wist je dat vaak binnen 24 uur al meer dan 80 procent van de respons bekend is?
Snel optimaliseren voor een nog effectievere campagne
Met de juiste instrumenten heb je binnen de kortste keren inzicht in je opens, clicks en conversie: zowel online als realtime. Zo kun je snel op basis van de eerste bevindingen je campagne optimaliseren, waardoor je op zeer korte termijn een nóg effectievere e-mail verstuurd! A/B testing leent zich ook heel goed om variabelen te testen die je overweegt in andere campagnes door te voeren. Denk aan onderwerp regels, ontwerpen, producten, prijsproposities, incentives of andere elementen van je aanbod.
Zo werkt A/B testing
A/B testing is de meest gebruikte vorm voor het testen van e-mailcampagnes. Hierbij test je telkens één variabele. Het idee achter A/B testing is namelijk dat je niet meerdere variabelen tegelijkertijd kunt testen, omdat je dan niet kunt meten welke invloed de variabelen op elkaar hebben. De stijging of daling in respons is dan niet meer goed toe te wijzen aan de ene of de andere variabele.
Bij A/B testing test je vaak op een deel van je e-mailbestand, zodat je de best scorende variant naar het resterende deel kunt e-mailen en daarmee overall de hoogste respons genereert. Binnen de E-mail Service Provider ‘MailChimp’ ziet het opzetten van een A/B test er als volgt uit:
Stap 1
Je bepaalt welke variabele je in je mail wil testen en op welk gedeelte van jouw mailinglijst je de test wil uitvoeren. Nadat je dit gedaan hebt, kies je een tijdslimiet waarna de winnaar van jouw test bepaald wordt.
Stap 2
Je test dient natuurlijk ook te worden ontworpen. Voor iedere variant maak je dus een nieuwe opzet. In deze mailing wordt er gevarieerd met de inhoud van de e-mail.
Stap 3
Uiteindelijk heb je de campagne ontworpen en is hij klaar om verstuurd te worden!
Zoals je ziet is het écht geen rocket science!
Maar, A/B testing heeft wél wetenschappelijke trekjes. Het gaat om planmatig werken, goed meten en vergelijken en het gaat om cijfers. Je test om vast te stellen wat het effect is van het gebruik van bepaalde variabelen, op een specifieke wijze.