De veelzijdige rol van een UX designer bij Comaxx

In de wereld van webdesign speelt de User Experience (UX) designer een cruciale rol. Maud Wijn, UX designer bij Comaxx, belicht deze rol in de Comaxx Podcast met een unieke combinatie van technische vaardigheden en creatieve inzichten. Dit blog duikt dieper in wat haar werk inhoudt, de uitdagingen waarmee ze wordt geconfronteerd, en hoe ze blijft streven naar uitmuntendheid in elk project.

Wat doet een UX designer?

UX designers bij Comaxx, zoals Maud, zijn verantwoordelijk voor het creëren van optimale gebruikerservaringen op de websites die zij ontwerpen. Hun primaire taak is ervoor zorgen dat de website niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk. “Ik maak plaatjes op de computer,” zegt Maud luchtig, maar ze benadrukt snel dat haar rol veel verder gaat. Ze moet rekening houden met de huisstijl van de klant, de navigatie eenvoudig en intuïtief maken en de doelen van de klant effectief integreren in het ontwerp.

Uitdagingen in UX design

Een van de grootste uitdagingen voor een UX designer is het balanceren tussen creativiteit en gebruiksvriendelijkheid. Soms kan de bestaande huisstijl van een klant de gebruikerservaring in de weg staan, vooral als deze verouderd is. Maud legt uit hoe zij deze uitdaging aanpakt: “Soms is het misschien nog wat oubollig of wat ouderwets. En dan ja, kijken we toch een beetje of we daar iets in kunnen tweaken.” Dit vereist een diep begrip van zowel de huidige webstandaarden als de psychologie van de gebruiker.

Maud Wijn

Het belang van WCAG-normen

Toegankelijkheid is een ander kritiek aspect van Maud’s werk. Ze zorgt ervoor dat de websites voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), die essentieel zijn om ervoor te zorgen dat websites toegankelijk zijn voor alle gebruikers, inclusief die met beperkingen. “Het gaat over de functionaliteit waar jouw website aan moet voldoen om echt iedereen door zo’n website te begeleiden,” legt ze uit. Dit omvat zaken als voldoende kleurcontrast, duidelijke navigatie, en toegankelijke content.

Toewijding aan inclusiviteit

Inclusiviteit is een kernprincipe in Maud’s benadering van design. Ze erkent het groeiende belang van het internet in ons dagelijks leven en streeft ernaar om haar designs toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. “Ik neem het van nature vooral de laatste paar jaren absoluut mee,” zegt ze, verwijzend naar haar inzet om inclusiviteit een integraal onderdeel van haar werkproces te maken.

Veelgestelde vragen

  1. Wat doet een UX designer?
  • Een UX designer zorgt ervoor dat de website niet alleen mooi, maar ook functioneel en gemakkelijk te gebruiken is.
  1. Hoe gaat een UX designer om met verouderde designs?
  • Ze evalueren het bestaande design en maken aanpassingen om zowel aan moderne standaarden als aan de behoeften van gebruikers te voldoen.
  1. Wat zijn WCAG-normen?
  • Dit zijn richtlijnen om webcontent toegankelijker te maken voor mensen met beperkingen.
  1. Hoe zorgt een UX designer voor inclusiviteit?
  • Door toegankelijkheidsprincipes en gebruikersgericht design toe te passen, zorgen zij dat de website bruikbaar is voor een breed publiek.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: