Waren de Spice Girls de eerste voorbeelden van personal branding?

Ik ben er onlangs ook maar eens aan begonnen: de documentaire over de Beckhams op Netflix. Ik heb niks met voetbal, maar iemand vertelde dat ik het toch interessant zou vinden. En dat bleek ook wel, vooral op het gebied van (Personal) Branding. Een belangrijke misvatting bij dit onderwerp is namelijk dat het allesbehalve authentiek is. Dat je zwaktes moet verbergen en alleen sterktes mag laten zien, en iemand anders moet zijn dan je bent.

Een mooi voorbeeld uit de documentaire was natuurlijk de veel getoonde scène (later meme) waarin Victoria probeerde haar eenvoudige achtergrond te benadrukken, tot David haar wees op de Rolls Royce waarmee ze dagelijks naar school werd gereden. Elke andere celebrity zou dit stukje uit de documentaire laten knippen, de Beckhams lieten het er (blijkbaar) in en stelden zich zo kwetsbaar op.

Een ander voorbeeld uit de documentaire was de verwijzing naar de popgroep Spice Girls, waar Victoria jarenlang lid van was. Dat ze ‘Posh Spice’ werd genoemd was geen toeval: zoals ook bleek uit het feit dat ze met een Rolls Royce naar school ging, liet ze vooral zien dat ze echt ‘posh’ (‘chique’) is. De ‘samenstellers’ van de Spice Girls keken bij de Personal Branding van elk van de dames naar hun persoonlijke eigenschappen en voorkeuren, en dat werkte opvallend goed. Hieronder leg ik het uit, maar eerst even iets over de popgroep zelf.

Spice Girls wassen beelden

Personal branding volgens een specifiek archetype

De Spice Girls, een Britse popgroep die midden jaren ’90 de wereld veroverde, bestond uit vijf leden met ieder een uniek, goed gedefinieerd personal brand. Door hun individuele karakters te benadrukken, creëerden ze een breed en divers appeal dat hen onderscheidde van andere popgroepen. Elk lid van de Spice Girls vertegenwoordigde een specifiek ‘archetype’, maar bewust wel gebaseerd op hun persoonlijke eigenschappen en voorkeuren, waardoor fans zich konden identificeren met ten minste één van de leden. Dit maakte hun merk extreem herkenbaar en memorabel.

Sporty Spice: het belang van authenticiteit

Melanie C, beter bekend als Sporty Spice, belichaamde het sportieve, energieke archetype. Haar personal brand was geworteld in authenticiteit; ze presenteerde zichzelf altijd als de tomboy van de groep, wat aansloot bij haar persoonlijke leven en voorkeuren. Sporty Spice leerde ons dat een sterk personal brand gebaseerd moet zijn op echtheid. Mensen worden aangetrokken tot authenticiteit en kunnen nepheid van mijlenver ruiken.

Posh Spice: elegantie en exclusiviteit

Victoria Beckham, oftewel Posh Spice, stond bekend om haar chique en modieuze uitstraling. Haar personal brand draaide om elegantie en exclusiviteit. Victoria leerde ons het belang van consistentie in je personal brand; ze week nooit af van haar verfijnde imago, wat haar onmiskenbaar en aantrekkelijk maakte in de ogen van haar doelgroep.

Baby Spice: de kracht van sympathie

Emma Bunton, Baby Spice, gebruikte haar jeugdige, schattige imago om een gevoel van sympathie en toegankelijkheid op te wekken. Haar personal brand onderstreepte het belang van sympathie en herkenbaarheid. Door zichzelf te presenteren als de onschuldige en lieve ‘jongste’ van de groep, bouwde ze een sterke emotionele connectie op met het publiek.

Ginger Spice: uitgesproken en empowerment

Geri Halliwell, of Ginger Spice, was het uitgesproken lid van de groep, bekend om haar vurige persoonlijkheid en liefde voor het Union Jack-patroon. Haar personal brand benadrukte het belang van het hebben van een sterke boodschap en het zich uitspreken voor waar je in gelooft. Ginger Spice toonde aan dat een krachtig personal brand ook gaat over het vertegenwoordigen van ideeën en waarden die groter zijn dan jezelf.

Scary Spice: uniekheid en diversiteit

Melanie B, Scary Spice, viel op door haar wilde haar, luide persoonlijkheid en unieke stijl. Haar personal brand draaide om het omarmen van uniekheid en diversiteit. Scary Spice leerde ons dat het vieren van je verschillen je kan onderscheiden en een diepe indruk kan achterlaten op je doelgroep.
De Spice Girls als geheel toonden aan dat het samenvoegen van sterke, diverse personal brands binnen een groep een synergie kan creëren die het collectieve merk naar een hoger niveau tilt. Hun succes was niet alleen te danken aan hun muzikale talenten, maar ook aan hun vermogen om via personal branding een diepe, persoonlijke connectie met hun publiek op te bouwen.

Personal branding is dus niet alleen het voorrecht van popsterren. Iedereen kan ervan leren om zichzelf op een unieke, authentieke en consistente manier te presenteren, zo benadruk ik tijdens mijn workshops. Dit verhoogt niet alleen je persoonlijke zichtbaarheid, maar kan ook de deur openen naar nieuwe professionele mogelijkheden en succes. Net zoals de Spice Girls, kan iedereen profiteren van het zorgvuldig opbouwen en onderhouden van een sterk personal brand.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: