Verover jouw plek in de markt met een unieke merkpositionering

Als merk wil je natuurlijk opvallen tussen alle andere merken. Maar hoe doe je dat? Om je te onderscheiden van concurrenten moet je je klanten laten weten wat jouw merk uniek maakt. Wil je weten welke stappen je moet zetten om tot een krachtige merkpositionering te komen? Blijf dan lezen, want we leggen het je uit.

Wat is merkpositionering?

Maar eerst, wat is merkpositionering precies? Merkpositionering is de manier waarop een merk zich in de markt positioneert ten opzichte van de concurrentie en de doelgroep. Het gaat over de unieke waardepropositie die je als merk biedt aan je klanten, waarbij het belangrijk is om te benadrukken wat jouw merk anders maakt dan anderen. Hierbij creëer je een specifiek beeld van het merk in de hoofden van de doelgroep, waardoor ze in staat zijn om jouw merk te onderscheiden van anderen.

merkpositionering

Een goed voorbeeld van sterke merkpositionering is van het kledingmerk Patagonia. Patagonia positioneert zichzelf als een merk dat zich inzet voor milieubescherming en duurzaamheid. Ze benadrukken dat ze niet alleen kleding produceren, maar ook bijdragen aan een betere wereld. En zich daarvoor hardmaken, maakt ze uniek. Hun positionering voeren ze concreet uit door heel transparant te communiceren over hun productieprocessen en het gebruik van milieuvriendelijke materialen en verpakkingen. Je positionering moet je dus niet alleen communiceren, maar ook daadwerkelijk uitvoeren en waarmaken.

Waarom is merkpositionering belangrijk?

Het hebben van een sterke merkpositionering kan helpen om de aandacht van potentiële klanten te trekken. Vervolgens kan het helpen om een emotionele band op te bouwen met consumenten en hun loyaliteit te vergroten. Jouw merkpositionering vormt de kern van een succesvolle branding strategie.

Ontwikkel jouw merkpositionering

Wil je aan de slag met jouw merkpositionering? Wacht dan niet langer en volg de volgende stappen:

  • Identificeer jouw USP’s (unique selling points)
    USP’s staat voor de kenmerken die jou uniek maken ten opzichte van de concurrent. Start een marktonderzoek om erachter te komen én te begrijpen wat de doelgroep nodig heeft. Het is belangrijk dat je begrijpt wat jouw klanten drijft en welke problemen zij proberen op te lossen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of dit intern ook klopt. Hoe zie jij en jouw medewerkers de waarden en diensten van het bedrijf of product? Ben je echt instaat om de doelgroep te helpen bij deze problemen? Door deze informatie te verzamelen, kan je bepalen wat de USP’s zijn.
  • Bepaal je plek in de markt
    Bedrijven moeten ook concurrerende analyses uitvoeren om te begrijpen hoe hun concurrenten zichzelf positioneren en hoe zij zich daartegen kunnen differentiëren. Dit kan helpen bij het identificeren van kansen en het ontwikkelen van creatieve berichten die opvallen in een drukke markt.
  • Het neerzetten van de positionering
    Een goede pay-off moet de USP’s van een bedrijf weerspiegelen. Het moet kort en bondig zijn en gemakkelijk te onthouden. Een voorbeeld van een goede paff-off of propositie, is die van Nike: “Just Do It”. Deze verklaring legt de nadruk op de motivatie en vastberadenheid van de consument, wat goed aansluit bij de producten van Nike.
  • Meet en optimaliseer in een snel veranderende markt, maar blijf trouw aan jezelf
    Om relevant te blijven én een voorsprong in de markt te behouden, is het belangrijk om je aan te kunnen passen aan de snel evoluerende behoeften van consumenten. Een sterke positionering moet dus ijzersterk en doordacht zijn, maar door de snel veranderde markt kun je uitgaan van een verandering van eens in de drie jaar. Blijf dicht bij je merkidentiteit en blijf trouw aan je relatie met je doelgroep. Dit zal zorgen voor meer vertrouwen en loyaliteit.

Een sterke positionering is de sleutel tot succes

Een krachtig onderbouwde merkpositionering is de sleutel tot succes in een concurrerende markt. Door een duidelijke positionering van jouw merk te ontwikkelen, kun je ervoor zorgen dat je je onderscheidt van concurrenten, klanten jouw merk vertrouwen en een band met je opbouwen. Het is een doorlopend proces waarbij het belangrijk is om altijd te blijven monitoren en bij te sturen waar nodig. Zo zorg je ervoor dat jouw merk blijft groeien in een snel veranderende markt vol uitdagende concurrenten.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: