Zo ontwikkel je jouw merkidentiteit!

Ik zie een merkidentiteit, ofwel een brand identity, als de persoonlijke essentie van een bedrijf. Net als dat je als persoon een eigen identiteit hebt waarmee mensen je kunnen herkennen, relaties mee kunnen opbouwen en waarmee je jezelf onderscheidt van het klasgenootje met dezelfde krulletjes. Een merkidentiteit doet hetzelfde voor je bedrijf.

Want als ondernemer is het belangrijk om aandacht te besteden aan de branding van je bedrijf. Een sterke merkidentiteit kan bijdragen aan een grotere naamsbekendheid, meer klantenbinding en uiteindelijk een hogere omzet. Maar wat is merkidentiteit eigenlijk? En hoe ontwikkel en communiceer je deze op een effectieve manier? In deze blogpost bespreek ik deze vragen en geef ik praktische tips voor het opzetten van een sterke merkidentiteit. 

Wat is een merkidentiteit? 

Laten we bij het begin beginnen, wat is een merkidentiteit? Je merkidentiteit verwijst naar de visuele en verbale elementen die een merk onderscheiden van andere merken. Het is de belofte die een bedrijf doet aan zijn klanten en de manier waarop het bedrijf deze belofte waarmaakt. Een sterke brand identity is dus essentieel voor het opbouwen van een sterke reputatie en het aantrekken van loyale klanten. 

Belangrijke elementen van een merkidentiteit 

Om een merkidentiteit te creëren heb je de volgende belangrijke elementen nodig:  

 • Brand values
  Oftewel, de waarden van het merk, zoals innovatie, duurzaamheid, betrouwbaarheid of kwaliteit. Dit zijn waarde waaruit het bedrijf functioneert en waarom klanten voor jou moeten kiezen. 
 • Propositie
  De boodschap (en belofte) die het merk wil communiceren naar zijn klanten, bijvoorbeeld door middel van een slogan of tagline. 
 • Huisstijl
  De visuele elementen die het merk onderscheiden, zoals het logo, de kleuren en de typografie. 
 • Tone of voice
  Dat is de manier waarop het merk communiceert met zijn klanten, bijvoorbeeld door middel van de gebruikte woorden en zinsconstructies. Spreekt je bedrijf haar klanten aan met “u” of “je”? 

Tips voor het ontwikkelen van een merkidentiteit 

Het ontwikkelen van een merkidentiteit begint met het begrijpen van je doelgroep. Doe marktonderzoek om de wensen, behoeften en verwachtingen van je doelgroep te begrijpen. Deze inzichten vormen de basis voor de ontwikkeling van je brand identity. Hieronder volgen enkele praktische tips om dit proces te vergemakkelijken: 

 1. Bepaal je brand values
  Bepaal de kernwaarden van je bedrijf en formuleer een duidelijke boodschap die past bij deze waarden. 
 2. Creëer een huisstijlhandboek
  Een huisstijlhandboek is een document dat de visuele elementen van je merk identiteit beschrijft. Het bevat onder andere informatie over hoe je het logo, de kleuren, typografie en fotografie toe moet passen in je communicatie. 
 3. Houd je merkidentiteit consistent
  Zorg ervoor dat alle uitingen van je merk consistent zijn, zowel online als offline. Dit zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen bij je klanten. 
 4. Zorg voor differentiatie
  Zorg ervoor dat je merk zich onderscheidt van concurrenten. Bepaal je unique selling points (UPS) en zorg dat deze duidelijk naar voren komen in je merkuitingen. 

Hoe communiceer je een merkidentiteit naar klanten? 

Het communiceren van een merkidentiteit kan op verschillende manieren, zoals via social media, website, verpakking of andere marketingkanalen. Het is belangrijk om een sterke, consistente boodschap te communiceren die past bij je brand identity. Een sterk merkverhaal kan hierbij helpen. Dit is een verhaal over de oorsprong en missie van je bedrijf dat op een authentieke manier je brand identity naar voren brengt. Daarnaast is het belangrijk om de juiste kanalen te kiezen om je boodschap over te brengen. Denk hierbij aan social media kanalen die passen bij je doelgroep en je merkwaarden. 

Voorbeelden van sterke merkidentiteiten 

Er zijn tal van bedrijven die bekend staan om hun sterke merkidentiteit. Hieronder vind je enkele voorbeelden: 

 1. Nike
  Nike staat bekend om zijn inspirerende en motiverende boodschap die past bij de kernwaarde “just do it”. De slogan is niet alleen een uitnodiging om te sporten, maar ook een uitnodiging om het beste uit jezelf te halen. 
 2. Apple
  Apple is een ander voorbeeld van een bedrijf met een sterke brand identity. Het bedrijf staat bekend om zijn strakke, minimalistische ontwerp en de nadruk op innovatie en kwaliteit. 
 3. Coca-Cola
  Coca-Cola is al decennia lang een van de meest herkenbare merken ter wereld. Het bedrijf heeft een sterke visuele identiteit met zijn rode kleur en het kenmerkende logo. De boodschap van Coca-Cola is ook consistent over de jaren heen gebleven: het merk staat voor vreugde, plezier en samenzijn. 

Zo bouw je een sterke merkidentiteit 

Het ontwikkelen van een sterke merkidentiteit is essentieel voor het opbouwen van een sterke reputatie en het aantrekken van loyale klanten. Het is belangrijk om de juiste elementen te kiezen die bij je doelgroep passen en consistent te blijven in je communicatie. Het opstellen van een huisstijlhandboek en het formuleren van een sterk merkverhaal kunnen hierbij helpen. Door te kijken naar succesvolle voorbeelden van bedrijven met een sterke brand identity, kan je inspiratie opdoen voor je eigen merk. Wij kunnen je natuurlijk ook helpen bij het ontwikkelen van je merk identiteit, neem contact met ons op en wij helpen je op weg!   

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: