Versterk jouw merk met Brand Engagement

De relatie die jij hebt met je doelgroep, of dat nu klanten, Instagram volgers of websitebezoekers zijn, is essentieel. Hoe jij je social media volgers betrekt bij het vormen van een band met je merk noemen we brand engagement. In deze blog lees je hoe je brand engagement in je voordeel kunt gebruiken door je social mediagebruikers in drie groepen op te splitsen.  

Wat is brand engagement? 

Brand engagement, oftewel merkbetrokkenheid zegt veel over de relatie tussen jou en je social mediavolgers. Het meest waardevolle aan een relatie is emotie en dit kost tijd en energie. Waarom? Je volgers praten graag over zaken die ze belangrijk vinden, zaken zoals je merk. Dus door een sterke band op te bouwen, creëer je interactie, die weer zorgt voor positieve mond-tot-mondreclame. Wie wil dat nou niet?!  

Je ontdekt wie je volgers zijn door persona’s te maken. Lees meer over hoe je een persona maakt. Weet wie je volgers zijn, waar denken ze aan en waarom willen zij een band met jouw merk bouwen? Gebruik onze empathy map om je persona’s beleving vast te leggen in een overzicht.  

Download hier de empathy map

Wie zijn jouw social mediabezoekers? 

Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van je volgers, dan kun je ze onderverdelen in drie rollen: 

  1. The lurkers, dit zijn volgers die je content bekijken en liken. 
  1. The sharers, deze gaan een stapje verder en delen je content. 
  1. The involved, dit zijn actieve volgers. Zij maken content voor jou merk. 

Het doel is om door middel van interactie een emotionele relatie met je volgers op te bouwen. De band met je volgers versterk je door ze constant te betrekken bij je merk. Als ze eenmaal betrokken zijn, kun je jouw volgers onderverdelen in lurkers, sharers of involved om je brand engagement verhogen. Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien, heeft de hoeveelheid emotie effect op de betrokkenheid van je doelgroep en welke rol ze aannemen.   

Betrokkenheid aan de hand van emotie

The lurkers 

De lurkers, oftewel de consumenten, is de grootste groep. Deze groep volgt jouw merk op social media, bekijkt je content, laat comments achter en geeft vooral likes. Dit is een passieve groep. De bijdragen van deze groep aan jouw merk gebeuren vooral op de achtergrond. Lurkers kijken. Zij maken hun betrokkenheid aan jouw merk niet expliciet bekend met hun netwerk. Doordat ze jouw content vooral liken en bekijken, wordt zo je online vindbaarheid verhoogd/verbeterd. Deze kleine interacties voeden de social media-algoritmes en creëren hierdoor organische groei. Een goede contentstrategie met een mix van video, beeld en reels zorgt voor meer betrokkenheid bij de lurkers.  

The sharers 

In de tweede groep vallen de sharers. De naam zegt het al: zij doen meer dan alleen kijken en liken. Zij delen hun ervaring en je content met hun netwerk. Ze schrijven reviews en hebben het vaak over je merk, wat ook wel positieve word-of-mouth heet. Je doelgroep waardeert de mening van anderen, vooral als het mensen zijn met wie ze zich kunnen identificeren en die ze vertrouwen. Denk er maar eens over na: Je zal eerder geneigd zijn om tandpasta te kopen nadat je vriendin het product aanbeveelt. Je vertrouwt haar mening meer dan de ‘mening’ van de tandarts in de Oral-B-reclame. 

The involved 

De laatste groep is dan ook de kleinste, maar de krachtigste groep. De involved zijn zo geïnvesteerd in je merk dat ze zelf content voor het merk maken. Dit heet user generated content (UGC) en het is een direct resultaat van loyaliteit. Het vertrouwen dat deze groep in je merk heeft, is zo groot dat ze tijd en energie steken in het maken van eigen content voor je merk. UGC is ideaal om in je content strategie te verwerken en te delen op je socials. 

De verhouding van betrokkenheid van social media volgers

In de piramide kun je de verhoudingen van je doelgroep nog een keertje zien. De drie rollen van je volgers zijn even belangrijk, maar iedere rol is een cruciale schakel in het geheel. Een sterke fanstrategie is daarom optimaal bij het verhogen van je brand engagement. Stuur je klanten bijvoorbeeld een kleinigheidje. Lees onze blog over fanstrategieën om hier meer over te ontdekken, zo leer je hoe je dit kunt toepassen.  

Vergeet niet: je bouwt een band op met je volgers en dit vergt tijd en energie. Give it a go en als je er niet uitkomt, staan we voor je klaar. Tot snel!