Back-end development

Back-end development: de werkzaamheden om de ‘achterkant’ van een website goed te laten werken. Dit is niet direct zichtbaar, maar wel ontzettend belangrijk voor de functionaliteit van een website.

Neem contact op

Back-end development omvat het schrijven van API’s, het werken met databases, serverlogica en het beheren van de interactie tussen de server, database en de applicatie zelf. Back-end developers zorgen ervoor dat data correct wordt opgeslagen, beveiligd en efficiënt wordt opgehaald en dat alles op de achtergrond soepel verloopt. Uiteraard hoef je hier niet zelf mee aan de slag, onze back-end developers staan voor je klaar! 

Wat doet een back-end developer? 

Een back-end developer speelt een onmisbare rol in de ontwikkeling en het onderhoud van de technische infrastructuur achter de schermen van websites en webapplicaties. Onze developers richten zich op server-side programmering, waar ze de kernlogica van de applicatie, datamanipulatie en de behandeling van gebruikersaanvragen verzorgen.

Ze zijn daarnaast belast met het vormgeven en beheren van databases, zodat gegevens efficiënt opgeslagen en toegankelijk zijn. Het creëren van API’s valt ook onder hun verantwoordelijkheid, wat van belang is voor de koppeling tussen de front-end en back-end van een applicatie en voor de voor de connectie met externe diensten.

Op het gebied van beveiliging implementeren ze strategieën om bedreigingen, zoals cyberaanvallen te voorkomen. Hun inzet voor het verbeteren van schaalbaarheid en prestaties garandeert dat applicaties onder hoge belasting werkzaam blijven. Bovendien zorgen ze voor integratie met andere systemen en services en staan ze in voor het continu onderhoud en de foutenanalyse om de applicatie stabiel en actueel te houden.

De bijdrage van een back-end developer is dus fundamenteel voor het ondersteunen van de functionaliteit, veiligheid, en doeltreffendheid van de technische basis van webapplicaties. 

Wat is het verschil tussen back-end en front-end?

Het verschil tussen back-end en front-end ontwikkeling ligt in de focus en de functionaliteiten die ze bieden in het proces van het bouwen van websites en webapplicaties. Hier volgt een uitleg van de twee verschillende kanten: 

Front-end

Front-end (of “client-side”) ontwikkeling verwijst naar de kant van de applicatie waarmee gebruikers direct interactie hebben. Het omvat alles wat de gebruiker ziet en interactief gebruikt op een webpagina, zoals de lay-out, het ontwerp, de animaties en de gebruikersinteractie. Front-end developers gebruiken technologieën zoals HTML, CSS, en JavaScript om visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke interfaces te creëren. Hun doel is om de ervaring van de eindgebruiker op websites zo intuïtief mogelijk te maken.

Back-end

Back-end (of “server-side”) ontwikkeling focust op de server, de database en applicatie-logica — de ‘achterkant’ die gebruikers niet zien. Back-end developers zorgen ervoor dat de server, de applicaties en de database goed met elkaar communiceren. Hun werk omvat het schrijven van API’s, het creëren van libraries, het werken met systeemcomponenten, en het implementeren van de veiligheidsmaatregelen. Technologieën gebruikt in back-end ontwikkeling omvatten programmeertalen zoals PHP, Java, Python, Ruby, en frameworks zoals Node.js, Laravel, en Magento 2. Hun doel is om de kernfunctionaliteit en de operationele logica van de website of applicatie te ontwikkelen en te onderhouden, wat belangrijk is voor de verwerking van gebruikersverzoeken, datamanagement, en de algehele prestatie van de applicatie. 

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: