Wat kun je verwachten van WordPress 5.0

De datum waarop WordPress 5.0 gelanceerd wordt, komt steeds dichterbij. Vanaf het moment van aankondigen gokte ze op 19 november. In verband met extra back-up werkzaamheden kwamen daar nog eens 8 dagen bij. Deze extra dagen hadden de developers hard nodig, waardoor de lanceerdatum op dit moment naar 27 november is verschoven.

Het kan zelfs dat deze datum nog eens opschuift. Een maand geleden werd bekend dat de developers niet snel genoeg zijn met het oplossen van bugs. Het zou kunnen dat als de nieuwe WordPress 5.0 nog niet voldoende stabiel is, de lanceerdatum wordt opgeschoven naar 22 januari 2019. Wij houden je graag via deze weg op de hoogte van de ontwikkelingen.

Zoals de bovenstaande verschuivingen in de lanceerdatum al doen vermoeden is deze upgrade van WordPress de grootste van 2018, en waarschijnlijk ook voor 2019. In WordPress 5.0 wordt de Gutenberg-editor de standaard, draait alles vanaf nu om blokken en het nieuwe standaard thema “Twenty Nineteen”.

Om de installatie en het werken met deze nieuwe versie makkerlijker te maken, hebben we hieronder uitgewerkt wat je kunt verwachten van WordPress 5.0.

Gutenberg-editor

De update draait vooral om de nieuwe Gutenberg-editor. De Gutenberg-editor lijkt op het eerste oog op iets kleins, maar dat is niet geheel waar. De Gutenberg-editor is een grote verandering. Hiermee verbetert WordPress als content managementsysteem (CMS), voor het gemakkelijker bouwen en beheren van websites.

Volgens het handboek van Gutenberg is de nieuwe Gutenberg-editor een nieuwe interface voor het toevoegen en bewerken van content. De intentie is om makkelijke, flexibele en relevante lay-outs te maken voor content op basis van blokken. De blokken zijn toegankelijk vanuit een blokmenu en kunnen overal op een pagina geplaatst en bewerkt worden. Mits het thema geoptimaliseerd is voor het blokmenu.

De Gutenberg-editor wordt standaard gebruikt voor WordPress 5.0 sites. Het is nog wel mogelijk om de bekende, klassieke editor plug-in van WordPress te gebruiken. Het gebruik van de klassieke editor is echter een tijdelijke oplossing, en wordt niet voor altijd ondersteund.

De grootste redenen voor de nieuwe Gutenberg-editor is dat WordPress moet blijven concurreren met andere systemen. Daarnaast waren veranderingen erg gewenst vanuit de markt.

Gutenberg is gebouwd op React. React is een veel gebruikt Javascript framework dat wordt gebruikt en onderhouden door Facebook. Ook andere technologieën zoals Esnext + JSX, WebPack en REST API zijn aanwezig in de Gutenberg-editor. Doordat in Gutenberg alles gebaseerd is op blokken, is het een geheel nieuwe wereld vol mogelijkheden voor ontwikkelaars.

Het concurreren met andere CMS-systemen is belangrijk zodat WordPress niet achterop raakt in ontwikkelingen. Mensen willen continu eenvoudigere, snellere manieren om hun content te creëren en websites te bouwen. Comaxx gebruikt daarnaast al advanced custom fields, waardoor het beheren van de content al gemakkelijker en flexiber is dan bij standaard velden.

Aan de slag met WordPress 5.0

Is jouw website toe aan een update naar WordPress 5.0, of wil je een nieuwe website bouwen in WordPress 5.0? Onze specialisten staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en de mogelijkheden te bespreken!

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: