Technische aspecten van WCAG en hun invloed op websiteontwerp

Het correct implementeren van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) vereist een diep begrip van zowel de technische aspecten als de invloed daarvan op het ontwerp van een website. In deze blog verkennen we de belangrijkste technische aspecten van WCAG en hoe deze het ontwerp en de functionaliteit van websites beïnvloeden. Bekijk voor meer informatie de aflevering van de Comaxx Podcast waarin Ramon Hoeks vertelt over WCAG.

Belangrijke technische aspecten van de WCAG

 1. Contrasterende kleuren: Een van de eenvoudigste maar meest invloedrijke aspecten van toegankelijkheid is het gebruik van voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Dit maakt tekst leesbaarder voor mensen met visuele beperkingen.
 2. Navigeerbaarheid: Zorgen dat alle functionaliteiten via het toetsenbord bereikbaar zijn, is essentieel. Dit omvat het ontwerpen van navigatie-elementen die toegankelijk zijn voor mensen die geen muis kunnen gebruiken, zoals het implementeren van ‘skip links’ die gebruikers direct naar de hoofdinhoud laten springen.
 3. ARIA-labels en rollen: ARIA (Accessible Rich Internet Applications) specificaties bieden manieren om inhoud en interacties rijker en meer toegankelijk te maken. Het correct gebruiken van ARIA-labels en rollen helpt screen readers te begrijpen wat er op de pagina gebeurt, wat essentieel is voor gebruikers met visuele beperkingen.
 4. Formulieren en labels: Zorgen dat elk formulierelement een label heeft dat duidelijk aangeeft wat er in elk veld moet worden ingevoerd, helpt gebruikers met cognitieve beperkingen. Het is ook belangrijk dat foutmeldingen duidelijk zijn en hulp bieden bij het corrigeren van fouten.
Ramon Hoeks

Invloed op Websiteontwerp

De implementatie van deze technische aspecten beïnvloedt niet alleen de toegankelijkheid maar ook het algehele ontwerp van websites:

 • Esthetiek versus functionaliteit: Ontwerpers moeten een balans vinden tussen visuele aantrekkelijkheid en functionele toegankelijkheid. Soms betekent dit dat ontwerpelementen moeten worden aangepast om aan WCAG-normen te voldoen.
 • Responsive design: Toegankelijke websites moeten goed functioneren op alle apparaten, van desktops tot smartphones. Dit vereist een responsief ontwerp dat zich aanpast aan verschillende schermgroottes en -oriëntaties.
 • Gebruikerservaring: Een toegankelijke website moet intuïtief zijn voor alle gebruikers, inclusief die met beperkingen. Dit kan betekenen dat traditionele navigatiepatronen worden herzien en dat er meer nadruk wordt gelegd op gebruiksgemak en navigeerbaarheid.

Veel gestelde vragen over technische aspecten en ontwerp volgens WCAG

 1. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn website voldoende contrasterende kleuren gebruikt?
 • Er zijn diverse online tools beschikbaar die het contrastniveau tussen twee kleuren kunnen analyseren om te verzekeren dat deze voldoen aan de minimale WCAG-standaarden.
 1. Wat zijn ‘skip links’ en hoe implementeer ik ze?
 • ‘Skip links’ zijn verborgen navigatielinks die alleen verschijnen wanneer een gebruiker met het toetsenbord navigeert. Ze stellen gebruikers in staat om snel naar de hoofdinhoud of andere belangrijke delen van de pagina te springen zonder door elk menu-item te moeten tabben.
 1. Is ARIA altijd noodzakelijk voor toegankelijke websites?
 • Hoewel ARIA nuttig is, is het beste gebruik van native HTML-elementen waar mogelijk. ARIA moet worden gebruikt als een aanvulling wanneer native HTML niet voldoende is voor toegankelijkheid.
 1. Kan ik een mooie esthetiek behouden terwijl ik mijn site toegankelijk maak?
 • Absoluut. Veel ontwerpprincipes die de toegankelijkheid verbeteren, zoals duidelijke typografie en eenvoudige navigatie, kunnen ook het algemene ontwerp verbeteren.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: