Hoe haal je het beste uit WordPress thema’s voor het maken van jouw website?

 • Melanie Vermeulen

WordPress is een van de meest populaire contentmanagementsystemen (CMS) voor het maken van websites. Zo biedt WordPress veel flexibiliteit en gebruiksgemak, mede dankzij de vele thema’s waar je uit kunt kiezen. Thema’s of templates maken het makkelijker om een website te bouwen zonder enige programmeerkennis, maar dit kan ook eventuele nadelen met zich meebrengen. In deze blog bespreken we wat WordPress-thema’s zijn, hoe ze zich ontwikkelen en hoe je het beste uit deze thema’s kunt halen.

Wat zijn WordPress-thema’s?

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer hoogwaardige thema’s ontwikkeld met verschillende functies en mogelijkheden. Er zijn thema’s voor elk soort website, van blogsites tot webshops. Daarnaast zijn veel WordPress-thema’s tegenwoordig responsief, wat betekent dat de websites zich aanpassen aan verschillende schermformaten en apparaten zoals mobiel, desktop en tablet. Dit is belangrijk omdat veel mensen ook surfen op het internet met hun mobiel. Responsieve thema’s zorgen ervoor dat je website er goed uitziet en werkt op elk apparaat.

WordPress-thema’s blijven zich ontwikkelen dankzij de bijdrage van de WordPress-gemeenschap, thema-ontwikkelaars en WordPress zelf.

Voordelen en nadelen van het gebruik van WordPress-thema’s

Het gebruiken van WordPress-thema’s of templates biedt je vele voordelen. Ten eerste zijn deze thema’s ontworpen om je website er professioneel uit te laten zien zonder enige ontwerpkennis. Ten tweede kun je snel en makkelijk een website maken. Bovendien hebben thema’s vaak ingebouwde SEO-tools en andere functies die de prestaties van je website verbeteren. Zo verbeter je ook je vindbaarheid op zoekmachines zoals Google en Bing.

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van een thema. Je website zal minder uniek zijn omdat er duizenden andere websites zijn met hetzelfde thema. Al kun je de thema’s vaak wel enigszins naar smaak aanpassen.

Het kan ook moeilijker zijn om functies aan je website toe te voegen of deze te wijzigen omdat je geen toegang hebt tot de broncode. Als je website groeit en zich verder ontwikkelt, kan het zo zijn dat je een maatwerkoplossing nodig hebt die niet beschikbaar is in een bestaand thema.

Veelgestelde vragen over WordPress-thema’s

 1. Zijn alle WordPress-thema’s gratis?
  Nee, niet alle WordPress-thema’s zijn gratis. Er zijn zowel gratis als betaalde templates/thema’s beschikbaar via WordPress. Gratis thema’s kunnen goede basisfunctionaliteit bieden, maar betaalde templates hebben doorgaans meer functies en ondersteuning.
 2. Hoe installeer ik een WordPress-thema?
  Je kunt een thema downloaden via de WordPress-beheerdersdashboard of door het themabestand handmatig te uploaden naar je WordPress-installatie.
 3. Kan ik mijn WordPress-thema wijzigen zonder mijn inhoud te verliezen?
  Ja, je kunt je thema wijzigen zonder je inhoud te verliezen. Je inhoud is opgeslagen in de database en zal niet worden verwijderd wanneer je van thema wisselt. Echter, sommige thema-instellingen kunnen veranderen met het nieuwe thema.

Hoe haal je het beste uit je WordPress-thema?

Hier zijn enkele tips om het beste uit het gebruik van WordPress-templates te halen:

 • Kies het juiste thema: Kies een thema dat past bij jouw website-doelen en -behoeften. Overweeg de functionaliteit, het ontwerp en hoe het past bij je merk.
 • Pas het thema aan: Pas het thema aan om het te laten matchen met je merk en merkwaarden. Gebruik aangepaste kleuren, lettertypen, afbeeldingen en inhoud om het thema te personaliseren naar je eigen huisstijl.
 • Maak gebruik van widgets en plug-ins: Maak gebruik van de beschikbare widgets en plug-ins om de functionaliteit van je website uit te breiden. Zoek naar plug-ins die specifiek zijn ontworpen om met je uitgekozen template te werken.
 • Hou je thema up-to-date: Zorg ervoor dat jij je thema regelmatig bijwerkt om de nieuwste beveiligingsfixes en prestatieverbeteringen te krijgen.
 • Wees selectief met plug-ins: Wees selectief met plug-ins en installeer alleen wat nodig is. Meer plug-ins kunnen leiden tot meer code en potentiële vertragingen in de laadtijd van uw website.
Plugins op WordPress
Bron: https://blog.appsumo.com/best-wordpress-plugins/

Door deze tips te volgen kun jij het beste uit het gebruik van WordPress-thema’s halen en een functionele website maken. Wil je toch liever een maatwerkwebsite of advies over WordPress? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of onze live-chat.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: