Meer dan alleen SEO: Waarom bloggen essentieel is voor je online succes

Ik kom nog regelmatig marketeers tegen die denken dat hun website ‘klaar’ is als deze ‘perfect SEO’ is. Maar dan begin het pas! Het creëren van een website met een perfecte SEO (geoptimaliseerd voor zoekmachines als Google) is slechts het begin van je online marketingstrategie.

Want hoewel een goede basis van SEO essentieel is, zijn er nog andere technieken die je kunt toepassen om je website hoger te laten ranken in zoekmachines zoals Google. Een effectieve manier om dit te doen is door te bloggen. In dit artikel zullen we enkele redenen en tips bespreken waarom en hoe bloggen je website hoger kan laten ranken.

Waarom bloggen?

Ik merk dat bloggen door veel marketeers wordt gezien als hobbyisme, zonder dat het zakelijk wat toevoegt. Dat beeld klopt niet, bloggen is alleen al waardevol omdat Google het belangrijk vindt:

 1. Regelmatig nieuwe inhoud: Google houdt van verse en relevante inhoud. Door regelmatig te bloggen, toont je zoekmachines aan dat je website actief en up-to-date is. Dit kan je website een boost geven in de zoekresultaten.
 2. Gebruik van long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden zijn langere en specifiekere zoekwoordfrases die minder competitief zijn, maar wel meer gericht verkeer naar je website kunnen brengen. Door in je blogposts deze long-tail zoekwoorden op te nemen, kunt je hoger ranken voor deze specifieke termen en meer bezoekers aantrekken.
 3. Interne en externe linkbuilding: Door te bloggen kunt je zowel interne als externe links opbouwen. Interne links verwijzen naar andere pagina’s op je eigen website, terwijl externe links verwijzen naar andere websites. Deze links dragen bij aan de autoriteit van je website en verbeteren de gebruikerservaring, wat kan resulteren in een betere ranking.
 4. Verhoogd social media verkeer: Interessante en waardevolle blogposts kunnen gemakkelijk worden gedeeld op social media platforms zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Dit kan leiden tot meer verkeer naar je website en helpen bij het opbouwen van een groter publiek, wat ook je SEO-ranking kan verbeteren.
 5. Verbeterde gebruikerservaring: Door regelmatig te bloggen, kunt je waardevolle informatie bieden aan je bezoekers. Dit verhoogt niet alleen de tijd die mensen op je website doorbrengen, maar kan ook leiden tot lagere bouncepercentages en meer tevreden bezoekers. Een betere gebruikerservaring wordt door Google gewaardeerd en kan leiden tot hogere rankings.

Hoe kun je je ranking verbeteren met bloggen?

Bij deze ook nog wat blogtips waarmee je je ranking kunt verbeteren:

 1. Schrijf kwalitatieve en informatieve inhoud: Zorg ervoor dat je blogposts relevant en waardevol zijn voor je doelgroep. Dit zal niet alleen helpen om hoger te ranken, maar ook om je bezoekers tevreden te houden.
 2. Optimaliseer je blogposts voor SEO: Gebruik zoekwoordonderzoek om de juiste zoekwoorden te vinden en deze op een natuurlijke manier in je tekst op te nemen. Vergeet niet om ook afbeeldingen, titels en metabeschrijvingen te optimaliseren.
 3. Promoot je blogposts: Deel je blogposts op social media, stuur ze naar je e-maillijst en overweeg samen te werken met andere bloggers om je bereik te vergroten.
 4. Analyseer en verbeter: Houd de prestaties van je blogposts in de gaten met behulp van Google Analytics en andere analysehulpmiddelen. Gebruik deze informatie om je contentstrategie aan te passen en te verbeteren.
 5. Wees consistent: Probeer regelmatig te bloggen en houd je aan een consistent schema. Dit helpt niet alleen bij het opbouwen van een trouw lezerspubliek, maar toont ook zoekmachines dat je website actief en up-to-date is.
 6. Maak gebruik van gastbloggen: Gastbloggen op andere relevante websites in je branche kan helpen bij het opbouwen van je online reputatie en autoriteit. Zorg ervoor dat je waardevolle en unieke content aanbiedt en probeer een link naar je eigen website op te nemen om je SEO-ranking te verbeteren.
 7. Maak je blogposts gemakkelijk deelbaar: Zorg ervoor dat je blogposts gemakkelijk kunnen worden gedeeld op sociale media door share-knoppen toe te voegen. Dit moedigt lezers aan om je content te delen met hun netwerk, wat kan leiden tot meer verkeer en betere rankings.
 8. Beantwoord reacties en vragen: Wees betrokken bij je lezers door te reageren op opmerkingen en vragen op je blogposts. Dit kan helpen bij het opbouwen van een relatie met je publiek en hen aanmoedigen om terug te keren naar je website.
 9. Maak gebruik van interne links: Wanneer je een nieuwe blogpost schrijft, overweeg dan om interne links op te nemen naar andere relevante pagina’s op je website. Dit helpt om je SEO te verbeteren, omdat het zoekmachines helpt om een beter begrip te krijgen van de structuur en het belang van je content.
 10. Houd de technische aspecten van je blog in de gaten: Zorg ervoor dat je blog snel laadt, mobielvriendelijk is en geen gebroken links bevat. Dit zijn allemaal factoren die invloed kunnen hebben op je SEO-ranking en de gebruikerservaring van je bezoekers.

Door te bloggen kunt je je SEO-inspanningen versterken en je website hoger laten ranken in zoekmachines. Zorg ervoor dat je regelmatig kwalitatieve en informatieve content publiceert, optimaliseer je blogposts voor SEO en promoot je content om het beste resultaat te bereiken. Door deze strategieën te implementeren, kunt je je online zichtbaarheid vergroten, meer verkeer naar je website genereren en je bedrijf laten groeien.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: