API-koppelingen: “We maken bij Comaxx optimaal gebruik van API’s”

“We maken best wel veel koppelingen in de websites die we bouwen, steeds vaker om actuele vacatures op ‘werken bij’-pagina’s te laten zien. En hele unieke koppelingen, zoals die met de reviews van ziekenhuizen uit Zorgkaart.nl. Maar soms ook hele complexe koppelingen, bijvoorbeeld om webshops te voeden met productdata uit de systemen van meerdere leveranciers. Dat zijn leuke uitdagingen.”

Tom Langeslag API

Tom Langeslag is Software Architect bij Comaxx en eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de websites die we voor klanten bouwen. Hij staat bij collega’s bekend als degene die alles weet van API-koppelingen, dus de eerste vraag is natuurlijk…

Wat is een API-koppeling?

“Een API-koppeling verbindt verschillende softwareapplicaties door middel van een ‘Application Programming Interface’. Dat is een verzameling regels en protocollen die softwareapplicaties gebruiken om met elkaar te communiceren. Een API-koppeling maakt het dus mogelijk dat twee of meer applicaties met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen, waardoor bedrijven efficiënter kunnen werken omdat bepaalde handelingen geautomatiseerd worden.”

“API is een algemene term, tegenwoordig praat je meestal over REST API. Je hebt ook SOAP API, dat is een iets ouder protocol. De REST API wordt vaker gekozen voor moderne applicaties. Bij SOAP heb je meer beveiligingsopties, maar als je geen bank bent is dat niet nodig. Het is iets strikter, minder flexibel en daarom iets meer werk om te maken.”

Hoe gebruiken we bij Comaxx API-koppelingen in de praktijk?

“We krijgen meestal de vraag om actuele informatie op de site te laten zien, helaas is dat niet altijd even eenvoudig. Hierbij kijken we naar hoe de data gebruikt gaat worden en hoe vaak deze aangepast kan worden. Als we een API-koppeling leggen willen daarbij zoveel mogelijk vrijheid om twee systemen met elkaar te koppelen, bijvoorbeeld om ook links terug te leggen. Zo nemen we bij Zorgkaart.nl de reviews van patiënten over op de websites van ziekenhuizen, maar je moet ook teruglinken zodat mensen zien dat de reviews van buiten komen.”

“We leggen ook wel eens andere koppelingen dan via een API, bijvoorbeeld in een vacature-omgeving zonder API koppeling. We kunnen wel wat laten zien via handmatige handelingen, maar nooit zo precies als bij een API. Dat is niet meer van deze tijd, gelukkig bieden de meeste tools een API aan. En zo niet dan adviseren we de klant om een tool te gebruiken met een API-koppeling.”

Welke koppelingen maken we nog meer?

“Bullhorn Connexys is een vacaturekoppeling, in het verleden waren dat twee bedrijven met elk een eigen API. We hebben nog steeds voor beide een koppeling. En met Hubspot koppelen we ook regelmatig om formulierdata op te halen. Eigenlijk is er heel veel mogelijk qua koppeling, als een systeem met een API werkt.”

“Bij het maken van een API-koppeling kijken we vooral wat we willen koppelen en hoe vaak: elk uur? Of elke dag? En of alle informatie beschikbaar is. In WordPress of Magento bouwen we dan tabellen die periodiek die informatie ophalen, bij voorraadinformatie doe je dat bijvoorbeeld vaker.”

“Er zijn wel wat veiligheidsmaatregelen, niet alles is publiekelijk beschikbaar, en een leverancier wil natuurlijk niet teveel verkeer op de servers. We houden ons daar netjes aan, we werken natuurlijk op een nette manier samen met andere organisaties. Dat levert op lange termijn het meeste op.”