Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp voor websites, webshops, webapps. Deze platforms zijn immers ook bedoeld voor bezoekers met een functiebeperking, onder meer van visuele, auditieve, fysieke, spraak-, cognitieve, taal-, leer- en neurologische aard. Comaxx kan ervoor zorgen dat ook jouw platform aan de digitale toegankelijkheidseisen voldoet.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid betekent dat digitale platformen, zoals websites, webshops en webapps voor iedereen toegankelijk zijn. In onze samenleving zijn er miljoenen mensen met één of meerdere beperkingen die moeite hebben om een website te lezen en te begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mensen die blind, slechtziend, kleurenblind, doof, slechthorend, motorisch beperkt, zwakbegaafd, autistisch of laaggeletterd zijn.

Om deze mensen te helpen kun je jouw website inrichten volgens de digitale toegankelijkheids-richtlijnen, de zogenoemde WCAG 2.1. De WCAG 2.1 is er in drie ‘sterktes’: A, AA (meest gebruikte) en AAA. De standaardrichtlijnen hebben onder meer betrekking op kleurgebruik, lettergroottes, toetsenbordbediening, geschiktheid voor screenreaders en beschrijvingen bij afbeeldingen.

Voor wie is WCAG 2.1 verplicht?

Het toepassen van WCAG 2.1 is verplicht voor alle websites van de (semi)overheid. Voor websites in de zorgsector wordt het sterk aangeraden. Ook voor webshops kan het toepassen van deze richtlijnen aangenaam zijn. Vanuit Thuiswinkel.org geldt namelijk het volgende advies: “Het zorgt voor verbreding van de klantgroep, maar heeft ook een positief effect op de vindbaarheid, kwaliteit en conversie van een website.”

Voor deze klanten realiseerde we al online groei

Onze aanpak

Als Comaxx een website ontwikkelt dan voldoet deze in principe aan de WCAG 2.1 AA standaard. In de opstartfase houden we hier rekening mee in het ontwerp van de gebruikersinterface. Vervolgens passen we in de realisatiefase de standaarden toe en testen we de toegankelijkheid voor de live-gang. De toegankelijkheid kan eventueel ook door een onafhankelijke partij worden beoordeeld als dat gewenst is.

Voorleesfunctie

Bovendien kunnen we in aanvulling op WCAG 2.1 AA een voorleesfunctie inbouwen. Hiervoor heeft Comaxx een samenwerking met leverancier ReadSpeaker. Op deze manier verbeteren we de toegankelijkheid van schriftelijke informatie voor ruim één miljoen Nederlanders die moeite hebben met het lezen van teksten. Hierbij kun je denken aan mensen met een mentale beperking, een onderwijsachterstand of een beperkte kennis van de Nederlandse taal.

‘Ik wil een digitale toegankelijkheidscheck van mijn bestaande website’

Dat kan! Bestaande websites kunnen door ons worden geïnspecteerd op digitale toegankelijkheid. Door middel van een checklist beoordelen we de verschillende onderdelen van een website en komen we met een adviesrapport. Hierin staan duidelijke conclusies en aanbevelingen waarmee de website beter toegankelijk kan worden gemaakt.

Onze marketing partners

Waarom Comaxx?

Met Comaxx kies je voor een bureau met ervaring en expertise op het gebied van digitale toegankelijkheid. Wij kennen de richtlijnen en weten die toe te passen. Neem de proef op de som op onze eigen site:

  • Navigeer met de Tab-toets door deze webpagina en ervaar hoe toetsenbordnavigatie werkt.
  • Kies rechtsboven voor Pagina voorlezen en activeer Lees voor. Zo ervaar je hoe ReadSpeaker een pagina voorleest.
  • Verhoog de lettergrootte naar 200 procent en zie hoe de pagina zich hier op aanpast.

De digitale toegankelijkheid van jouw website, webshop of webapp verbeteren? Wij helpen je graag. Aarzel niet een neem contact met ons op!

Award winning company