WordPress 5.5 ‘Eckstine’

Op 11 augustus 2020 is de nieuwe release van WordPress uitgekomen. Dit is de tweede grote release van WordPress dit jaar. In deze blog vertellen we jou wat de grootste veranderingen zijn die WordPress 5.5 ‘Eckstine’ met zich meebrengt.

Editor

Inmiddels zijn we gewend dat er bij een nieuwe release van WordPress veel nieuwe dingen zijn toegevoegd aan de editor. WordPress 5.5 is hier zeker geen uitzondering op. Wat is er dan allemaal toegevoegd aan de editor? Hieronder kun je een aantal belangrijke vernieuwingen terugvinden die wij het vernoemen waard vinden: 

  • Blokpatronen: nieuwe blokpatronen maken het simpel en leuk om complexe en mooie lay-outs te maken. De patronen stellen je instaat een combinatie van tekst en media te mixen en matchen bij jouw content. Je kunt ze ook terugvinden in een grote variëteit van plug-ins en thema’s.  
  • De nieuwe blok directory: het is nu gemakkelijker dan ooit om het blok te vinden dat je nodig hebt. De nieuwe blok directory is rechtstreeks gebouwd in de blok editor. Hierdoor kan je de nieuwe blok types installeren op je website zonder dat je de editor hoeft te verlaten. 
  • Inline afbeeldingen editen: het is nu mogelijk om jouw foto’s direct vanuit het afbeeldingsblok te draaien, te zoomen en bij te snijden. Als je veel tijd besteed aan afbeeldingen dan kan je dit uren besparen! 
WordPress 5.5 ‘Eckstine’

Snelheid

WordPress 5.5 heeft nog meer in huis dan alleen nieuwigheden op het gebied van de editor. Ook qua snelheid zijn er stappen gemaakt dankzij ‘lazy-loaded images’.

Afbeeldingen geven jouw content veel impact, maar kunnen er wel voor zorgen dat jouw website langzamer wordt. In WordPress 5.5 wachten afbeeldingen met laden totdat ze bijna visueel zichtbaar worden tijdens het scrollen. De technische term hiervoor is ‘lazy loading’, oftewel ‘lui laden’.

Op een mobiel apparaat kan het ‘lazy loading’ ervoor zorgen dat browsers geen bestanden gaan downloaden die bedoeld zijn voor een laptop of tablet. Dat kan bezoekers van jouw website dus geld besparen qua dataverbruik en tevens helpen om de batterijduur van hun mobiele apparaat niet nadelig te beïnvloeden. Dit zullen jouw bezoekers zeker als prettig ervaren!

Zoeken

In WordPress 5.5 is een nieuwe sitemap geïntroduceerd. Standaard bevat WordPress nu een XML sitemap die zoekmachines helpt de pagina’s van jouw website te ontdekken zodra je live gaat met een nieuwe pagina, website of release.

Op deze manier zullen meer mensen jouw website sneller vinden. Hierdoor heb je meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jouw bezoekers gaan doen wat jij graag wilt dat ze doen (inschrijven voor een nieuwsbrief, kopen van jouw producten, contact opnemen, etc.).

Veiligheid 

Met de update naar WordPress versie 5.5 kun je nu kiezen om plug-ins en thema’s automatisch te laten updaten. Voor de release van WordPress 5.5 kon je alleen de kern van WordPress (core) automatisch updaten en nu dus ook thema’s & plug-ins. Het is wel belangrijk om na een update te controleren of alles goed is gegaan. Voor een complexe(re) website blijft het inschakelen van een WordPress specialist die handmatig jouw website update wel de beste optie.

Auto-updates kun je aan- of uitzetten voor elke plug-in of thema dat je hebt geïnstalleerd. Zet je de auto-update aan dan weet je dat jouw website gebruik maakt van de nieuwste beschikbare code. Als je graag alles handmatig update dan is dat nu ook gemakkelijker geworden door simpelweg een ZIP file uploaden.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: