Wel of geen Euroteken: Wat is de beste keuze?

Het tonen van het euroteken (€) op je e-commerce website kan een grote impact hebben op het gedrag van je klanten en hun koopbeslissingen. Hoewel dit misschien een klein detail lijkt, kunnen de psychologische effecten aanzienlijk zijn. Hier bespreken we waarom het verbergen van het euroteken kan leiden tot meer conversies, en wanneer het juist wel zinvol is om het euroteken te tonen.

Waarom meer conversies zonder Euroteken

Psychologische invloeden van prijsweergave

 1. Vermindering van Prijsgevoeligheid Wanneer klanten geen euroteken zien, associëren ze de prijs minder direct met geld uitgeven. Dit vermindert hun prijsgevoeligheid en kan de perceptie creëren dat het product minder kost, wat kan leiden tot een hogere bereidheid om te kopen.
 2. Vermindering van ‘Sticker Shock’ Het zien van het euroteken kan een ‘sticker shock’ veroorzaken, waar klanten schrikken van de prijs. Door het euroteken te verwijderen, wordt deze schock verminderd, wat kan bijdragen aan een soepelere koopervaring.
 3. Focussen op Productwaarde Zonder het euroteken richten klanten zich meer op de waarde en kenmerken van het product in plaats van op de prijs. Dit helpt bij het benadrukken van de voordelen van het product en vermindert de focus op kosten.
Voordelen en nadelen van het toenen van het euroteken

Waarom meer conversies zonder Euroteken

Psychologische invloeden van prijsweergave

 1. Vermindering van Prijsgevoeligheid Wanneer klanten geen euroteken zien, associëren ze de prijs minder direct met geld uitgeven. Dit vermindert hun prijsgevoeligheid en kan de perceptie creëren dat het product minder kost, wat kan leiden tot een hogere bereidheid om te kopen.
 2. Vermindering van ‘Sticker Shock’ Het zien van het euroteken kan een ‘sticker shock’ veroorzaken, waar klanten schrikken van de prijs. Door het euroteken te verwijderen, wordt deze schok verminderd, wat kan bijdragen aan een soepelere koopervaring.
 3. Focussen op Productwaarde Zonder het euroteken richten klanten zich meer op de waarde en kenmerken van het product in plaats van op de prijs. Dit helpt bij het benadrukken van de voordelen van het product en vermindert de focus op kosten.

Voorbeelden van wanneer het Euroteken niet getoond moet worden

 1. Luxe Producten Bij de verkoop van luxe producten kan het verbergen van het euroteken helpen om de perceptie van exclusiviteit en kwaliteit te versterken, waardoor klanten minder geneigd zijn om zich zorgen te maken over de prijs.
 2. Kortingen en Aanbiedingen Bij promoties en aanbiedingen kan het verbergen van het euroteken helpen om de aandacht te richten op de besparingen en waarde, in plaats van de prijs die betaald moet worden.
 3. Abonnementen en Diensten Voor abonnementen en diensten kan het verbergen van het euroteken helpen om de focus te leggen op de voordelen en waarde van de dienst, waardoor klanten minder geneigd zijn om de prijs als een obstakel te zien.

Voorbeelden van wanneer het Euroteken wel getoond moet worden

 1. Transparantie en Vertrouwen Voor sommige klanten is transparantie cruciaal. Het tonen van het euroteken kan het vertrouwen vergroten, vooral als je doelgroep waarde hecht aan duidelijkheid en eerlijkheid over de kosten.
 2. Vergelijkingssites Wanneer je producten op prijsvergelijkingssites worden aangeboden, is het belangrijk om het euroteken te tonen zodat klanten snel en eenvoudig prijzen kunnen vergelijken.
 3. Lage Prijzen Als je lage prijzen aanbiedt, kan het tonen van het euroteken helpen om klanten te laten zien dat ze een goede deal krijgen, wat hun koopbereidheid kan vergroten.

Voordelen en nadelen van het tonen van het Euroteken

SituatieVoordeel van VerbergenNadeel van Verbergen
Luxe ProductenVersterkt exclusiviteitKan als ondoorzichtig worden gezien
Kortingen en AanbiedingenAandacht op besparingenVermindert prijstransparantie
Abonnementen en DienstenFocus op waarde en voordelenKan onduidelijk zijn voor nieuwe klanten
Transparantie en VertrouwenVergroot vertrouwen bij transparante doelgroepKan de perceptie van eerlijkheid verminderen
VergelijkingssitesNvtVergemakkelijkt prijsvergelijking niet
Verschillende ValutaUniformiteit en minder barrièresGeen zichtbaar verschil in valuta’s
Lage PrijzenVergroot koopbereidheid door zichtbaar lage prijzenKan het effect van de korting verminderen

Tips voor het optimaliseren van prijsweergave

 • Verberg het euroteken bij luxe producten om exclusiviteit en kwaliteit te benadrukken.
 • Gebruik het euroteken niet bij kortingen en aanbiedingen om de focus op besparingen te leggen.
 • Toon het euroteken bij abonnementen en diensten om de waarde en voordelen van de dienst te benadrukken.
 • Handhaaf transparantie door het euroteken te tonen op prijsvergelijkingssites en voor klanten die duidelijkheid waarderen.
 • Pas het euroteken aan afhankelijk van de doelgroep en de situatie om de beste conversieresultaten te behalen.

Conclusie

Het strategisch gebruik van het euroteken op je e-commerce website kan de koopbeslissingen van klanten aanzienlijk beïnvloeden. Door het euroteken te verbergen in bepaalde situaties, kun je de focus verleggen van de prijs naar de waarde van het product, wat kan leiden tot meer conversies. Aan de andere kant, in situaties waar transparantie en prijsvergelijking cruciaal zijn, kan het tonen en de plaats van het euroteken het vertrouwen van de klant versterken en hen helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Veelgestelde Vragen

Waarom zou het verbergen van het euroteken helpen bij conversies?

Het verbergen van het euroteken vermindert de directe associatie met uitgaven, waardoor klanten zich meer op de productwaarde richten dan op de prijs.

In welke situaties moet ik het euroteken tonen?

Het euroteken moet worden getoond in situaties waar transparantie cruciaal is, zoals op prijsvergelijkingssites en bij het aanbieden van lage prijzen om klanten te laten zien dat ze een goede deal krijgen.

Wat zijn de nadelen van het verbergen van het euroteken?

Het verbergen van het euroteken kan als ondoorzichtig worden gezien door sommige klanten, wat hun vertrouwen in je bedrijf kan verminderen. Bij een webshop met verschillende valuta kan dit ook nadelig zijn.

Helpt het tonen van het euroteken bij het opbouwen van vertrouwen?

Ja, vooral voor klanten die waarde hechten aan duidelijkheid en eerlijkheid over kosten, kan het tonen van het euroteken helpen om vertrouwen op te bouwen.

Meer conversies behalen?

Klaar om samen het maximale uit jouw producten te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen meer conversies behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: