Toekomstige trends in WCAG compliance en de groeiende belangstelling voor digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid wint wereldwijd aan belang als een essentieel aspect van webontwikkeling. Met de voortdurende evolutie van technologie en de toenemende bewustwording van de behoeften van mensen met beperkingen, zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) belangrijker dan ooit. In deze blog, gebaseerd op een interview met Ramon Hoeks voor de Comaxx Podcast verkennen we de toekomstige trends in WCAG compliance en de groeiende belangstelling voor digitale toegankelijkheid onder verschillende sectoren.

Groeiende belangstelling voor WCAG vanuit verschillende sectoren

 1. Overheid en publieke sector: Vanwege wettelijke vereisten is er in de overheids- en publieke sector een sterke druk om websites en digitale diensten volledig toegankelijk te maken. Deze trend zet zich voort naarmate meer landen wetgeving implementeren die digitale toegankelijkheid mandateren.
 2. Onderwijs en non-profitorganisaties: Scholen en universiteiten, evenals non-profitorganisaties, erkennen steeds meer het belang van inclusieve educatieve materialen en communicatieplatforms, wat leidt tot een toename van WCAG-compliant projecten in deze sectoren.
 3. Commerciële sector: Bedrijven in de commerciële sector beginnen de waarde in te zien van het toegankelijk maken van hun websites, niet alleen vanuit een moreel en juridisch perspectief, maar ook vanwege het vergroten van hun marktbereik naar klanten die anders uitgesloten zouden zijn.
Ramon Hoeks

Toekomstige technologieën en WCAG compliance

 • Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning: Deze technologieën bieden nieuwe mogelijkheden voor het automatiseren van toegankelijkheidstests en het verbeteren van de gebruikerservaring voor mensen met beperkingen. AI kan bijvoorbeeld gebruikt worden om beeld- en videocontent automatisch te voorzien van tekstbeschrijvingen.
 • Voice Navigation en Commando’s: Met de opkomst van smart speakers en voice-assisted devices wordt voice navigation steeds belangrijker voor webtoegankelijkheid. Websites die stemcommando’s integreren, bieden een alternatieve navigatiemethode die bijzonder nuttig kan zijn voor mensen met motorische beperkingen.
 • Virtual en Augmented Reality (VR/AR): Terwijl VR en AR steeds meer geïntegreerd worden in webervaringen, ontstaan er nieuwe uitdagingen en kansen voor toegankelijkheid. Ontwikkelaars moeten nadenken over hoe deze technologieën toegankelijk gemaakt kunnen worden voor gebruikers met verschillende soorten beperkingen.
 1. Hoe kunnen bedrijven anticiperen op toekomstige wijzigingen in WCAG-richtlijnen?
 • Bedrijven moeten flexibel blijven en bereid zijn om hun websites regelmatig te herzien en aan te passen. Het bijhouden van updates van WCAG en betrokkenheid bij de community kan helpen om op de hoogte te blijven van de beste praktijken en technologische ontwikkelingen.
 1. Wat is de rol van AI in de toekomst van digitale toegankelijkheid?
 • AI heeft het potentieel om toegankelijkheidsbarrières te verminderen door het automatiseren van complexe taken zoals contentherkenning en het bieden van gepersonaliseerde gebruikerservaringen voor mensen met beperkingen.
 1. Zal de toenemende adoptie van VR en AR de toegankelijkheid bevorderen of belemmeren?
 • Dit hangt af van hoe ontwikkelaars en ontwerpers deze technologieën benaderen. Er is een kans om toegankelijkheidsstandaarden vanaf het begin in te bouwen, wat zou helpen om inclusieve digitale omgevingen te creëren die toegankelijk zijn voor iedereen.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: