De kracht van storytelling marketing: 5 storytelling tips voor een sterk merkverhaal

“Storytelling is de krachtigste manier om een idee de wereld in te helpen”. Dit is een quote van Robert McKee, een van de pioniers op het gebied van storytelling en copywriting. Storytelling is een specifieke vorm van communicatie en is erop gericht om je doelgroep betrokken te laten raken gedurende je verhaal. In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn van het gebruik van storytelling marketing en geven we 5 praktische tips en voorbeelden.

Voordelen van storytelling marketing

Het gebruik van storytelling heeft verschillende voordelen. Zo worden verhalen bijvoorbeeld beter onthouden, wekt het een gevoel van vertrouwen op bij consumenten en kan het er zelfs voor zorgen dat mensen jouw merk gaan aanbevelen aan anderen zonder dat zij zelf met jouw merk in aanraking zijn gekomen.

Het feit dat merkverhalen beter worden onthouden komt doordat mensen natuurlijkerwijs denken in de vorm van verhalen. In verhalen zit namelijk een bepaalde structuur. In tegenstelling tot losse feitjes bevat een verhaal een kern en een rode draad, waardoor het gemakkelijker te onthouden is. Het toepassen van storytelling voor jouw merk zal er dus voor zorgen dat jouw verhaal beter onthouden wordt.

Daarnaast wekt storytelling marketing vertrouwen bij consumenten. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Ten eerste geloven mensen dat een verhaal altijd een kern van waarheid bevat. Hierdoor kom je geloofwaardiger over als je storytelling toepast. Daarnaast activeert een verhaal ook emoties. Vertrouwen is deels gebaseerd op het gevoel dat je bij een bedrijf krijgt, waardoor het vertellen van een verhaal perfect kan bijdragen aan het genereren van meer vertrouwen in je merk.

Ten slotte kan het ook voorkomen dat mensen jouw storytelling zó goed vinden dat ze jouw merk zelfs gaan aanbevelen aan anderen, zonder dat ze er zelf ooit mee in aanraking zijn geweest. Als je een goed verhaal hoort, ontwikkel je een bepaald gevoel bij een merk en kun je er zelfs zo van overtuigd raken dat je er zelfs andere mensen over gaat vertellen.

5 storytelling tips

Nu je weet waarom storytelling van belang is voor jouw marketingstrategie geven we je in deze blog nog 5 storytelling tips die jij met jouw bedrijf kan toepassen.

1. Spreek tot de verbeelding

Bij het vertellen van een verhaal is het belangrijk dat je het niet te vaag maakt. Mensen zijn van nature emotionele wezens, maak hier dus gebruik van! Spreek tot de verbeelding. Als je dit goed doet dan zal jouw merkverhaal beter ontvangen worden en zul je hier veel voordeel uit halen.

Een voorbeeld van een bedrijf dat dit heel goed doet, is AirBnB. Zij hebben natuurlijk een groot aanbod van unieke accomodaties. Om deze locaties te promoten, zou je ‘gewoon’ een lijstje kunnen maken van waarom een bepaalde locatie zo leuk is. AirBnB kiest er echter voor om storytelling toe te passen en creëert een verhaaltje bij elke locatie. Zo speelt het bedrijf in op de verbeelding van mensen, zodat mensen zich kunnen inleven in de locatie en meer geactiveerd worden om gebruik te maken van de diensten van AirBnB.

2. Wees consistent

Het toepassen van storytelling marketing brengt, zoals gezegd, vele voordelen met zich mee. Het is dan echter wel belangrijk om consistent te blijven in je boodschap. Een verhaal komt namelijk pas echt goed over als je steeds dezelfde boodschap verkondigt. Dit kun je niet alleen doen door een soortgelijk verhaal te vertellen, maar je kunt dit ook op verschillende plekken consistent laten terugkomen. Je kunt bijvoorbeeld storytelling toepassen op je website, maar ook in het design van je product of je verpakking. Als je dit op een consistente manier doet, dan zet je je merkverhaal nóg meer kracht bij.

Tony’s Chocolonely doet dit bijvoorbeeld goed. Hun merkverhaal draait volledig om het slaafvrij maken van de chocoladeproductie. Ze voeren dit overal door: op hun social media, de website en zelfs het design van hun product. De chocoladerepen zijn namelijk verdeeld in ongelijke stukken. Hiermee voeren ze hun verhaal van ongelijkheid en slavernij verder door. Door consistent het verhaal te blijven vertellen en het overal door te voeren, zet je het extra kracht bij.

3. Gebruik humor

Het overbrengen van storytelling kan soms lastig zijn, zeker in de B2B-sector. Door het gebruik van humor kun je meer opvallen en ook leuker gevonden worden door de doelgroep. Het is wel belangrijk dat je een zekere mate van humor alleen gebruikt als dit ook echt bij je communicatiestijl past. Is je stijl van communiceren over het algemeen professioneel, dan is het wellicht geen goed idee om storytelling marketing in te zetten die gebruikmaakt van een flinke dosis humor. Dit kan bijvoorbeeld wel goed als je communicatiestijl veelal informeel is.

Waze past dit perfect toe. Waze is de concurrent van bijvoorbeeld Google Maps en gaat voor een fris en vrolijk design. Hierdoor leent humor zich perfect voor hun storytelling marketing. Dankzij onderstaande campagne, waarin humor centraal staat, vallen ze meer op. Er zit een duidelijke verhaallijn in de campagne en de boodschap is duidelijk: adverteer op Waze!

https://www.youtube.com/channel/UCbF9hheHIuVfIcy5sISWzRg

4. Schep een realistisch beeld

Zoals eerder gezegd is het goed om tot de verbeelding van mensen te spreken. Daarbij is het ook belangrijk om realistisch te zijn. Breng een verhaal dat realistisch is en waar je doelgroep zich in kan herkennen. Door die herkenningspunten in je verhaal in te bouwen, zal je verhaal beter ontvangen worden en zal er ook meer vertrouwen in je merk worden gewekt.

Een goede campagne op dit gebied is de ‘Real Beauty’-campagne van Dove. In deze marketingcampagne heeft Dove storytelling toegepast om hun doelgroep op een optimale manier aan te spreken. Zoals te zien is op de foto hieronder draaide deze campagne vooral om een realistisch beeld van schoonheid te laten zien. Dankzij dit gebruik van storytelling marketing kon Dove waar zij als merk voor staan extra kracht bij zetten.

5. Laat klanten voor je spreken

Als laatste storytellingtip is het belangrijk om niet alleen maar zelf je eigen verhaal te vertellen. Het is ook zeker aan te raden om je klanten aan het woord te laten. Content die gegenereerd wordt door klanten wordt door andere consumenten namelijk als veel betrouwbaarder gezien dan content die een bedrijf zelf maakt. Een bedrijf kan zelf een mooi verhaal vertellen en laten zien hoe goed de organisatie is, maar als een klant van een bedrijf dit doet, dan is dit veel geloofwaardiger. Denk er dus ook zeker over na om je klanten bij je storytelling marketing te betrekken.

Hier heeft Coca-Cola heel goed op ingespeeld. Coca-Cola staat met name voor vrolijkheid en blijdschap. Hier bouwt het bedrijf zelf verschillende verhalen omheen, maar hun ‘Share a Coke’-campagne liet op een sterke manier hun klanten ook het verhaal vertellen. Tijdens deze campagne had Coca-Cola speciale flesjes met veel voorkomende voornamen gemaakt. Mensen postten hier massaal selfies mee op social media en verspreidden zo de boodschap die Coca-Cola wilde overbrengen.

Share a coke with

Bron: The Dieline

Conclusie storytelling marketing tips

Het goed toepassen van storytelling is dus belangrijk in je online marketingcampagnes. Met bovenstaande storytelling tips kun je zelf al aan de slag om jouw product of merk van een beter verhaal te voorzien. Onthoud goed dat bovenstaande tips niet de enige manieren zijn om een merkverhaal beter door te voeren en dat ze ook zeker niet op zichzelf staan. Door verschillende componenten uit bovenstaande voorbeelden te combineren, kun je je verhaal nóg krachtiger maken. Het belangrijkste om mee te nemen, is het feit dat je goed moet kijken welke vorm er bij jouw merk of jouw bedrijf past. Gebruik dus bijvoorbeeld alleen humor als dit ook echt van toepassing is. Wil je graag storytelling toepassen, maar weet je na het lezen van deze blog nog niet goed waar je moet starten? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag op weg!

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: