Inbound Marketing woont op Venus, outbound marketing op Mars

“Wist je dat jouw marketing van Venus komt, Edwin? Eigenlijk best vrouwelijk.” Mijn collega Ruud praat graag over planeten, hij kwam met een metafoor die ik niet kende: “Ik lees in jouw blogs altijd dat je niet moet aanvallen maar moet aantrekken. Dat is eigenlijk het verschil tussen Mars en Venus.”

Wellicht wist je het niet: Venus en Mars zijn niet alleen twee planeten in ons zonnestelsel, maar worden ook vaak gebruikt als metaforen om vrouwelijkheid en mannelijkheid te beschrijven. In deze blog zullen we de parallellen onderzoeken tussen deze metafoor en inbound versus outbound marketing, waarbij Venus lijkt op inbound marketing en Mars op outbound marketing. Precies zoals Ruud het bedoelde. Maar laten we eerst kijken naar wat deze marketingmethoden precies inhouden.

Venus: De Wereld van Inbound Marketing

De planeet Venus is bekend als de planeet van de liefde. Zij gaat op een passieve manier te werk en trekt de ander aan als een magneet. Ze is relatiegericht en stelt de ander centraal, hierdoor komt ze vriendelijk en charmant over. Venus gebruikt indirecte communicatie zodat ze niet bot overkomt en haar boodschap kan doorgeven zonder de relatie te schaden. Ze houdt van harmonie en schoonheid, waardoor ze op uiterlijk en vorm is gericht. Ze begrijpt haar standpunt maar ook die van de ander. Hierdoor is ze genuanceerd en kan ze goed onderhandelen.

Inbound marketing, de Venus in dit verhaal, draait om het aantrekken van klanten door waardevolle en relevante content te bieden. In plaats van opdringerige reclame- en verkoopmethoden te gebruiken. Richt inbound marketing zich op het aantrekken van klanten die al geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Enkele veelgebruikte inbound marketingstrategieën zijn:

 • Contentmarketing: Het creëren en verspreiden van waardevolle content, zoals blogartikelen, e-books en infographics, om je doelgroep te informeren en te betrekken.
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Het optimaliseren van je website en content voor zoekmachines om hoger te scoren in zoekresultaten en meer organisch verkeer aan te trekken.
 • Social media marketing: Het gebruik van social mediaplatforms om relaties op te bouwen, je merk te promoten en waardevolle content te delen met je doelgroep.
 • E-mailmarketing: Het verzenden van gerichte en gepersonaliseerde e-mails om potentiële klanten te informeren en bestaande klanten te behouden.
 • Beurzen en evenementen: Het onderhouden van bestaande relaties.
AI planeten schilderij

Mars: De Wereld van Outbound Marketing

De vurige planeet Mars is ook bekend als de God van de oorlog. Dat klinkt misschien wat negatief, maar hij heeft belangrijke eigenschappen. Hij bezit veel wilskracht en onderneemt graag actie, daarbij neemt hij vaak het initiatief. Mars werkt graag alleen en wil graag de overwinnaar zijn, daarom is hij competitief. Hij is energiek en zelfgericht en kan daardoor goed voor zichzelf opkomen: hij is dapper en vol zelfvertrouwen. Mars is een echte avonturier en opportunist, hij houd van mogelijkheden en kan zonder nadenken daar direct op inspelen, soms wat roekeloos. Mars is direct in de communicatie, het maakt hem daarbij niet uit of dat de relatie kan schaden: hij wil vooral eerlijk zijn.

Outbound marketing, ofwel de Mars in dit verhaal, is het tegenovergestelde van inbound marketing. In plaats van klanten naar je toe te laten komen, gaat outbound marketing actief op zoek naar klanten door middel van traditionele advertentie- en verkoopmethoden. Voorbeelden van outbound marketingtechnieken zijn:

 • Reclame: Het gebruik van betaalde advertenties op televisie, radio, print en online om je producten of diensten te promoten.
 • Direct mail: Het versturen van fysieke post, zoals flyers, catalogi en brochures, om potentiële klanten te bereiken.
 • Telemarketing: Het telefonisch benaderen van potentiële klanten om je producten of diensten te verkopen.
 • Beurzen en evenementen: Het deelnemen aan beurzen en evenementen om je producten of diensten te demonstreren en potentiële klanten te ontmoeten.

Parallellen tussen Venus en Mars: Inbound versus Outbound Marketing

Net als bij de metafoor van Venus en Mars zijn er enkele opvallende verschillen tussen inbound en outbound marketing:

 • Aantrekkingskracht versus initiatief (of assertief): Inbound marketing (Venus) is gericht op het aantrekken van klanten door middel van waardevolle content en het opbouwen van relaties, terwijl outbound marketing (Mars) meer het initiatief neemt om aandacht van potentiële klanten te trekken.
 • Subtiliteit versus Directheid: Inbound marketing (Venus) werkt op een subtielere manier, waarbij klanten op eigen initiatief informatie opzoeken en een relatie met je merk opbouwen. Outbound marketing (Mars) daarentegen is direct en expliciet in zijn boodschap en benadering.
 • Langetermijnstrategie versus Kortetermijnresultaten: Inbound marketing (Venus) legt de focus op het opbouwen van langetermijnrelaties met klanten en het bieden van continue waarde. Outbound marketing (Mars) richt zich vaak op snelle verkoop en kortetermijnresultaten.

Een geïntegreerde Aanpak: Venus en Mars samenbrengen

Hoewel er duidelijke verschillen zijn tussen inbound en outbound marketing, kunnen beide methoden effectief zijn wanneer ze op de juiste manier worden ingezet. Een geïntegreerde marketingaanpak die zowel Venus (inbound) als Mars (outbound) samenbrengt, kan leiden tot het beste resultaat.
Overweeg de volgende strategieën om het beste van beide werelden te combineren:

Mars Venus schilderij
 • Contentdistributie: Gebruik outbound marketingmethoden, zoals sociale media-advertenties en gerichte e-mails, om je waardevolle inbound content te verspreiden en een groter publiek te bereiken.
 • Marketing automation: Implementeer marketing automation tools om je inbound en outbound marketinginspanningen te stroomlijnen en gepersonaliseerde communicatie te bieden aan potentiële klanten in elke fase van de klantreis.
 • Lead nurturing: Combineer inbound en outbound marketingtechnieken om leads door het verkoopproces te begeleiden en de kans op conversie te vergroten.

Het verhaal van Venus en Mars in de marketingwereld laat zien dat er zowel krachtige parallellen als duidelijke verschillen zijn tussen inbound en outbound marketing. Door een geïntegreerde aanpak te hanteren die het beste van beide methoden combineert, kun je een effectievere marketingstrategie ontwikkelen die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: