Zo doe je de marketing van een nieuw product

Het is de vraag die mij de afgelopen 10 jaar (zakelijk) het meest is gesteld: “Hoe kan ik (inbound) marketing doen voor een product dat helemaal nieuw is? Mensen zoeken daar immers bij Google niet op?” Als antwoord gaf ik altijd dat je dan substituten moest gebruiken om keywords te bedenken: hoe lossen ze het probleem nu op dat jouw product oplost? Als je een nieuwe manier hebt gevonden om roos uit je haar te halen, gebruik je bijvoorbeeld anti-roosshampoo als keyword.

demand generation

Inmiddels heb ik gezien dat je met Demand Generation (het woord zegt het al) vraag voor een nieuw product kunt creeren, en hoe je dat moet doen. In dit blog leg ik uit hoe je dat doet.

De uitdaging van marketing voor onbekende producten

Het kan lastig zijn om een marketingstrategie te ontwikkelen voor een product waar niemand op zoekt. In dit artikel ontdek je hoe Demand Generation op dark social platforms je kan helpen om bewustzijn en interesse voor je product te creëren.

Wat is Demand Generation?

Demand Generation (klik voor uitleg) is het proces van het creëren van vraag en bewustzijn voor een product of dienst. In plaats van te focussen op SEO of SEA, richt je je op het opbouwen van relaties met potentiële klanten en het verspreiden van je boodschap via andere kanalen.

Het belang van dark social platforms

Dark social platforms zijn kanalen waar het moeilijk is om het verkeer te meten, zoals LinkedIn en podcasts. Deze platforms zijn uitstekend geschikt voor het promoten van je product, omdat je direct in contact kunt komen met je doelgroep. Voorbeelden van ‘dark social’ platforms zijn Whatsapp en Slack, maar ook LinkedIn en podcasts. Deze bespreken we hieronder.

Praktische stappen om een nieuw product te promoten met Demand Generation

Bouw een netwerk op LinkedIn

Begin met het opbouwen van een netwerk op LinkedIn door connecties te maken met mensen in jouw branche. Deel regelmatig waardevolle content en neem deel aan groepen om je zichtbaarheid en geloofwaardigheid te vergroten. Vergeet niet om je product op een natuurlijke manier in je content te verwerken.

Start een podcast of benader influencers

Overweeg om een eigen podcast te starten en interessante gesprekken te voeren over jouw branche. Dit kan je helpen om een publiek op te bouwen dat geïnteresseerd is in jouw product. Benader daarnaast influencers in jouw branche en vraag of zij jouw product willen bespreken in hun podcast.

Gebruik storytelling en content marketing

Creëer boeiende content met behulp van storytelling om de aandacht van je doelgroep te trekken. Vertel het verhaal achter je product en deel succesverhalen van klanten. Content marketing is essentieel voor het opbouwen van een relatie met je doelgroep en hen te overtuigen van de waarde van je product.

Conclusie: Effectieve marketing zonder zoekverkeer

Hoewel het uitdagend kan zijn om marketing te doen voor een product waar niemand op zoekt, is het zeker niet onmogelijk. Door gebruik te maken van Demand Generation op dark social platforms zoals LinkedIn en podcasts, kun je bewustzijn en interesse voor je product creëren zonder afhankelijk te zijn van zoekverkeer. Met de juiste strategie en inzet kun je succesvolle marketingcampagnes voeren, zelfs als niemand op je product zoekt.