Website of webshop (laten) maken?

  • Melanie Vermeulen

Er zijn verschillende manieren om een eigen website of webshop te (laten) maken. Zo zou je er zelf een kunnen programmeren met HTML, CSS, JavaScript en/of PHP. Indien je niet weet hoe dat op deze manier werkt, is het aan te raden om een content management systeem (CMS) te gebruiken voor je website of webshop. Dit is een soort controlepaneel waarmee je de inhoud van een website kunt aanpassen naar wens aan de ‘achterkant’ zonder kennis van programmeertaal.

Populaire CMS’en voor websites zijn:

en voor webshops zijn dit de meest populaire CMS’en:

Laptop scherm met logo's van Magento en WordPress

Bij Comaxx maken wij voor klanten vooral gebruik van WordPress en Magento. Beide zijn een CMS en open source. Open source wil zeggen dat de software vrij beschikbaar is voor iedereen en dat de broncode aangepast kan worden. De software wordt daarnaast snel verbeterd omdat iedereen dit kan leren en kan aanpassen. Zo kun je om hulp vragen in de community van de gebruikte software. Daarnaast worden door andere programmeurs vele plug-ins ontwikkeld die je weer kunt koppelen aan WordPress of Magento om je website/webshop te verrijken met extra functionaliteiten. Zo kun je gebruik maken van de plug-in Yoast SEO, een van de populairste plug-ins voor WordPress. Deze plug-in zorgt ervoor dat jouw website beter gevonden wordt door aan de SEO-eisen te voldoen.

Benodigdheden en kosten om een website of webshop te (laten) maken

Om een website te kunnen beginnen heb je een aantal onderdelen nodig.

  • Hosting
    Je huurt een ruimte op een server zodat jouw website online kan. Hiervoor kies je een van de vele verschillende webhosting providers.
  • Domeinnaam
    Dit is de URL (link) van je website, maak deze niet te lang zodat het makkelijker te onthouden is voor de klanten. Kies ook een extensie die bij jouw organisatie past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen .nl of .com.
  • CMS
  • SSL-certificaat
    Een beveiligde verbinding tussen een webserver en een browser

Bovenstaande onderdelen zijn in het begin de belangrijkste benodigdheden om een website te kunnen beginnen. Uiteraard komt er nog wel wat meer bij kijken, zoals het doel van de website, design/huisstijl, teksten, beeldmateriaal etc. Niet te vergeten: een website maken kost tijd! Daarom kiezen toch veel organisaties ervoor om een bureau in te schakelen die veel van het werk uit handen neemt. Daarnaast beschikt een digitaal bureau over de benodigde kennis van bijvoorbeeld de privacywet, webbeveiliging en de wet van de digitale toegankelijkheid (voor mensen met een beperking).

Wat kost het om een website te laten maken?

Een website laten maken kan afhankelijk van je eisen flink oplopen en verschillen in de kosten. Dit komt omdat er veel werk in een website gaat zitten, zeker voor grotere organisaties. Daarnaast krijg je ook te maken met maandelijkse kosten, je betaalt dus niet eenmalig voor een website. Voor beginnende ondernemers kun je uiteraard beginnen met een goedkopere website die je eventueel zelf maakt. Websites kunnen beginnen bij een paar honderd euro en oplopen tot wel 100.000 euro. Het is verstandig om in gesprek te gaan met een digitaal bureau over je wensen en wat de kosten zullen zijn (offerte aanvragen). Bovendien kun je dan ook aangeven welke koppelingen of andere vereisten toegevoegd moeten worden aan de website of webshop.

Koppeling met systemen voor een WordPress of Magento website/webshop

Een website of webshop moet je naadloos kunnen koppelen met verschillende soorten systemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan recruitment of inbound marketing systemen. Daarnaast kunnen wij voor zorgaanbieders een koppeling maken op WordPress met ZorgkaartNederland. Zij helpen met het kiezen van een passende zorgaanbieder voor patiënten door middel van reviews van anderen.

Een andere koppeling waar we mee werken bij Comaxx is Bullhorn, een systeem voor (moderne) recruitment. Comaxx heeft een plugin gecreëerd voor WordPress websites zodat je vacatures uit Bullhorn of Connexys makkelijk kunt synchroniseren.

Wanneer je WordPress of Magento-sites koppelt met verschillende systemen, kun je de webshop of website helemaal inrichten naar wens voor jouw organisatie. Een digitaal bureau kan daarbij helpen en advies geven. Wil jij jouw organisatie professionaliseren of uitbreiden, is het dus verstandig om de website of webshop niet zelf te maken.

Conclusie

Een website of webshop kan dus op vele verschillende manieren gemaakt worden en uitgebreid worden met verschillende koppelingen en wensen. Wanneer je een bedrijf begint kun je eventueel zelf een site maken. Wil je een professionelere website of webshop, of heb je hulp of advies nodig? Dan is het verstandig om een bureau in te schakelen.

Hulp nodig? Neem contact op met ons via onderstaande knop of de live chat.  

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: