Doelgroepgericht design: het belang van doelgroepanalyse in UX

Bij het ontwerpen van een effectieve en gebruikersvriendelijke website is het essentieel om de doelgroep grondig te begrijpen. Maud Wijn, UX designer bij Comaxx, belicht in de Comaxx Podcast het belang van doelgroepanalyse en de invloed hiervan op haar ontwerpproces. Dit blog verkent hoe zij de behoeften van verschillende gebruikersgroepen identificeert en integreert in haar webdesigns.

Wat is een doelgroepanalyse?

Doelgroepanalyse is het proces waarbij de kenmerken, behoeften en gedragingen van de beoogde gebruikers van een website worden onderzocht. Deze informatie is cruciaal voor het creëren van een design dat niet alleen aantrekkelijk is, maar ook functioneel en toegankelijk voor die specifieke gebruikers. Maud benadrukt dat de analyse verschilt per project, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, technische vaardigheid, en zelfs culturele achtergrond.

Aanpak van Maud Wijn

Maud begint met een grondige analyse van de doelgroep. “Nou, ik kijk altijd eerst eigenlijk wel in hoeverre, in ieder geval wat de doelgroep is van de klant. Dat scheelt ja, dat verschilt heel erg,” zegt ze. Voor een ziekenhuiswebsite bijvoorbeeld, waar de doelgroep vaak ouderen omvat, zal ze een ander type navigatie en interactie ontwerpen dan voor een site gericht op jongeren.

Maud Wijn

Het belang van inclusiviteit

Voor Maud is het cruciaal dat websites toegankelijk zijn voor iedereen. Ze integreert WCAG-normen en best practices in toegankelijkheid vanaf het begin van het ontwerpproces. “Het gaat over de functionaliteit waar jouw website aan moet voldoen om echt iedereen door zo’n website te begeleiden,” legt Maud uit. Dit zorgt ervoor dat de website niet alleen voldoet aan juridische normen, maar ook een breder publiek aanspreekt.

Een van de grootste uitdagingen bij het ontwerpen voor specifieke doelgroepen is het vinden van een balans tussen een aantrekkelijk design en een die voldoet aan de behoeften van de gebruiker. Soms kan de bestaande huisstijl van een klant hiermee in conflict komen. Maud bespreekt hoe zij omgaat met deze uitdagingen: “Soms zit zo’n stijl ook wel een beetje in de weg van de gebruikerservaring.”

Veelgestelde vragen

 1. Wat is het belang van doelgroepanalyse in UX design?
 • Doelgroepanalyse helpt designers om te begrijpen voor wie zij ontwerpen, wat leidt tot beter afgestemde en effectievere websites.
 1. Hoe past een UX designer het design aan op basis van de doelgroep?
 • Aanpassingen kunnen betrekking hebben op de navigatiestructuur, interactie-elementen, visuele ontwerpkeuzes, en de algehele toegankelijkheid.
 1. Wat zijn WCAG-normen?
 • Dit zijn internationale richtlijnen die de toegankelijkheid van webinhoud voor mensen met beperkingen verbeteren.
 1. Hoe beïnvloedt de huisstijl van een klant het UX design?
 • De huisstijl kan het ontwerpproces beïnvloeden door beperkingen op te leggen aan de creatieve vrijheid, maar goede communicatie en aanpassingsvermogen kunnen deze uitdagingen overwinnen.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: