Stichting Dapper Kind: hoe kleurrijke stickers het verschil maken voor zieke kinderen

  • Rianka Beckers

Een tijdje terug gaven wij een social media workshop aan wel een heel bijzondere organisatie: Stichting Dapper Kind. Elf jaar geleden richtte Leonie en Laura samen met vier vriendinnen de Stichting op. Ze lanceerden toen ook het eerste DapperDagboek. Hét dagboek voor ernstig zieke of chronisch zieke kinderen. Hierin krijgen zieke kinderen de kans om hun verhaal te vertellen. Wat het DapperDagboek zo bijzonder maakt zijn de kleurrijke stickers met allemaal hun eigen betekenis. Zo zijn er wel 70 verschillende stickers, ook wel DapperPlakkers genoemd, met allemaal hun eigen betekenis. Een sticker voor een prik of een opname, maar ook stickers voor een slechte of een goede dag. Er is ruimte om in het dagboek te schrijven, foto’s en kaarten in te bewaren of stickers in te plakken. Het is een unieke manier voor kinderen om met hun emoties en gedachtes om te gaan. Ze kunnen hun verhaal kwijt in het DapperDagboek en als ze willen kunnen ze hun verhaal op die manier ook aan vrienden en familie vertellen.

“Het is maar een dagboek, maar het gaat om het verhaal dat verteld wordt,” vertelt Leonie. Al snel werd ons duidelijk wat voor enorme impact het DapperDagboek kan maken op het kind én op de familie. Een ziek kind kan op een tastbare manier zijn verhaal, gevoelens en gedachtes kwijt. Het dagboek vol verhalen kan voor meer verbinding zorgen tussen het zieke kind en de familie. Leonie kwam op het idee om te gaan stickeren toen haar eigen zoontje ziek was. “Wanneer je door een moeilijke periode van ziekte gaat, heb je soms gewoon geen ruimte in je hoofd. Dan is het veel fijner om gewoon stickers te plakken in plaats van te schrijven.” De kleurrijke stickers zorgen voor een laagdrempelige manier om het verhaal te vertellen.

Verhalen met impact

“Er zijn oneindig veel verhalen, maar eentje zal me altijd bij blijven”, vertelt Leonie trots. “Er was een 8-jarig kindje dat uit een boom was gevallen, [hij was] op de spoedeisende hulp beland. Het jongetje werd opgehaald door de ambulance, had meerdere botbreuken, maar gelukkig geen blijvend letsel. Het kindje had het verhaal vertelt aan de hand van het plakken van de stickers in het DapperDagboek. Wat opviel is dat niet de ambulance, waar het allemaal begon vooraan stond, maar de sticker van de CT-scan. Wat bleek, hij had het niet op chronologische volgorde geplakt, maar op volgorde van wat hij het engste had gevonden. Het was eng, omdat papa en mama daar niet bij waren. Het was eng, omdat hij zich daar alleen had gevoeld. Door dit verhaal heeft het ziekenhuis aanpassingen gedaan aan de CT-scan ruimte, waardoor kinderen zich minder alleen voelen.”

Jij bent de ‘BOZ’

Onlangs is het Broertjes-Ouders-Zusjes-boek gelanceerd, het BOZ-boek. Niet alleen het zieke kind, maar ook de naaste familie gaat door een moeilijke periode. Zo kan het voorkomen dat broertjes of zusjes zich minder gezien voelen, omdat het vaak over de ziekte van zieke broertje of zusje gaat. “Jij bént iemand en je hébt een zieke broer of zus. De ziekte is niet hetgeen wat jou definieert, maar het is onderdeel van jouw leven. De afkorting BOZ, staat ook wel voor jij bent de ‘baas’. Jij bent de baas in jouw eigen leven, dat willen we anderen zo veel mogelijk laten inzien.” De eerste reactie over het BOZ-boek is binnen, waarmee het doel in ieder geval behaald is. Een zusje van een ziek kind vertelt: “Het gaat een keer om míj.”

Toekomstplannen Stichting Dapper Kind

Het DapperDagboek ligt inmiddels al in 70 ziekenhuizen en verschillende zorginstellingen in Nederland en België. Maar er zijn nog veel meer zieke kinderen en families die van het Dagboek moeten weten. “Ons doel is om zo veel mogelijk kinderen te bereiken met het DapperDagboek. We willen dat het laagdrempelig is en dat je er gemakkelijk aan kunt komen. Daarom kun je het gratis online bestellen.” Om zo veel mogelijk kinderen en families gratis te voorzien van het DapperDagboek, zorgen ze zelf voor sponsoren om dit gefinancierd te krijgen

Learnings social media workshop

Om Laura en Leonie te helpen groeien met hun doelen, verzorgden we een social media workshop. Deze hebben we ze cadeau gedaan omdat we in hun doel geloven en ze willen helpen met de volgende stap.  De belangrijkste learnings hieruit waren hoe ze een persona op kunnen stellen om gerichter te posten naar hun doelgroep, hoe ze hun missie en doelen duidelijker naar voren kunnen laten komen op hun Instagram en hoe je LinkedIn inzet voor personal branding.

Vanuit eigen ervaring hebben Leonie en Laura een ontzettend grote drive om andere zieke kinderen en hun families te helpen in een moeilijke situatie. Al elf jaar zetten zij zich, naast hun huidige baan, vrijwillig in voor Stichting Dapper Kind. Wij kunnen niet anders dan ontzettend veel bewondering en respect hebben voor zulke krachtige en positieve vrouwen als zij.

Ben je ook zo geïnspireerd door hun verhaal en wil je iets bijdragen aan de Stichting Dapper Kind? Kijk dan wat je kunt betekenen of hoe je kunt samenwerken. Het DapperDagboek of BOZ-boek bestel je gratis via de website: stichtingdapperkind.nl.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: