Employer branding: alles wat je moet weten

In de huidige arbeidsmarkt is er veel concurrentie voor toptalent. Hoe kun je ervoor zorgen dat je bedrijf zich onderscheidt van de rest? Het antwoord is employer branding.

Wat is employer branding?

Employer branding is het proces van het promoten van je bedrijf als favoriete werkgever. Met andere woorden, het gaat erom dat je bedrijf het bedrijf wordt waarvoor getalenteerde kandidaten willen werken.

Er zijn verschillende manieren om aan employer branding te doen. Een daarvan is de focus op je bedrijfscultuur en waarden. Wat maakt je bedrijf uniek? Wat vinden je werknemers zo leuk aan het werk? Door deze aspecten van je bedrijf te promoten, kun je kandidaten aantrekken die goed bij je cultuur en waarden passen.

Een andere manier om employer branding te benaderen is via salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Bied je een concurrerend salaris en een goed arbeidsvoorwaardenpakket? Bied je extraatjes zoals flexibele werktijden of mogelijkheden om op afstand te werken? Door deze aspecten van je bedrijf te promoten, kun je toptalent aantrekken.

Waarom is employer branding belangrijk?

Er is een aantal redenen waarom employer branding zo belangrijk is. Ten eerste kan het je helpen toptalent aan te trekken. Kandidaten zullen eerder solliciteren bij bedrijven met een sterke employer brand. Ten tweede kan het je helpen je werknemers beter aan je te binden. Werknemers zullen eerder bij een bedrijf met een sterke employer brand blijven. Ten slotte kan het je helpen de reputatie van je bedrijf te verbeteren. Een sterke employer brand kan je helpen hoogwaardige kandidaten aan te trekken, wat op zijn beurt de reputatie van je bedrijf kan helpen verbeteren.

Employer branding is een essentieel onderdeel van elke wervingsstrategie. Door je bedrijf te promoten als favoriete werkgever kun je toptalent aantrekken en de reputatie van je bedrijf verbeteren. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, kun je je richten op je bedrijfscultuur en waarden of op salaris en arbeidsvoorwaarden. Welke aanpak je ook kiest, zorg ervoor dat je employer branding in je achterhoofd houdt.

Wat is het doel van employer branding?

In het bedrijfsleven is het merk van je bedrijf alles. Het is hoe klanten je producten of diensten zien, en het is hoe ze beslissen om al dan niet zaken met je te doen. Het is dus logisch dat het “werkgeversmerk” van je bedrijf net zo belangrijk is. Je employer brand is hoe potentiële werknemers je bedrijf zien als een plek om te werken. En net als bij klanten wil je ervoor zorgen dat je employer brand aantrekkelijk is voor toptalent. Maar wat is het doel ervan? Laten we dat eens nader bekijken.

Er zijn een paar doelen van employer branding. Ten eerste helpt het je toptalent aan te trekken. Als potentiële werknemers zien dat je bedrijf een geweldige plek is om te werken, is de kans veel groter dat ze er willen werken. Ten tweede kan employer branding het behoud van werknemers verbeteren. Als werknemers zich goed voelen bij je bedrijf en zien dat het een positieve, ondersteunende omgeving is, is de kans veel kleiner dat ze willen vertrekken. Ten slotte kan een sterke employer branding de klanttevredenheid verbeteren. Studies hebben aangetoond dat tevreden werknemers leiden tot tevreden klanten, dus het is in je belang om ervoor te zorgen dat je werknemers tevreden zijn met hun baan.

Hoe kan ik een sterk werkgeversmerk creëren?

In drie stappen creëer je een employer brand:

  1. Definieer je merk

De eerste stap in het creëren van een sterk werkgeversmerk, is bepalen wat je merk is. Wat zijn de waarden van je bedrijf? Wat maak je bedrijf uniek? Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kun je beginnen met het ontwikkelen van je ‘employer brand identity’.

  1. Communiceer je merk

Zodra je je employer brand hebt gedefinieerd, is het belangrijk om deze te communiceren naar zowel huidige als toekomstige werknemers. Je website, social media-kanalen en vacatures zijn uitstekende plekken om te beginnen. Zorg ervoor dat de taal die je gebruikt consistent is op al je kanalen en dat deze nauwkeurig de waarden van je bedrijf weerspiegelt.

  1. Leef je merk

Het is niet genoeg om alleen je werkgeversmerk te communiceren – je moet het ook uitdragen. Je werknemers moeten de waarden van je bedrijf terug kunnen zien in hun dagelijkse werk. Als je werknemers het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van iets dat groter is dan zijzelf, zullen ze meer betrokken zijn en meer geneigd zijn om lang bij je bedrijf te blijven.

Een sterke employer brand kan een krachtig middel zijn om toptalent aan te trekken, de betrokkenheid en het behoud van werknemers te verbeteren en de winstgevendheid van je bedrijf te vergroten. Door de tijd te nemen om je employer brand te definiëren en effectief te communiceren, kun je zich voorbereiden op succes. Vergeet niet dat het niet voldoende is om je werkgeversmerk te communiceren – je moet het ook uitdragen. Als je werknemers zien dat de waarden van je bedrijf meer zijn dan alleen maar woorden op een bladzijde, zullen zij eerder geneigd zijn zich in te leven in het merk en langdurig bij je bedrijf te blijven.

Wat zijn de stappen om tot een succesvolle employer branding-strategie te komen?

Een employer branding-strategie is een plan voor de manier waarop een bedrijf zijn employer brand kan communiceren naar zowel huidige als toekomstige werknemers. Een succesvolle strategie voor employer branding vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Dit zijn de stappen die je moet nemen om een employer branding-strategie te ontwikkelen die werkt voor je bedrijf.

  1. Definieer je doelstellingen.

De eerste stap bij het creëren van een employer branding-strategie is het bepalen van je doelstellingen. Wat wil je bereiken met je employer brand? Wil je meer sollicitanten aantrekken? Het behoud van werknemers verhogen? Het moreel verbeteren? Zodra je weet wat je doelstellingen zijn, kun je een plan ontwikkelen om deze te verwezenlijken.

  1. Onderzoek je publiek.

De volgende stap is het onderzoeken van je publiek. Wie wil je bereiken met je employer brand? Huidige werknemers? Potentiële werknemers? Als je het niet zeker weet, overweeg dan een enquête onder werknemers of focusgroepen om feedback te krijgen over wat zij van het bedrijf als werkgever vinden. Deze feedback is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van je merkstrategie.

  1. Ontwikkel je communicatie.

Zodra je weet wie je wilt bereiken en wat je wilt bereiken, kun je beginnen met het ontwikkelen van je communicatie. Wat zijn de belangrijkste boodschappen die je over je bedrijf als werkgever wilt communiceren? Zorg ervoor dat je je doelgroep in gedachten houdt bij het ontwikkelen van je communicatie; deze moet relevant en aantrekkelijk zijn voor hen.

  1. Kies je kanalen.

Nu je weet wat je wilt zeggen, is het tijd om te beslissen hoe je het gaat zeggen. Welke kanalen ga je gebruiken om je doelgroep te bereiken? Sociale mediaVacaturebanken? Doorverwijzingen van werknemers? Niet alle kanalen zijn even effectief voor elk publiek, dus kies verstandig op basis van wie je probeert te bereiken en welke boodschap je probeert over te brengen.

  1. Implementeren en meten.

Zodra je je plan hebt ontwikkeld, is het tijd om het uit te voeren. Rol je nieuwe employer brand uit over alle gekozen kanalen en begin dan met het meten van de resultaten. Zie je meer sollicitanten? Toegenomen werknemersbehoud? Verbeterd moreel? Houd deze gegevens bij, zodat je je strategie indien nodig kunt aanpassen op basis van wat werkt (en wat niet werkt).

Het bereiken van een succesvolle employer branding-strategie vereist zorgvuldige planning en uitvoering, maar de inspanning is de moeite waard. Door de tijd te nemen om gerichte boodschappen te ontwikkelen en de juiste kanalen te kiezen om je publiek te bereiken, kun je een employer brand creëren die de werving, het behoud en het moreel in je bedrijf zal helpen verbeteren – en tegelijkertijd toptalent aantrekken!

Wat zijn enkele veelgemaakte fouten bij employer branding?

Als HR-manager is het je taak ervoor te zorgen dat de employer brand van je bedrijf aantrekkelijk is voor toptalent. Maar waar begint u? En hoe kun je veelgemaakte fouten vermijden?

  1. Je beoogde kandidaat niet definiëren

De eerste stap in elke strategie voor employer branding is het definiëren van je beoogde kandidaat. Welke vaardigheden en ervaring zoekt u? Wat voor cultuur heeft je bedrijf? Wat kun je kandidaten bieden dat andere bedrijven niet kunnen? Zodra je een duidelijk beeld hebt van het type kandidaat dat je probeert aan te trekken, kun je je boodschap daarop afstemmen.

  1. Feedback van werknemers over het hoofd zien

Je werknemers zijn je beste ambassadeurs. Zij zijn degenen die dagelijks contact hebben met kandidaten en uit de eerste hand ervaring hebben met je bedrijfscultuur. Hun feedback is dan ook van onschatbare waarde bij het vormgeven van je employer brand. Vraag regelmatig om feedback en neem deze ter harte bij het opstellen van je employer branding-strategie.

  1. Niet afgestemd op je bedrijfsstrategie

Je employer branding-strategie moet nauw aansluiten bij je bedrijfsstrategie. je wilt immers kandidaten aantrekken die je bedrijfsdoelstellingen helpen bevorderen. Zorg ervoor dat elk aspect van je employer brand – van de waarden die je uitdraagt tot het soort functies waarvoor je werft – in overeenstemming is met wat je als bedrijf wilt bereiken.

Employer branding is een cruciaal onderdeel van elke wervingsstrategie – maar het is niet altijd eenvoudig om het goed te doen. Door veelgemaakte fouten te vermijden, zoals het niet definiëren van je beoogde kandidaat of het over het hoofd zien van feedback van werknemers, kun je je voorbereiden op succes. Houd deze tips in gedachten bij het ontwikkelen van je eigen employer branding-strategie en je bent goed op weg om toptalent aan te trekken.

Wat zijn de uitdagingen van employer branding?

Hoewel employer branding zeer gunstig kan zijn voor organisaties, brengt het ook de nodige uitdagingen met zich mee. Laten we eens kijken naar de top 5 uitdagingen van employer branding.

  1. Je merk definiëren

De eerste uitdaging bij employer branding is het definiëren van je merk. Dit kan moeilijk zijn omdat je moet vaststellen wat je organisatie uniek en aantrekkelijk maakt voor potentiële werknemers. Je moet ook bedenken wat voor soort werknemer je wilt aantrekken. Zodra je een duidelijk beeld hebt van je merk, kun je beginnen met het opstellen van je employer brand-strategie.

  1. Een consistente boodschap creëren

Zodra je je employer brand hebt gedefinieerd, is het belangrijk om een consistente boodschap te creëren voor alle kanalen. Dit betekent dat je website, sociale media, vacatures en andere communicatie-uitingen allemaal je employer brand moeten weerspiegelen. Een consistente communicatie is belangrijk omdat potentiële werknemers zo een duidelijk beeld krijgen van hoe het is om voor je organisatie te werken.

  1. Je onderscheiden van de concurrentie

Op de huidige arbeidsmarkt concurreren veel werkgevers om hetzelfde talent. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om je te onderscheiden van de concurrentie. Eén manier om je te onderscheiden is door een sterke employer brand-strategie die je onderscheidt van andere werkgevers. Een andere manier om je te onderscheiden is door concurrerende voordelen en extraatjes aan te bieden die toptalent aantrekken.

  1. Succes meten

Het meten van het succes van je inspanningen op het gebied van employer branding kan moeilijk zijn omdat er veel factoren in aanmerking moeten worden genomen. Enkele zaken die je wellicht wilt meten zijn websiteverkeer, betrokkenheid bij sociale media, het aantal sollicitaties en het aantal geaccepteerde aanbiedingen. Het is belangrijk om je vooruitgang in de tijd te volgen, zodat je je strategie zo nodig kunt aanpassen.

  1. Je online reputatie beheren

Je online reputatie is een andere belangrijke factor bij employer branding. Potentiële werknemers onderzoeken je organisatie online voordat ze solliciteren of een aanbod accepteren. Het is belangrijk om je online reputatie te beheren door in de gaten te houden wat er online over je organisatie wordt gezegd en daarop te reageren. je moet ook proactief positief nieuws en verhalen over je organisatie delen op sociale media en andere kanalen.

Employer branding kan een uiterst effectief middel zijn om toptalent aan te trekken en te behouden, maar het gaat ook gepaard met de nodige uitdagingen. De meest succesvolle organisaties zijn degenen die deze uitdagingen weten te overwinnen en een sterke employer brand creëren waarmee ze zich onderscheiden van de concurrentie.

Hoe kan ik het succes van mijn employer branding-strategie meten?

Je employer brand is de manier waarop je bedrijf door huidige en potentiële werknemers wordt waargenomen. Een employer branding-strategie is een plan om die perceptie te verbeteren of te vergroten. Maar hoe wee je of je strategie werkt? Hier volgen enkele manieren om het succes van je employer branding-strategie te meten.

  1. Meer webverkeer naar je carrièresite of vacaturepagina

Als je ziet dat het webverkeer naar je carrièresite of vacaturepagina toeneemt, is dat een teken dat je employer branding-strategie werkt. Dit betekent dat meer mensen geïnteresseerd zijn in werken bij je bedrijf en de tijd nemen om meer te weten te komen over hoe het is om daar te werken. Je kunt dit meten door te kijken naar het aantal unieke bezoekers van je carrièresite of vacaturepagina.

  1. Meer sollicitaties

Een andere manier om het succes van je employer branding-strategie te meten is door te kijken naar het aantal sollicitaties dat je ontvangt. Als je meer sollicitaties krijgt dan voorheen, betekent dit dat meer mensen geïnteresseerd zijn in een baan bij je bedrijf. Dit is een goede indicator dat je employer brand verbetert en dat meer mensen je bedrijf zien als een fantastische plek om te werken.

  1. Verbeterde medewerkerstevredenheid

De tevredenheid van werknemers is een andere belangrijke maatstaf om het succes van je employer branding-strategie te meten. Als werknemers tevreden zijn met hun baan en het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een sterk werkgeversmerk, is de kans kleiner dat ze naar een ander bedrijf vertrekken. Je kunt de tevredenheid van werknemers meten via enquêtes of door te kijken naar verloopcijfers.

  1. Kandidaten van betere kwaliteit

Ten slotte is een van de beste manieren om het succes van je employer branding-strategie te meten de kwaliteit van de kandidaten die je aantrekt. Als je meer gekwalificeerde kandidaten krijgt die goed bij je bedrijf passen, is dat een goed teken dat je employer brand sterk is en aantrekkelijk voor toptalent. Je kunt dit meten door te kijken naar aanwervingscijfers zoals de doorlooptijd en het acceptatiepercentage.

Er zijn dus veel manieren om het succes van je employer branding-strategie te meten. Het belangrijkste is dat je meetgegevens kiest die aansluiten bij je doelstellingen voor de strategie. Door deze metingen in de loop der tijd te volgen, kun je zien hoe goed je employer brand het doet en zo nodig wijzigingen aanbrengen om deze te blijven verbeteren.

Hoe kunnen werknemers helpen de employer brand te promoten?

Er is een aantal manieren waarop werknemers het werkgeversmerk kunnen helpen promoten. Eén manier is het delen van positieve ervaringen op sociale media. Als potentiële kandidaten zien dat huidige werknemers blij zijn met hun baan, maakt dat het bedrijf aantrekkelijker.

Werknemers kunnen ook helpen door als ambassadeurs op banenbeurzen en andere evenementen op te treden. Zij kunnen met potentiële kandidaten praten over hoe het is om bij het bedrijf te werken en eventuele vragen beantwoorden. Deze persoonlijke benadering maakt een goede indruk.

Ten slotte kunnen werknemers helpen door HR eerlijke feedback te geven over hoe het is om bij het bedrijf te werken. Deze feedback kan worden gebruikt om de werkplek te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor potentiële kandidaten.

Werknemers spelen een cruciale rol bij het promoten van het werkgeversmerk. Door positieve ervaringen te delen, als ambassadeurs op te treden en feedback te geven, kunnen zij helpen toptalent aan te trekken en te behouden. Als dit goed wordt gedaan, kan dit een win-win situatie zijn voor zowel het bedrijf als de werknemers.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: