E-mail marketing tips: handige tips voor online marketeers

Als online marketeer weet jij dat er bij het verzenden van de perfecte mailing veel zaken komen kijken. Het hebben van klamme handjes bij het drukken op de verzendbutton is vanaf nu voorbij! Met deze checklist neem ik je mee op een reis door het maillandschap en ontdek jij handige e-mail marketing tips om de perfecte mailing te verzenden. Om het je gemakkelijk te maken hebben we alle tips ook voor je in een handige checklist gezet.

Ontdek handige e-mail marketing tips

Wil je meer ontdekken over de e-mail marketing tips uit de checklist? Hieronder geven we je nog iets meer uitleg:

1. E-mail marketingwetten en -plichten

Vroeger was het mogelijk voor organisaties om te mailen totdat de ontvanger aangaf het niet meer te willen ontvangen. Nu moeten je ontvangers eerst toestemming geven voor dat je mag starten met e-mail marketing. Enkele regels om rekening mee te houden:

 • Bied in je mailing de mogelijkheid tot uitschrijving
  Je bent als organisatie verplicht in iedere mailing een mogelijkheid tot uitschrijven te bieden. Het is belangrijk dit op een gebruiksvriendelijke manier te doen.
 • Laat duidelijk zien dat de mail vanuit jouw organisatie verstuurd wordt
  Zorg ervoor dat je adresgegevens altijd te zien zijn.
 • Zorg dat de tell-a-friend functie voldoet aan de regelgeving
  Weet dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) enkele regels met betrekking tot tell-a-friend hebben opgesteld. De drie belangrijkste regels:
  1. Degene die het initiatief neemt om de mail door te sturen, moet de inhoud van de boodschap die doorgestuurd wordt, kennen.
  2. Er mag geen (kans op) beloning worden gegeven voor het doorsturen van de mailing.
  3. Het e-mailadres dat wordt opgegeven door de verzender mag niet worden toegevoegd aan het actieve relatiebestand (voor toekomstige mailings).

2. Ontvanger checks

Natuurlijk is het belangrijk dat je mailing aansluit op de behoefte van de ontvanger. Voer daarom deze checks uit voor een maximaal effect.

 • Breng je buyer persona’s in kaart en stem je mailing hier op af
  Het is ontzettend belangrijk om als organisatie vooraf je buyer persona(s) in kaart te brengen. Dit helpt bij het bepalen welke persona de meeste affiniteit heeft met het ontvangen van je mail. Per mail is het verstandig om je informatie zo te tweaken dat iedere mailing afgestemd is op de behoefte van de ontvan­ger
 • Zorg dat de personalisatie werkt
  Iedere Email Service Provider (ESP) biedt tegenwoordig een personalisatietool. Test deze uitvoerig (hier komen namelijk de meeste ‘schoonheidsfoutjes’ voor). Nadat de gebruikte personalisatie in de onderwerpsregel en inhoud goed staat ingesteld ga je verder! Mocht je niet over alle contactgegevens beschikken dan is dit altijd nog op te lossen door ‘Beste relatie’ of ‘Beste klant’ als voor- en achternaam te gebruiken.
 • Sluit de landingspagina aan op de mailing
  De landingspagina’s waarnaar je doorgaans verwijst moeten aansluiten op de verstuurde mail. Zowel in taalgebruik, tone-of-voice, aanspreekvorm als vormgeving.
 • Zorg er voor dat alle links werken
  Niets zo vervelend als de ontvanger naar een verkeerde landingspagina te sturen. Controleer dus alle links in je mailing.

3. Inhoudelijke checks

Jij wil natuurlijk dat jouw mailing een zo hoog mogelijke conversie behaalt. Het is daarom slim om tijdens het schrijven van de mailing content, rekening te houden met zaken als marketing psychologie en woorden die er voor zorgen dat je in de spambox terecht komt.

 • Zorg dat het afzenderadres klopt
  Op welke replyadres wil je de respons van de mailing ontvangen? Bijvoorbeeld support@organisatie.nl of juist op je persoonlijke adres? Controleer of je het juiste mailadres gebruikt. Een no-replyadres of afzenderadres van je ESP raad ik je zeker niet aan.
 • Zorg voor een logische naam in de display
  Meestal zijn afzenderadres en displaynaam aan elkaar gekoppeld. Controleer of je de juiste displaynaam, die zichtbaar is in de inbox, gebruikt.
 • Maak in de ‘Rich Snippet’ direct duidelijk wat de belangrijkste boodschap van de mailing is
  Het is handig om hier al bij de start van je mailing rekening mee te houden. Mobiele gebruikers beslissen vrijwel altijd op basis van deze tekst of ze een mailing openen of niet.
 • Zorg voor genoeg triggers in de titel om de ontvanger te verleiden de mailing te openen
  De lezer beslist in enkele secondes of hij de gehele tekst wil doorlezen of juist weg klikt. Het begin van je mailing is dus essentieel om de aandacht te houden.
 • Pas marketingpsychologie toe om de conversie te verhogen
  De kunst is natuurlijk om je lezer te verleiden naar de gewenste conversie. Cialdini ken je vast al uit ons eerder geschreven blog. Pas zijn strategieën dan ook toe binnen het opstellen van je mail.
  Enkele voorbeelden:
  • Wederkerigheid – Geef iets weg. Denk aan informatie, een cadeau of gratis samples.
  • Consensus- Benadruk goed resultaat. ‘’Zoveel mensen ontvangen onze mail en zij beoordelen deze met een 9.’’
  • Commitment en consistentie -Bouw binnen je mailings een band op met je lezer. Neem hem serieus, ga stap voor stap te werk en overdonder hem vooral niet met een overload aan mails.
  • Sympathie -Creëer de gunfactor voor jouw mailing. Verdiep je in je klant en behandel hem als je beste vriend. Ik geef vrienden regelmatig complimenten, jij toch ook?
  • Authoriteit – Laat zien dat je kennis hebt en neem die echte expertstatus in. Dit komt ten goede van de betrokkenheid en uiteindelijke conversie van je mails.
  • Schaarste -Praat in verliestaal binnen je mailings. Men is namelijk van nature meer geneigd om verlies te voorkomen dan om een bepaalde winst te genereren.
 • Verwijder alle spammy woorden uit je mail
  Mailtjes kunnen in SPAM-boxen terechtkomen door een verscheidenheid van redenen. Eén van de eenvoudigste manieren om te voorkomen dat je hier belandt, is door het zorgvuldig kiezen van woorden in je onderwerpsregel. Triggerwoorden staan bekend om problemen te veroorzaken. Ze verhogen de kans dat je mail ergens landt waar jij dit niet wil. Door het vermijden van deze woorden in je mailings, worden juist die problemen geminimaliseerd. Wij selecteerden de meest voorkomende:
  • Koop nu
  • Uitverkoop
  • Sale
  • Te koop
  • Bestel
  • Verdien
  • Eurotekens
  • Gratis
  • Klik hier

En last but not least, laat je mailing vooral even door een collega bekijken voordat je hem verzendt! Veelal raak je zelf ‘blind’ voor zinsopbouwen en tekstuele foutjes, waardoor die frisse blik van je collega vaak verhelderend werkt!

4. E-mail marketing optimalisatie checks

Een constant stijgende lijn binnen de conversie is wat je graag terugziet bij e-mail marketing. Het is dus noodzakelijk dat de ontvanger je mail opent en leest, daarna doorklikt naar de landingspagina waar zij uiteindelijk converteren naar het gewenste doel. Hoe optimaliseer je dit? Start altijd met een 0-meting. Het inzichtelijk krijgen van een eventuele verbetering van je mailings is namelijk pas zichtbaar als je weet waar je vandaan komt.

 • Maak gebruik van A/B testing voor beter inzicht in wat wel en niet converteert.
  Met een A/B test is het makkelijk te achterhalen welke versie van een mailing het best scoort. Ontwikkel twee of meer varianten van een mailing of landingspagina en meet dan bij een klein deel van je ontvangers, bijvoorbeeld 20 procent, welke groep de meeste conversie oplevert. Verstuur daarna de winnende variant naar de overige 80 procent.
 • Haal naar aanleiding van je A/B test obstakels weg of pas ze aan.
  Van welke elementen denk je zelf dat wanneer je ze wijzigt, ze een grote impact op een beter resultaat hebben? Het blijft vooraf slechts een inschatting, maar denk na over de bijdrage van de test op het behalen van de je uiteindelijke KPI’s.
 • Verstuur je mailing op een zo gunstig mogelijk tijdstip.
  ESP’s als bijvoorbeeld MailChimp bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een optimale tijd in te schatten voor het verzenden van je mailings. Dit doen ze op basis van benchmarks, vergeleken met de openhistorie van je eigen mailingdatabase. Jij bent met deze optie dus altijd verzekerd van een optimale verzendtijd.

5. Controle checks

Het maakt niet uit hoe vaak je de campagne hebt gecontroleerd, het kan nooit kwaad om hem nog een keer te controleren. Gebruik de testtools in je ESP om ervoor te zorgen dat de campagne op de manier vertoond wordt waarop jij wilt. Je ontvangers openen de mail op verschillende apparaten en mailcliënts.

 • Controleer of je boodschap aankomt en of je mailing er goed uitziet.
  Analyseer naar welke mailclients je de meeste mails aflevert. Gebruiken veel ontvangers Hotmail, Gmail of Outlook? Test dan vooral ook zelf of je mailing aankomt zoals je het bedoelde.
 • Vraag je collega’s al om de mailing te testen
  Nadat je alle checks hebt gedaan, is het verstandig om de mail te versturen naar een testgroep in je organisatie. Vraag je collega’s om hem zorgvuldig te testen en door te lezen. Tevens is het van belang om de rest van de organisatie op de hoogte te stellen van de mailing die je gaat verzenden. Je wil namelijk niet dat je klanten vragen hebben vanuit de mailing waarop je klantenservice geen antwoord kan geven.
 • Check de webversie van je mailing
  De webversie wordt vaak vergeten. Toch is dit ook belangrijk! Werken alle afbeeldingen en links ook in de online versie?

Ready, set..Go!

 • Doe uiteindelijk nog één keer de dubbelcheck.
  Heb je de juiste personen geselecteerd? Ben je niet iemand vergeten? Zijn er mensen die de mailing juist niet mogen ontvangen? Je hebt nu nog de kans om het aan te passen. Wanneer je alle stappen van deze checklist hebt doorlopen is jouw campagne klaar om te verzenden.

6. Analytics checks

Wat heeft het allemaal opgeleverd? Na elke direct mailactie stel je jezelf deze vraag. Zo heb je voldoende inzicht in de respons en de daaruit voortvloeiende nieuwe contacten. Maak, indien mogelijk, op basis hiervan een nacalculatie. Een goede analytics check levert je een schat aan informatie op. Daarnaast zijn de responscijfers van jouw acties van wezenlijke betekenis om ook in de toekomst hoger te scoren.

 • Check altijd de resultaten van je mailing in je analytics tools.
  Het is verstandig om je Analytics account te koppelen aan je verzonden mails. De stroom van het inkomende verkeer kun je namelijk blijven volgen. Nadat de koppeling heeft plaatsgevonden worden aan de mailcampagnes automatisch Google Analytics tags toegevoegd waarmee het verkeer getraceerd wordt. Goed om te weten is wel dat alleen de campagnes die vanaf dat moment lopen, gemeten worden.

Blijf jouw e-mail marketing constant optimaliseren!

Ik wil dat iedere mail beter rendeert en dus converteert. Het constant optimaliseren van de hierboven punten zijn dan ook essentieel. Hopelijk geven de bovenstaande e-mail marketing tips je voldoende handvatten om stappen te blijven maken.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: