De opkomst van Chat Bot Optimization

De afgelopen jaren is SEO (Search Engine Optimization) een onmisbaar aspect geworden binnen online marketing. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de enorme groei van chatbots zoals ChatGPT, zien we een nieuwe trend. Niet SEO, maar CBO: Chat Bot Optimization. In vaktermen hebben we het over LLMO: Large Language Model Optimization. In dit artikel gaan we dieper in op deze trend en geven we tips over hoe je chatbots als ChatGPT traint om antwoorden te geven die gunstig zijn voor jouw bedrijf.

Vergroot je zichtbaarheid via chatbots

De populariteit van chatbots zoals ChatGPT is vooral te danken aan hun vermogen om menselijke interactie na te bootsen en intelligente antwoorden te geven op inmiddels onvoorstelbaar veel vragen. Neem de vraag: ‘Bij welke opticien kan ik het beste een zonnebril kopen? Ik wil een kwalitatief goede zonnebril en ik wil fijn geholpen worden door het personeel.’ Vervolgens komt er een lijstje met antwoorden, waarbij Pearle op nummer 1 staat. Bedrijven gaan zich steeds meer realiseren dat het optimaliseren van hun zichtbaarheid in deze AI chatbots steeds belangrijker wordt net als op zoekmachines zoals Google.

In plaats van te vertrouwen op traditionele zoekopdrachten in zoekmachines, vragen mensen nu steeds vaker aan een chatbot als ChatGPT om aanbevelingen voor bedrijven en producten. Om in de lijst met suggesties te komen die door ChatGPT wordt gepresenteerd, moeten bedrijven ervoor zorgen dat de chatbot zo veel mogelijk over hen weet. LLMO helpt hierbij, zodat bedrijven op de meest winstgevende manier worden gepresenteerd aan potentiële klanten.

ChatGPT op een mobielscherm

Beter ‘ranken’ in ChatGPT

Hoe zorg je ervoor dat een chatbot als ChatGPT jouw bedrijf als suggestie geeft op de vraag van jouw doelgroep? Hier volgen enkele tips om met jouw bedrijf beter te laten ‘ranken’ in ChatGPT:

 • Zorg voor een ijzersterke merkstrategie en positionering
  Bij SEO is een duidelijke merkstrategie en positionering een onmisbaar aspect om beter te ranken in Google. Dit onderdeel is bij LLMO misschien nog wel belangrijker. Wanneer je dit duidelijk neer hebt gezet op jouw website en andere (social) kanalen, weet de chatbot namelijk bij welke vraag van de bezoeker, jouw bedrijf het antwoord kan geven.
 • Creëer waardevolle content
  Net als bij SEO is het belangrijk om waardevolle content te maken die relevant is voor jouw doelgroep. Dit helpt ChatGPT om jouw bedrijf als een betrouwbare bron van informatie te herkennen. Zorg ervoor dat je content informatief, nauwkeurig en up-to-date is.
 • Maak gebruik van gestructureerde data
  Gestructureerde data helpt ChatGPT om de informatie op jouw website beter te begrijpen. Gebruik Schema Markup en andere vormen van gestructureerde data om je content beter te organiseren. Zo maakt je het voor ChatGPT makkelijker om relevante informatie te vinden.
 • Optimaliseer online aanwezigheid
  Zorg ervoor dat je website, sociale media-accounts en andere online platforms consistent en up-to-date zijn. Dit helpt ChatGPT om een volledig beeld van jouw bedrijf te krijgen en de juiste informatie te presenteren aan gebruikers die ernaar vragen.
 • Investeer in chatbot-integratie
  Overweeg het integreren van een chatbot op jouw website om direct met klanten te communiceren. Dit kan ChatGPT helpen om beter te begrijpen hoe jouw bedrijf werkt en welke producten of diensten je aanbiedt.
 • Bouw relaties op met influencers
  Net als bij SEO, kunnen relaties met influencers in jouw branche je zichtbaarheid bij ChatGPT vergroten. Wanneer influencers over jou praten en jouw bedrijf aanbevelen, wordt je merk door ChatGPT herkend als een relevante en betrouwbare bron. Dit zal een positief effect hebben voor je LLMO.
 • Zorg voor een uitstekende klantenservice
  Klanttevredenheid is een belangrijke factor voor ChatGPT om te bepalen of jouw bedrijf wordt aanbevolen of niet. Zorg ervoor dat je een uitstekende klantenservice biedt. Vraag klanten om beoordelingen en feedback achter te laten op je website en andere online platforms.
 • Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen
  ChatGPT en andere chatbot-technologieën evolueren voortdurend. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste trends en ontwikkelingen om je LLMO-strategie up-to-date te houden.
 • Gebruik relevante zoekwoorden
  Net als bij SEO, is het belangrijk om relevante zoekwoorden te gebruiken in jouw content. Dit helpt ChatGPT om je bedrijf en aanbod beter te begrijpen en de juiste vragen van gebruikers te beantwoorden.

In een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door AI en chatbots is Large Language Model Optimization een veelbelovende nieuwe trend. Het biedt bedrijven de kans om hun zichtbaarheid en bereik te vergroten. Door het omarmen van dit veranderende landschap, zorg je met jouw bedrijf dat je op de meest winstgevende manier worden gepresenteerd aan potentiële klanten, via platforms zoals ChatGPT.

Het is belangrijk om te onthouden dat, net als bij SEO, LLMO een voortdurend evoluerend proces is. Het vraagt om aanpassing en optimalisatie. Wees bereid om te investeren in het begrijpen en optimaliseren van je bedrijf voor ChatGPT en andere chatbots. Zo zorg je ervoor dat je relevant blijft in deze snel veranderende wereld van online marketing.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: