Contentmarketing tips: zo creëer je waardevolle content!

De traditionele manier van marketing behoort steeds meer tot de verleden tijd. Inbound marketing is nu de sleutel tot succes! Hierbij staat het leveren van waardevolle content aan je (potentiële) klanten, ingezet op het juiste moment en op de juiste plaats, centraal. Het ontwikkelen van waardevolle content kost echter vaak veel tijd en vraagt om een goede samenwerking binnen je organisatie. En tijd is nu eenmaal iets wat we allemaal te kort komen. Hoe realiseer, manage en distribueer je op een (tijds)efficiënte manier waardevolle content? In dit blog help ik je op weg met handige contentmarketing tips en tricks.

Inbound marketing: van inside-out naar outside-in

We verschuiven van Marketer – Centric (inside-out) marketing naar Customer – Centric (outside-in) marketing. Bij Inbound marketing denken we dus vanuit de klant. Daarbij is het belangrijk dat je eerst de buyer persona’s en hun customer journey in kaart brengt. Deze fase vergt wel wat tijd, maar is ontzettend belangrijk om in de toekomst op een efficiënte en effectieve manier de juiste content bij je (potentiële) klant brengen.

Contentmarketing en de buyers journey

Nadat je de buyer persona’s en klantreis in kaart hebt gebracht, bekijk je per fase in de buyers journey welk type content het beste past. Iedere fase heeft andere eigenschappen: zo speel je in de awareness fase in op een probleem, werk je in de consideration fase toe naar een oplossing en bied je pas in de decision fase je product/dienst aan.

Wanneer is content waardevol?

Nu kun je als de enthousiaste marketeer die je bent, in het wilde weg content gaan maken, maar dat is juist niet het uitgangspunt van inbound marketing. Waardevolle content is pas waardevol, wanneer het is gemaakt met een doel. En dit doel moet altijd duidelijk zijn, voordat je begint met het maken van content. Luister naar je persona, werk nauw samen met sales en monitor de markt. Welke problemen kom je tegen? Welke onderwerpen leven er en zijn er trends waar je op in kunt spelen? Breng dit in kaart en ontwikkel alleen content wanneer het echt iets bijdraagt voor je persona. Contentmarketing werkt dus het beste wanneer je werkt vanuit een strategie. Dat scheelt je al een hoop tijd, frustratie en moeite!

Werk volgens een vast proces

Door een proces rondom content creatie op te zetten, verhoog je de kwaliteit en bespaar je een hoop tijd. No more loose sand dus! Werk volgens een vast stappenplan en zorg voor standaardisatie. Een voorbeeld contentmarketing stappenplan:

Zoals je ziet is de laatste fase van het stappenplan herhaling. Het is niet zo dat je content slechts maar één keer in kan zetten. Vaak is de content die je maakt over een langere periode relevant! Zo kan een whitepaper die je nu maakt, over 6 maanden nog steeds interessant zijn voor je doelgroep (bijvoorbeeld door een gerelateerd nieuwsitem). Pas je content waar nodig aan of maak een korte opvolging en distribueer de content opnieuw. Daarmee bespaar je veel tijd.

Culture of content: samen sta je sterker!

De inbound marketing methodiek vraagt (meestal) om een cultuurverandering in je organisatie. Niet alleen de marketing- en/of communicatieafdeling is verantwoordelijk voor het aanleveren en realiseren van de content, de gehele organisatie dient samen te werken. Het creëren van een culture of content is daarbij het uiteindelijke doel. Samen met je collega’s help je op het juiste moment, zowel je potentiele klanten als huidige klanten met waardevolle content.

Je collega’s zijn dé inhoudelijke experts, hebben (vaak) heel veel kennis om over te brengen en weten wat er speelt. Het is hierbij belangrijk om je collega’s het belang en de impact van content marketing in te laten zien. Laat de mogelijkheden en voordelen zien en houdt hen op de hoogte van het resultaat. Door dit te stimuleren creëer je enthousiasme, waardoor men sneller waardevolle input aanlevert en mee gaat denken hoe je persona’s het beste helpt. Dat wil overigens niet zeggen dat je collega’s zelf de content moeten maken, niet iedereen wordt daar gelukkig van en daar is de afdeling marketing/communicatie voor. Veel belangrijker is dat je de juiste input krijgt en dat collega’s trots zijn om de content te delen in hun eigen netwerk.

Start met het creëren van de juiste content!

Het creëren van de juiste content is voor veel organisaties niet hun core business, het kost dan ook veel inspanning naast hun dagelijkse werkzaamheden. Wij merken dit bij veel van onze klanten en helpen onze klanten dan ook graag bij het stukje content creatie en het creëren van een culture of content. Zo creëren we de juiste content voor een succesvolle inbound marketingstrategie!

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: