WCAG-toets in praktijk: “DC en Comaxx zagen het nut van ons werk

“Ik vind digitale toegankelijkheid een belangrijk onderwerp, ook mensen met beperkingen moeten websites goed kunnen bezoeken. Dan is het extra prettig om te werken met partijen als DC Klinieken en Comaxx, mijn WCAG-advies werd door hen met open armen ontvangen.”

Sacha Bogaers is Onderzoeker Digitale Toegankelijkheid bij Cardan Technobility, ze toetst websites volgens de WCAG-richtlijnen op ‘digitale toegankelijkheid’ voor mensen met beperkingen. Tot 2025 zijn vooral overheden bezig om zich aan deze richtlijnen te houden (daarna ook het merendeel van het bedrijfsleven), maar er zijn al organisaties die bewust kiezen voor een WCAG-toets om de website laagdrempeliger te maken. Zoals DC Klinieken: “Het is mooi om te zien dat een organisatie nu al zegt ‘we willen er voor gaan’. En Comaxx heeft ze daarbij goed geholpen, zo werd mij wel duidelijk.”

Wat houdt jouw werk in?

Cardan Technobility is gespecialiseerd in digitale toegankelijkheid, bijvoorbeeld de toegankelijkheid van websites (met extra aandacht voor mensen met beperkingen). We geven daarin advies en trainingen, maar we toetsen dus ook websites op hun toegankelijkheid volgens de WCAG-richtlijnen. Zoals de website die Comaxx voor DC Klinieken heeft gemaakt.”

“Ik ben sinds vorig jaar bij Technobility actief als Onderzoeker Digitale Toegankelijkheid. Naast advies en trainingen ben ik vooral bezig met het toetsen van websites op WCAG-richtlijnen. Als we een website toetsen, beginnen we met maken van een steekproef van pagina’s waarop allerlei soorten toegankelijkheidsproblemen naar voren komen. We kijken dus niet naar de hele website, sommige sites zijn veel te groot.”

Hoe gaat de WCAG-toets in praktijk?

“We toetsen aan de hand van de 50 zogenaamde succescriteria waaraan de websites van Nederlandse overheden nu al moeten voldoen. Per criterium kijken we welke problemen we tegenkomen. We hebben de criteria ingedeeld in thema’s, zoals ‘toetsenbordbediening’.”

“Als het onderzoek is afgerond maken we een verslag van de problemen, maar we denken meteen al mee in de oplossingen. We willen niet alleen doorstrepen, maar ook mee verbeteren. De opdrachtgever krijgt dus een rapport met fouten en de locaties daarvan en mogelijke oplossingen. Dat is meestal de eigenaar van de website, maar dat kan ook een websitebouwer zijn, zoals Comaxx.”

Wat gebeurt er na de rapportage?

“Na oplevering van het rapport wordt het ook met de klant besproken, zodat er geen onduidelijkheden zijn, of twijfels over de oplossing. Vervolgens krijgen ze drie maanden om de problemen op te lossen, omdat websites snel veranderen kan het eerste onderzoek snel minder representatief worden. Na die periode komt een hertoets, dan pak je het eerste onderzoek erbij en kijk je of alles is opgelost. We kijken dan ook of het oplossen van de problemen niet andere problemen heeft opgeleverd.”

“Ik ben onder de indruk van de snelheid waarmee de verbeteringen door DC Klinieken en Comaxx zijn opgepakt. Het was een pittige inspectie, omdat de website van DC veel verschillende componenten bevat. Dat maakt het complexer om op te lossen, maar dat is uiteindelijk allemaal goed gegaan. Er is door beide partijen echt veel werk ingestoken en het proces werd heel serieus genomen.”

“Veel organisaties weten niet zo goed wat het onderwerp toegankelijkheid inhoudt. Ze denken vaak dat een website helemaal opnieuw moet worden gebouwd, maar sommige problemen zijn relatief makkelijk op te lossen met een aantal aanpassingen. Een digitaal toegankelijke website hoeft ook niet meer werk te worden, als je er vanaf het begin al mee bezig bent.”

“Ik vind het fijn om te horen dat een websitebouwer als Comaxx bij het bouwen van andere sites nu ook naar toegankelijkheid kijkt. Dat maakt de wereld weer net iets laagdrempeliger en inclusiever”.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: