Implementatie en compliance van WCAG in bedrijfswebsites

Met de toenemende nadruk op digitale toegankelijkheid, wordt de implementatie van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) steeds crucialer voor bedrijven. Deze blog duikt in hoe bedrijven WCAG kunnen implementeren en zich kunnen voorbereiden op de aanstaande wetgeving die in 2025 effectief wordt. Bekijk voor meer informatie de aflevering van de Comaxx Podcast waarin Ramon Hoeks vertelt over WCAG.

Implementatie van WCAG

Het implementeren van WCAG op een website begint met een grondige begrip van de richtlijnen en hoe deze toepasbaar zijn op verschillende elementen van een website, zoals de navigatie, content, visuele ontwerp, en interactieve functies.

 1. Bewustzijn en training: Het is essentieel dat zowel het management als het technische team begrijpt wat WCAG inhoudt en waarom het belangrijk is. Trainingen en workshops kunnen helpen om iedereen aan boord te krijgen met de best practices.
 2. Audit en evaluatie: Voer een initiële audit uit om te bepalen waar je website staat in termen van toegankelijkheid. Dit kan gedaan worden met behulp van automatische tools en, belangrijker nog, met input van echte gebruikers met beperkingen.
 3. Ontwerp en ontwikkeling: Toegankelijkheid moet vanaf het begin een integraal onderdeel zijn van het ontwerp- en ontwikkelproces. Dit betekent dat er rekening moet worden gehouden met aspecten zoals kleurcontrast, tekstgrootte, en navigatie-eenvoud.
 4. Voortdurende evaluatie: WCAG-conformiteit is geen eenmalig project, maar een doorlopend proces. Regelmatige updates en tests zijn noodzakelijk om te zorgen dat nieuwe content en functies voldoen aan de richtlijnen.
Ramon Hoeks

Compliance met toekomstige wetgeving

Met de nieuwe wetgeving die in 2025 van kracht wordt, waarbij alle nieuwe websites toegankelijk moeten zijn, is het voor bedrijven van cruciaal belang om nu actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die bedrijven kunnen nemen:

 1. Juridisch advies: Het is verstandig om juridisch advies in te winnen over hoe de nieuwe wetgeving specifiek van invloed kan zijn op je bedrijf en wat er nodig is om aan de regelgeving te voldoen.
 2. Implementatieplan: Ontwikkel een duidelijk stappenplan voor het aanpassen van bestaande websites en het ontwerpen van nieuwe sites die voldoen aan de WCAG-normen.
 3. Budgettering: Zorg voor een budget voor de implementatie van toegankelijkheid, inclusief voor de tools, training en eventuele herontwerpen die nodig zijn.

Veel gestelde vragen over implementatie en compliance

 1. Is het duur om een website WCAG-compliant te maken?
 • De kosten kunnen variëren afhankelijk van de huidige staat van de website en de benodigde aanpassingen. Vroegtijdige implementatie kan echter helpen om hoge last-minute kosten te voorkomen.
 1. Hoe lang duurt het om een website aan te passen aan WCAG?
 • Dit hangt af van de complexiteit van de website en de omvang van de noodzakelijke aanpassingen. Kleinere aanpassingen kunnen binnen enkele weken worden doorgevoerd, terwijl grotere revisies maanden kunnen duren.
 1. Kan elke website aangepast worden aan WCAG, of zijn er soms volledige herontwerpen nodig?
 • De meeste websites kunnen worden aangepast, maar in sommige gevallen kan een volledig herontwerp efficiënter en kosteneffectiever zijn.
 1. Wat gebeurt er als mijn website niet voldoet aan de WCAG-normen?
 • Niet voldoen kan leiden tot juridische gevolgen, inclusief boetes. Bovendien kan het de reputatie van je bedrijf schaden, vooral als toegankelijkheid een steeds belangrijker onderwerp wordt onder consumenten.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: