Het Waarmerk Drempelvrij en de betekenis voor bedrijven

In de digitale wereld is toegankelijkheid een steeds belangrijker thema geworden. Een van de herkenbare mijlpalen in deze ontwikkeling is het behalen van het Waarmerk Drempelvrij. Dit keurmerk speelt een cruciale rol in het bevorderen van de toegankelijkheid van websites en digitale platforms. In deze blog kijken we naar wat het Waarmerk Drempelvrij inhoudt en wat het betekent voor bedrijven die streven naar digitale inclusiviteit. Bekijk voor meer informatie de aflevering van de Comaxx Podcast waarin Ramon Hoeks vertelt over WCAG.

Wat is het Waarmerk Drempelvrij?

Het Waarmerk Drempelvrij is een certificering die aantoont dat een website voldoet aan bepaalde nationale en internationale normen voor digitale toegankelijkheid. Dit keurmerk is in het leven geroepen om organisaties te helpen aantonen dat hun digitale inhoud toegankelijk is voor alle gebruikers, inclusief mensen met beperkingen zoals visuele, auditieve, motorische en cognitieve handicaps.

Criteria voor het Waarmerk Drempelvrij

Om het Waarmerk Drempelvrij te verkrijgen, moet een website voldoen aan diverse criteria, die vaak gebaseerd zijn op de WCAG-richtlijnen. Deze criteria omvatten onder meer:

  • Toegankelijkheid van content: Alle content moet toegankelijk zijn voor gebruikers, ongeacht hun beperking.
  • Navigatie en interactie: De site moet eenvoudig te navigeren zijn met verschillende hulpmiddelen, zoals toetsenbord en schermlezers.
  • Visueel ontwerp: Het visuele ontwerp moet rekening houden met gebruikers die slechtziend zijn of andere visuele beperkingen hebben.
Ramon Hoeks

Voordelen van het Waarmerk Drempelvrij voor bedrijven

  1. Verbeterde gebruikerservaring: Een toegankelijke website biedt een betere gebruikerservaring voor een breder publiek, inclusief mensen met beperkingen. Dit kan leiden tot hogere tevredenheid en loyaliteit van klanten.
  2. Vergroot marktbereik: Door het wegnemen van toegankelijkheidsbarrières bereikt een bedrijf een grotere groep consumenten, wat kan leiden tot een toename in het klantenbestand en de verkoop.
  3. Juridische naleving: Het voldoen aan toegankelijkheidsstandaarden kan bedrijven helpen juridische risico’s te vermijden die voortkomen uit het niet voldoen aan nationale en internationale wetgeving.
  4. Positieve merkperceptie: Het tonen van inzet voor toegankelijkheid verbetert de merkperceptie en toont maatschappelijke verantwoordelijkheid, wat aantrekkelijk kan zijn voor klanten en partners.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Veel gestelde vragen over het Waarmerk Drempelvrij

Hoe kan mijn bedrijf het Waarmerk Drempelvrij verkrijgen?

Begin met een audit van je huidige website om te bepalen welke aanpassingen nodig zijn om aan de criteria te voldoen. Werk samen met specialisten in digitale toegankelijkheid om deze aanpassingen door te voeren.

Wat zijn de kosten verbonden aan het verkrijgen van het Waarmerk Drempelvrij?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de huidige staat van je website en de complexiteit van de benodigde aanpassingen. Het is raadzaam om offertes aan te vragen van verschillende dienstverleners.

Hoe lang is het Waarmerk Drempelvrij geldig?

Het certificaat moet periodiek worden vernieuwd, meestal elke één tot twee jaar, afhankelijk van de specifieke richtlijnen van het certificeringsorgaan.

Kunnen alle soorten websites het Waarmerk Drempelvrij behalen?

Ja, elke website kan streven naar het Waarmerk Drempelvrij, mits zij bereid zijn de nodige aanpassingen te doen om aan de criteria te voldoen.

Wij realiseerden extra online groei voor: