Toegankelijkheid voorop: Maud Wijn en de implementatie van WCAG-normen bij Comaxx

In de huidige digitale wereld is toegankelijkheid niet langer een optie, maar een noodzaak. Maud Wijn, UX designer bij Comaxx, speelt een cruciale rol in het toegankelijk maken van webdesign door de implementatie van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Dit blog, gebaseerd op haar interview voor de Comaxx Podcast, bespreekt hoe zij deze normen integreert in haar projecten.

Wat zijn WCAG-normen?

WCAG-normen zijn ontwikkeld om webcontent toegankelijker te maken voor mensen met beperkingen, zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve handicaps. Deze richtlijnen zijn essentieel voor het creëren van websites die door iedereen gebruikt kunnen worden, en zijn een wettelijke vereiste in veel landen.

Maud’s aanpak van toegankelijkheid

Maud begint met een diepgaand begrip van de WCAG-normen en hoe deze toe te passen in haar designs. “Het gaat over de functionaliteit waar jouw website aan moet voldoen om echt iedereen door zo’n website te begeleiden,” legt Maud uit. Ze benadrukt het belang van functies zoals voldoende kleurcontrast, duidelijke navigatie, en het vermijden van content die problemen kan veroorzaken voor mensen met epilepsie of andere gevoeligheden.

Maud Wijn

De uitdagingen en oplossingen

Het integreren van toegankelijkheidsnormen in het creatieve proces kan uitdagend zijn, vooral wanneer klanten vasthouden aan een specifieke huisstijl die niet volledig in lijn is met deze normen. Maud deelt hoe ze deze uitdagingen aanpakt: “Soms is het misschien nog wat oudbollig of wat ouderwets. En dan ja, kijken we toch een beetje of we daar iets in kunnen tweaken.” Haar doel is om een evenwicht te vinden tussen esthetiek en toegankelijkheid, waarbij geen concessies worden gedaan aan de functionaliteit.

Toegankelijkheid is niet alleen een technische of ethische kwestie, maar ook een zakelijke. Websites die toegankelijk zijn, bereiken een breder publiek, verbeteren de gebruikerservaring en voldoen aan wettelijke normen. Maud’s werk met WCAG helpt Comaxx om deze voordelen te realiseren, en toont het bedrijf als een leider in inclusief design.

Veelgestelde vragen

 1. Wat betekent WCAG?
 • WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines, en deze richtlijnen helpen ontwikkelaars om content toegankelijk te maken voor mensen met diverse handicaps.
 1. Hoe beïnvloeden WCAG-normen het designproces?
 • WCAG-normen vereisen dat designers rekening houden met diverse gebruikersbehoeften, wat kan leiden tot aanpassingen in visuele presentatie, interactieontwerp, en contentstructuur.
 1. Wat zijn de voordelen van het implementeren van toegankelijkheidsnormen?
 • Naast het voldoen aan wettelijke eisen, verbetert toegankelijkheid de gebruikerservaring voor een breder publiek, verhoogt de klanttevredenheid en kan de SEO van de site verbeteren.
 1. Hoe gaat een designer om met tegenstrijdige vereisten van huisstijl en toegankelijkheid?
 • Door creatieve oplossingen te zoeken die beide doelen dienen, zoals het aanpassen van kleurenpaletten en lettertypes om zowel merkidentiteit als leesbaarheid te ondersteunen.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: