Personal Branding: was Willem van Oranje de eerste?

Toen ik onlangs het nieuwste seizoen keek van de NTR-serie over Het Verhaal van Nederland, besefte ik dat onze ‘Vader des Vaderlands’ Willem van Oranje erg goed was in personal branding: hij was tijdens zijn leven vooral bezig met het beïnvloeden van hoe mensen naar hem keken, en hoe de geschiedenis hem zou herinneren. En dat is goed gelukt. Zijn naam is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid in de 16e eeuw. Maar wat wat Willem van Oranje zo fascinerend maakt, is niet alleen zijn politieke en militaire bekwaamheid, maar ook zijn meesterlijke beheersing van personal branding. In een tijdperk ver voor het digitale tijdperk, slaagde hij erin een imago te creëren dat tot op de dag van vandaag voortleeft.

Wat is ‘personal branding’?

Voordat we de lessen van Willem van Oranje voor je ‘personal branding’ bespreken, wil ik eerst eens kijken wat het is. Het valt me namelijk op dat veel mensen met wie ik hierover spreek denken dat ze een soort influencer moeten worden, en dus niet zichzelf mogen zijn. Dat ze hun lippen dik moeten laten spuiten, bijvoorbeeld. In mijn workshops over dit onderwerp benadruk ik juist het belang van authenticiteit: Als je een vernislaagje probeert aan te brengen, gaan anderen het er van af krabben. Maar ook in de tijd van Willem was die authenticiteit al belangrijk.

Willem van Oranje

Personal Branding door Willem van Oranje

Hier zijn enkele lessen in personal branding die we van Willem van Oranje kunnen leren:

 1. Sta voor iets groots
  Willem van Oranje stond bekend om zijn strijd voor religieuze tolerantie en vrijheid. Dit waren niet zomaar politieke standpunten; het waren principes die ten grondslag lagen aan zijn identiteit. Voor effectieve personal branding is het cruciaal om waarden te belichamen die groter zijn dan jezelf. Het gaat erom waar je voor staat en hoe je dat consistent uitdraagt in alles wat je doet. Het is de essentie van Demand Generation: een ‘point of view’ waar mensen in geloven. Niet iedereen misschien, maar dat maakt niet uit.
 2. Wees authentiek
  Ondanks zijn adellijke afkomst stond Willem dicht bij het volk. Zijn vermogen om oprecht te communiceren en zijn idealen te verbinden met de behoeften en wensen van het gewone volk, maakte hem geliefd en gerespecteerd. In de wereld van personal branding is authenticiteit de sleutel tot een diepe en duurzame connectie met je publiek, zeker in deze transparante tijden.
 3. Bouw een sterk netwerk op
  Willem van Oranje was een meester in het opbouwen van coalities. Hij verbond verschillende groepen, van adel tot burgerij, in zijn strijd tegen de Spaanse overheersing. Een sterk netwerk is ook vandaag de dag een essentieel onderdeel van personal branding. Het gaat erom relaties op te bouwen en te onderhouden die je merk kunnen versterken en je boodschap verder kunnen verspreiden. Als Willem een account op LinkedIn had, zou hij erg veel connecties hebben.
 4. Communicatie is cruciaal
  Willem wist hoe belangrijk communicatie was om steun te verkrijgen. Hij maakte gebruik van pamfletten, brieven en persoonlijke ontmoetingen om zijn boodschap te verspreiden. In onze huidige tijd zijn de platforms veranderd, maar het principe blijft hetzelfde. Of het nu gaat om social media, blogs of podcasts, effectieve communicatie is essentieel om je personal brand te bouwen en te onderhouden.
 5. Wees veerkrachtig
  De strijd van Willem van Oranje was vol uitdagingen en tegenslagen. Zijn veerkracht en doorzettingsvermogen, zelfs in de meest moeilijke tijden, versterkten zijn reputatie als een sterke en betrouwbare leider. Personal branding gaat niet alleen over succes; het gaat ook over hoe je omgaat met tegenslagen en uitdagingen. Wees daar ook open over.

De strategieën van Willem van Oranje op het gebied van personal branding zijn dus verrassend actueel. Zijn leven leert ons het belang van het staan voor principes, authenticiteit, het opbouwen van een sterk netwerk, effectieve communicatie, en veerkracht. Deze tijdloze lessen zijn ook in het digitale tijdperk onmisbaar voor iedereen die aan zijn of haar personal brand wil bouwen.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: