E-waste als milieuproject: “Hier heeft iedereen baat bij”


“Ik ben enorm enthousiast over ons ‘Planet Plan’. Toen ik een jaar of 21 was werden mijn ogen geopend over de impact die we als mens op het milieu hebben, sindsdien krijg ik veel energie van dit soort initiatieven.”

Onze collega Rianka Beckers is online marketeer, maar als mens erg betrokken bij activiteiten die het milieu verbeteren. Voor moederbedrijf Acknowledge (IT) is ze trekker van het ‘Planet Plan’, met als startpunt de ‘E-waste challenge’: bomen planten met de opbrengst van oude hardware. Rianka legt uit.

Hoe ben je bij het plan betrokken geraakt?

“Mijn collega Sam kwam met het idee om een ‘Planet Plan’ binnen Acknowledge op te zetten. Op  sommige onderdelen waren we als bedrijf al ‘groen’, maar er waren ook ontwikkelpunten. Ze zochten iemand met passie voor de ‘planet’ om deze kar mee te trekken, en dan komen ze al snel bij mij uit haha.”

“Sam heeft de regie inmiddels aan mij overgedragen, heel spannend. Ik heb veel vrijheid gekregen om de aanpak structuur te geven, ik heb een plan opgesteld dat door de directie nu is goedgekeurd. Nu is het aan mij om het uit te rollen, natuurlijk wel met hulp van anderen.”  

Rianka Beckers

En de ‘E-waste challenge’ heeft de meeste prioriteit?

“Klopt. Daar heb ik ook al veel tijd in gestoken en aandacht aan besteed. We gaan oude hardware inzamelen om dat vervolgens te laten repareren, hergebruiken of recyclen. Om twee redenen is dat belangrijk: Enerzijds omdat grondstoffen opraken, anderzijds zijn er veel bedrijven die een duurzame beweging willen maken, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Wij regelen alles voor ze, ze hoeven hun e-waste alleen maar aan te melden op onze website.”

“Van de restwaarde van de hardware gaan we bomen planten, samen met onze partners TD SYNNEX en Maxicom. Bomen planten is belangrijk voor het milieu, ze kunnen immers CO2 uit de lucht halen. Die ‘bedrijfsbossen’ komen voor een deel in de buurt, een bosgebied tussen Tilburg en Eindhoven. Een ander deel van de bomen wordt in een ander werelddeel gepland, op locaties waar bomen het hardste nodig zijn.”

Waarom raakt dit project jouw passie?

“Toen ik 21 was werd mijn zus veganist, ze bleek allergisch voor lactose en vlees. Ze liet me de documentaires Cowspiracy en What The Health zien, toen zijn mijn ogen geopend over de impact van de voedselindustrie op het milieu. Ik ben toen vegetariër geworden en wilde me in gaan zetten voor de planeet. Dat geeft me een goed gevoel, positieve energie, zeker als ik met mensen praat die hetzelfde erover denken.”

“Bedrijven die interesse hebben kunnen via deze link zich aanmelden, wij regelen dan dat hun oude hardware wordt opgehaald. Ze worden dus helemaal ontzorgd, apparaten worden gecertificeerd gewist zelfs. Ze worden dan ook genoemd bij het planten van de bossen en krijgen een certificaat van deelname. Maar ze kunnen ook sponsor worden, vanaf het ‘Bronze’ sponsorpakket mag je ook zelf meedoen aan een boomplantdag. Ik verheug me al op die dag, dan wordt het ‘planet plan’ echt concreet.”

Wil je Rianka helpen? Klik hier voor meer informatie over de E-waste challenge

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

  • Samen online succes behalen
  • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
  • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: