WCAG en de rol van content in digitale toegankelijkheid

Het creëren van toegankelijke digitale content is cruciaal voor het waarborgen van de inclusiviteit en bereikbaarheid van websites. Dit aspect van digitale toegankelijkheid gaat verder dan enkel technische aanpassingen en raakt aan de manier waarop informatie wordt gepresenteerd en begrepen. In deze blog verkennen we de rol van content in het toegankelijk maken van digitale platforms en de beste praktijken die organisaties kunnen toepassen. Bekijk voor meer informatie de aflevering van de Comaxx Podcast waarin Ramon Hoeks vertelt over WCAG.

Het belang van toegankelijke content

Toegankelijke content zorgt ervoor dat alle gebruikers, ongeacht hun fysieke of cognitieve beperkingen, de informatie op een website effectief kunnen ontvangen, begrijpen en interactie kunnen hebben. Dit is niet alleen belangrijk voor het naleven van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), maar verbetert ook de algemene gebruikerservaring en tevredenheid.

Elementen van toegankelijke content

 1. Duidelijke taal: Gebruik eenvoudige, jargonvrije taal die gemakkelijk te begrijpen is voor alle gebruikers, inclusief mensen met cognitieve beperkingen of diegenen die nieuw zijn met het onderwerp.
 2. Structuur en semantiek: Organiseer content logisch met behulp van koppen, lijsten, en andere semantische HTML-elementen. Dit helpt niet alleen gebruikers om de structuur van de content te begrijpen, maar stelt screenreaders ook in staat om de pagina correct te interpreteren.
 3. Alternatieve teksten voor beelden: Voorzie alle afbeeldingen, video’s en andere niet-tekstuele content van alternatieve tekstbeschrijvingen. Dit maakt de content toegankelijk voor gebruikers die visueel beperkt zijn.
 4. Toegankelijke media: Zorg dat media-elementen, zoals video en audio, voorzien zijn van ondertiteling, transcripties en audiobeschrijvingen waar nodig.
Ramon Hoeks

Best practices voor het creëren van toegankelijke content

 • Betrek experts en gebruikers: Werk samen met toegankelijkheidsexperts en betrek gebruikers met diverse beperkingen in het ontwikkelproces om ervoor te zorgen dat de content echt toegankelijk is.
 • Regelmatige audits: Voer regelmatig content-audits uit om te garanderen dat nieuwe en bestaande content blijft voldoen aan toegankelijkheidsnormen.
 • Training van contentmakers: Zorg dat iedereen die content creëert voor je website getraind is in de principes van digitale toegankelijkheid.

Veel gestelde vragen over toegankelijke content

 1. Hoe kan ik controleren of mijn content toegankelijk is?
 • Gebruik toegankelijkheidstools zoals WAVE of AXE om je content te analyseren en eventuele problemen te identificeren. Regelmatige gebruikerstests, vooral met mensen die diverse beperkingen hebben, zijn ook essentieel.
 1. Wat is het belang van alternatieve tekst voor afbeeldingen?
 • Alternatieve tekst beschrijft de inhoud en functie van een afbeelding aan gebruikers die de afbeelding niet kunnen zien. Dit is essentieel voor blinde gebruikers en voor SEO-doeleinden.
 1. Kunnen PDF-bestanden toegankelijk worden gemaakt?
 • Ja, PDF-bestanden kunnen toegankelijk worden gemaakt door ervoor te zorgen dat ze correct zijn getagd en gestructureerd. Dit omvat het gebruik van leesvolgordes, alternatieve teksten voor afbeeldingen, en navigatiehulpmiddelen.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden extra online groei voor: