ChatGPT in HubSpot: onze eerste ervaringen

Sinds januari 2023 is het mogelijk om ChatGPT in HubSpot te gebruiken, hieronder beschrijven we onze ervaringen (ook met AI in het algemeen) als HubSpot Partner. Het gaat hier om een app van OBO, het basisabonnement is gratis maar dan mag je ChatGPT maar 25 keer ‘raadplegen’. Hieronder leg ik alles uit.

Wat is ChatGPT?

Heb je onder een steen gelegen sinds november :-)? Klik hier.

Hoe kun je ChatGPT gebruiken in HubSpot?

Je moet eerst de app aanvragen en installeren (via dit formulier), vervolgens is het voor alle gebruikers van je account beschikbaar. De app van OBO werkt als volgt:

 • Het is direct geïntegreerd in HubSpot, dus je hoeft het systeem nooit te verlaten.
 • Het maakt het schrijven van e-mails sneller en gemakkelijker.
 • Het kan snel wiskundige berekeningen voor je uitvoeren.
 • Het kan voor je vertalen.
 • Het kan “HubSpot help” vragen beantwoorden.
 • Het kan klantonderzoek voor je doen.

Hieronder wat veelgestelde vragen:

 • Welk HubSpot account heb je nodig? Deze app is compatibel met elk HubSpot account, inclusief SalesHub, MarketingHub en ServiceHub, op elk abonnementsniveau: Free, Starter, Professional en Enterprise.
 • Waar kan ik de app vinden in HubSpot? Wanneer de app voor het eerst wordt geïnstalleerd, verschijnt deze in het rechtermenu onder een contactpersoon, bedrijf of deal.
 • Hoe lang duurt het om een antwoord te genereren? Afhankelijk van de complexiteit van je vraag kan het 5 tot 30 seconden duren om een antwoord te genereren.
 • Wat is een prompt? Een prompt is een vraag die je stelt aan ChatGPT, bijvoorbeeld: Schrijf een e-mail naar {insert naam} over voordelen van {insert oplossing}
 • Tellen alle gebruikers op mijn account mee voor mijn limiet? Ja, elke prompt die vanuit je HubSpot-account wordt gebruikt, telt mee voor je limiet, ongeacht wie de gebruiker is.
 • Waar heb ik toegang tot ChatGPT app binnen HubSpot? Momenteel is de app alleen toegankelijk via een Contact, Bedrijf, Ticket of Deal object.
 • Hoe kan ik zien hoeveel prompts ik heb gebruikt? Momenteel is het aantal gebruikte prompts niet toegankelijk voor gebruikers, maar dit zal in toekomstige updates worden toegevoegd.
 • Kan de app automatisch antwoorden kopiëren en plakken in een e-mail? Op dit moment niet, maar ze zullen deze functionaliteit uitbouwen in toekomstige versies.
 • Waarom gebruik ik ChatGPT niet gewoon in mijn browservenster? Deze app geeft betrouwbare toegang tot het meest geavanceerde datamodel van ChatGPT. Je zult nooit vertragingen ervaren of eruit worden geschopt vanwege de gebruikerscapaciteit. Met ChatGPT in HubSpot kun je reacties direct in je flow inbouwen. Je kunt zoveel gebruikers hebben als je wilt op één HubSpot ChatGPT App account, dus je hoeft niet voor elke gebruiker een apart account aan te schaffen.
 • Moeten we HubSpot/klantgegevens delen met de ChatGPT app? De applicatie houdt het aantal ingediende prompts bij, maar registreert geen vragen of antwoorden. Gegevens worden alleen opgeslagen aan de ChatGPT kant.

Ervaringen met ChatGPT (in HubSpot)

Bij Comaxx experimenteren we al lang met AI voor eigen content, om precies te zijn met contentrobot Jasper.ai. ChatGPT maakt het allemaal wat makkelijker doordat er maar één interface is waar je ook een echte dialoog kunt voeren. Hier enkele voorbeelden waarbij je als marketeer gebruik kunt maken van ChatGPT:

 • Genereren van content: ChatGPT kan worden gebruikt om automatisch content te genereren, zoals productbeschrijvingen, blogberichten of social media-berichten. Dit kan helpen bij het efficiënter en consistenter communiceren van een merk.
 • Creatie van unieke content: ChatGPT kan worden gebruikt om unieke en aantrekkelijke inhoud te creëren, zoals verhalen of verkoopteksten. Dit kan de merkidentiteit en -bekendheid versterken.
 • Bepalen van consumenteninsights: ChatGPT kan worden gebruikt om te analyseren wat consumenten zeggen over een merk of een productcategorie, en zo inzicht te krijgen in wat consumenten waarderen of waar ze problemen mee hebben. Dit kan helpen bij het verbeteren van de merkpositionering of het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten.
 • Merknamen- en slogangenerator: ChatGPT kan worden gebruikt om merknamen en slogans te genereren die uniek, opvallend en relevant zijn voor een bepaalde product of dienst.
 • Creatieve brainstorm: ChatGPT kan worden gebruikt als hulpmiddel bij creatieve brainstorming en het genereren van nieuwe ideeën voor merkcampagnes of productlanceringen. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat ChatGPT alleen een hulpmiddel is en dat de kwaliteit van de output afhangt van de kwaliteit van de input en de manier waarop het model wordt gebruikt. Een professionele merkdenker of marketeer zal altijd de uiteindelijke beslissing moeten nemen over hoe ChatGPT wordt ingezet in de merkstrategie.

Voor alle duidelijkheid: bovenstaande voorbeelden zijn door ChatGPT zelf geschreven… Inmiddels hebben we met verschillende van bovenstaande voorbeelden geëxperimenteerd. Wat betreft het gebruik van de OBO app in HubSpot valt op dat het alleen maar een linkje naar een chatvenster is, vergelijkbaar met ChatGPT. Op dit moment is er nog geen enkele integratie in HubSpot, een bookmark naar een ChatGPT-venster in je browser zou dus net zo goed werken. Je hebt dan ook geen last van het snel duurder wordende verdienmodel, die 25 prompts heb je natuurlijk als bedrijf zo opgemaakt.

Al met al lijkt de OBO app om ChatGPT in HubSpot te integreren dus een haastklus te zijn geweest, misschien wel logisch omdat men het ‘first mover advantage’ wilde hebben. Van een echte integratie is dus (nog) geen sprake, bovendien kon de belofte niet worden waargemaakt dat je geen last hebt van de drukte: ook deze app was af en toe overbelast.

Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, zowel op app-niveau maar natuurlijk ook de combinatie van HubSpot met AI in het algemeen. We ain’t seen nothing yet…

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.

Wij realiseerden
extra online groei voor: