Wat zijn Toxic Backlinks? Ontdekken en bestrijden

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn backlinks essentieel voor het succes van een website. Backlinks, of inkomende links van andere websites naar jouw site, zorgen voor vertrouwen en autoriteit.

Echter, niet alle backlinks zijn gelijkwaardig. Sommige kunnen schadelijk zijn voor je website en je rangschikking in zoekmachines negatief beïnvloeden. Deze schadelijke links staan bekend als “toxic backlinks”.

Toxic backlinks zijn links van lage kwaliteit die de SEO van je website kunnen schaden. Ze komen vaak van websites met een lage autoriteit, spammy websites of websites die de richtlijnen van zoekmachines overtreden. Zoekmachines zoals Google gebruiken complexe algoritmen om de kwaliteit van backlinks te analyseren. Als je veel toxic backlinks hebt, kan je website worden gestraft, wat resulteert in lagere rankings of zelfs verwijdering uit de zoekresultaten.

Enkele kenmerken van toxic backlinks:

 • Je hebt een groot aantal links van lage kwaliteit van bekende spam- of linkfarms. Als je een aanzienlijke hoeveelheid backlinks hebt van zeer spammy bronnen, kan disavowen noodzakelijk zijn.
 • Je hebt links gekocht of op andere onethische wijze verkregen. Als je in het verleden links hebt gekocht of betrokken was bij linkuitwisselingsprogramma’s, kan het disavowen van deze links helpen om toekomstige straffen te voorkomen.
 • Je bent getroffen door een handmatige maatregel van Google vanwege linkspam. Als Google een handmatige actie heeft ondernomen tegen je website, kan disavowen essentieel zijn om de straf ongedaan te maken.

Toxic backlinks kunnen verschillende negatieve gevolgen hebben voor je website, waaronder:

 • Lagere rankings in zoekmachines: Zoekmachines zoals Google kunnen je website straffen als ze vermoeden dat je probeert het systeem te manipuleren met backlinks van lage kwaliteit.
 • Verminderde geloofwaardigheid: Backlinks van spammy of irrelevante websites kunnen de geloofwaardigheid van je eigen website aantasten.

Invloed van Google updates

De manier waarop Google backlinks en hun kwaliteit beoordeelt, is voortdurend in ontwikkeling. In 2023 en 2024 heeft Google extra aandacht besteed aan:

 • Gebruikservaring (UX): Google geeft prioriteit aan websites die een positieve gebruikerservaring bieden. Dit omvat factoren zoals laadsnelheid, mobielevriendelijkheid en nuttige content.
 • Topic-autoriteit: Google waardeert websites die diepgaande en betrouwbare informatie bieden over een specifiek onderwerp.
 • Authenticiteit: Google wil websites promoten die authentiek en betrouwbaar zijn. Dit betekent dat het belangrijk is om unieke en originele content te creëren en transparant te zijn over de bronnen van je informatie.

Naast deze factoren blijft Google toxic backlinks bestrijden en websites straffen die proberen te manipuleren met zoekresultaten.

Het identificeren van toxic backlinks is een cruciale stap in het opschonen van je backlinkprofiel. Hier zijn enkele bijgewerkte stappen om toxic backlinks te vinden:

Geavanceerde SEO-tools: Gebruik geavanceerde SEO-tools zoals Ahrefs, SEMrush en Moz die geavanceerde analyses bieden en geavanceerde signalen gebruiken om toxic backlinks te identificeren.

Kunstmatige intelligentie (AI): Overweeg tools die AI gebruiken om toxic backlinks te identificeren met meer precisie en efficiëntie.

Handmatige analyse: Voer handmatige analyses uit van je backlinkprofiel, met aandacht voor de kenmerken van toxic backlinks zoals hierboven beschreven.

Disavow Tool van Google

Gebruik de Disavow Tool van Google om Google te laten weten dat je bepaalde backlinks wilt negeren. Dit helpt om de schadelijke effecten van toxic backlinks te minimaliseren. Hiernaast zijn er ook nog deze oplossingen

Google’s standpunt over Toxic Links: Negeren of Disavow?

Google adviseert om toxic links in de meeste gevallen te negeren in plaats van ze te disavowen. John Mueller, een Google Search Console-medewerker, heeft dit standpunt herhaaldelijk benadrukt.

Redenen om te negeren:

 • Google’s algoritmen zijn al goed in het herkennen en negeren van links van lage kwaliteit. Google’s algoritmen zijn ontworpen om de meeste toxic links te negeren, zodat ze geen negatieve invloed hebben op je website.
 • Disavowen kan in sommige gevallen meer kwaad dan goed doen. Onjuist gebruik van de Disavow Tool kan leiden tot het verwijderen van waardevolle links, wat je SEO-inspanningen kan schaden.
 • Het disavow-proces is complex en tijdrovend. Het disavowen van links vereist zorgvuldige analyse en monitoring, wat tijd en middelen kan kosten.

Er zijn nog andere oplossingen

 • Verwijderingsverzoeken: Neem contact op met de webmasters van de betreffende websites en vraag hen vriendelijk om de link te verwijderen.
 • Nofollow-attributen: Vraag websites om het nofollow-attribut te gebruiken voor links die je niet wilt dat Google volgt. Dit is nuttig voor links van lage kwaliteit die je niet kunt verwijderen.
 • Heropbouw van je backlinkprofiel: Focus op het verkrijgen van hoogwaardige backlinks van relevante en betrouwbare websites. Dit helpt je om de negatieve impact van toxic backlinks te compenseren en je algehele SEO te verbeteren.

Preventieve Maatregelen

Om toekomstige toxic backlinks te voorkomen, is het belangrijk om proactieve maatregelen te nemen:

 • Kwaliteit boven kwantiteit: Streef naar het verkrijgen van backlinks van hoge kwaliteit, in plaats van een groot aantal links van lage kwaliteit.
 • Vermijd linknetwerken en betaalde links: Blijf weg van linknetwerken en het kopen van backlinks, aangezien deze praktijken door zoekmachines worden bestraft.
 • Monitor je backlinkprofiel regelmatig: Gebruik SEO-tools om je backlinkprofiel continu te monitoren en snel te handelen bij het identificeren van toxic backlinks.

Er is geen officieel percentage Toxic links dat je website mag hebben. Google en andere zoekmachines geven geen specifieke richtlijnen over hoeveel Toxic links acceptabel zijn.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat te veel toxic links een negatieve impact kunnen hebben op de SEO van je website. Dit kan resulteren in lagere rankings in zoekresultaten, of zelfs verwijdering uit de index.

In plaats van te focussen op een specifiek percentage, is het beter om te streven naar een schoon en natuurlijk backlinkprofiel. Dit betekent dat je website het streven van backlinks moet hebben van hoogwaardige en relevante websites.

Conclusie

Toxic backlinks kunnen een aanzienlijke negatieve impact hebben op de SEO van je website. Het is essentieel om proactief te zijn in het identificeren en aanpakken van deze schadelijke links om de gezondheid en rangschikking van je website te behouden. Door gebruik te maken van geavanceerde SEO-tools, handmatige analyse, verwijderingsverzoeken, de Disavow Tool van Google, nofollow-attributen en het heropbouwen van je backlinkprofiel, kun je de schadelijke effecten van toxic backlinks minimaliseren. Door daarnaast preventieve maatregelen te nemen en je te concentreren op het verkrijgen van hoogwaardige backlinks, kun je ervoor zorgen dat je website een sterk en gezond backlinkprofiel behoudt, wat cruciaal is voor duurzaam SEO-succes in 2024 en de toekomst.

Bronnen

Belangrijke bronnen die ik voor dit artikel heb gebruikt: Semrush en Search Console Help

Wat zijn toxic backlinks?

Toxic backlinks zijn links van lage kwaliteit die schadelijk kunnen zijn voor de SEO van je website. Ze komen vaak van websites met een lage autoriteit, spammy websites of websites die de richtlijnen van zoekmachines overtreden.

Hoe kan ik identificeren of mijn website toxic backlinks heeft?

Je kunt SEO-tools gebruiken zoals Ahrefs, SEMrush of Moz om je backlinkprofiel te analyseren en verdachte links te identificeren. Je kunt ook handmatig je backlinkprofiel controleren op kenmerken van toxic backlinks, zoals links van websites met een lage autoriteit, irrelevante ankertekst of spammy content.

Wat moet ik doen als ik toxic backlinks vind?

 • Negeren: In de meeste gevallen adviseert Google om toxic backlinks te negeren. Google’s algoritmen zijn goed in het herkennen en negeren van links van lage kwaliteit.
 • Disavow: Als je een groot aantal toxic backlinks hebt van bekende spam- of linkfarms, of als je bent getroffen door een handmatige maatregel van Google, kun je de Disavow Tool van Google gebruiken om deze links te disavowen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik toxic backlinks krijg

 • Vermijd linknetwerken en betaalde links.
 • Focus op het verkrijgen van backlinks van hoogwaardige en relevante websites.
 • Monitor je backlinkprofiel regelmatig.

Wat is het standpunt van Google over toxic backlinks?

Google adviseert om toxic backlinks in de meeste gevallen te negeren en disavowen te gebruiken als laatste redmiddel.

Samenwerken?

Klaar om samen het maximale uit jouw organisatie te halen? Neem contact met ons op! 

 • Samen online succes behalen
 • Ontvang vrijblijvend persoonlijk en professioneel advies
 • Meer dan 20 jaar online ervaring

 

Comaxx neemt je privacy serieus, dus we gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor administratieve doeleinden en om de producten en services te leveren die je bij ons opvraagt. Uitschrijven kan op elk gewenst moment. Zie hier het volledige cookie- en privacybeleid.