Digitale toegankelijkheid

Hoe toegankelijk is jouw website of webshop voor mensen met bijvoorbeeld een visuele of motorische beperking? Veel organisaties zijn zich niet bewust van het feit dat hun website of webshop niet door iedereen te gebruiken of te lezen is. Hierdoor loop je een deel van je potentiële klanten mis. Wanneer je jouw website volledig digitaal toegankelijk maakt zorg je voor inclusiviteit en draagt dit positief bij aan het imago van je organisatie.

Een digitaal toegankelijke website?

Diverse expertises

Wij zijn een full-service digitaal bureau en hebben dus vele expertises. Waar je nu een vraag over hebt, wij hebben de juiste specialisten voor je klaar staan. Hier een greep uit onze diensten

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid gaat over hoe toegankelijk jouw website, webshop of app is voor mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking. Ook zij moeten de inhoud van een website kunnen begrijpen, gebruiken en erop navigeren. In Nederland zijn er al zo’n 2,5 miljoen mensen met een beperking. Verschillende beperkingen waar je aan kunt denken zijn:

  • Een visuele beperking (blind, slechtziend, kleurenblind).
  • Auditieve beperking (doof/slechthorend).
  • Een motorische beperking.
  • Laaggeletterdheid of dyslexie.

Daarbij zijn er ook tijdelijke beperkingen waar iemand last van zou kunnen hebben. Denk hierbij aan een gebroken arm of een oorontsteking.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Zonder digitale toegankelijkheid worden miljoenen mensen buitengesloten van essentiële online diensten, educatieve bronnen, sociale netwerken en werkgelegenheidskansen. Daarnaast heeft digitale toegankelijkheid ook algemene voordelen voor websites en webshops. Zo zorg je voor een betere gebruikerservaring en zijn er snellere laadtijden van een website. Ook draagt het bij aan zoekmachine optimalisaties omdat Google een goede gebruikservaring waardeert.

Wil je weten hoe digitaal toegankelijk jouw website of webshop is? Vraag dan een digitale toegankelijkheid-scan aan of neem voor meer informatie contact met ons op!

Wettelijke normen en richtlijnen

De internationaal erkende norm voor digitale toegankelijkheid is de “Web Content Accessibility Guidelines” (WCAG), uitgegeven door het World Wide Web Consortium (W3C). De WCAG bevat aanbevelingen om webinhoud toegankelijker te maken voor mensen met beperkingen.

Enkele kernpunten van de WCAG-richtlijnen zijn:

  • Waarneembaar: Informatie en componenten van de gebruikersinterface moeten op verschillende manieren kunnen worden gepresenteerd, zonder dat de betekenis of werking verloren gaat.
  • Bedienbaar: Componenten van de gebruikersinterface en navigatie moeten bedienbaar zijn.
  • Begrijpelijk: Informatie en de bediening van de gebruikersinterface moeten begrijpelijk zijn.
  • Robuust: Inhoud moet robuust genoeg zijn om betrouwbaar te kunnen worden geïnterpreteerd door een breed scala aan gebruikersagenten, inclusief hulpmiddelen.

Voor Nederland in het bijzonder, zijn websites en mobiele apps van overheidsinstanties verplicht om te voldoen aan de toegankelijkheidseisen van de WCAG. Dit wordt geregeld door het “Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid”.

“Digitale toegankelijkheid is wettelijk verplicht voor Nederlandse overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) en instellingen uit de (semi-)publieke sector. Het is verplicht om te voldoen aan de eisen van WCAG 2.1, niveau A en AA. Vanaf 5 oktober 2023 wordt WCAG 2.2 A en AA aanbevolen.” – WCAG.nl

Praktische tips en technieken voor een toegankelijke website

Hieronder geven we een aantal tips om je website digitaal toegankelijk te maken. Hulp nodig bij het digitaal toegankelijk maken van je website, app of webshop? Neem dan contact met ons op!

Afbeeldingen en video’s

  1. Gebruik alternatieve tekst (Alt-tekst). Deze tekst beschrijft wat er op een afbeelding te zien is voor gebruikers die de afbeelding niet kunnen zien of laden. Schermlezers lezen deze teksten dan voor aan blinden en slechtzienden. Vermijd algemene beschrijvingen en zorg ervoor dat de Alt-tekst specifiek en beknopt is. Is de afbeelding niet essentieel voor de inhoud van de pagina? Dan kun je er een lege alt-tekst neerzetten (‘alt=””’). Een schermlezer zal dan de afbeelding negeren.
  2. Zorg voor een goed contrast. Als afbeeldingen tekst bevatten, zorg er dan voor dat er voldoende contrast is tussen de tekst en de achtergrond. Dit helpt mensen met een verminderd gezichtsvermogen of kleurenblindheid de tekst duidelijk te lezen.
  3. Vermijd belangrijke inhoud via afbeeldingen. Presenteer belangrijke informatie niet uitsluitend via afbeeldingen. Gebruikers die afhankelijk zijn van schermlezers of die afbeeldingen uitschakelen, kunnen deze informatie missen.
  4. Ondertiteling. Zorg voor nauwkeurige gesynchroniseerde ondertitels voor doven en slechthorenden. Dit moet niet alleen de gesproken tekst omvatten, maar ook relevante geluidseffecten en andere auditieve elementen. De videospeler zelf moet toegankelijk zijn en bedienbaar met zowel muis als toetsenbord. Dit betekent dat alle knoppen en bedieningselementen van de videospeler (zoals afspelen/pauzeren, volume, ondertiteling, enz.) met het toetsenbord bereikbaar en bruikbaar moeten zijn.

Bediening

  1. Toetsenbord toegankelijkheid. Zorg ervoor dat alle functionaliteiten van een website bediend kunnen worden met alleen een toetsenbord. Dit is belangrijk voor gebruikers die geen muis kunnen gebruiken of gebruik maken van een schermlezer. Test de website door te navigeren met de tab-toets , enter-toets en de pijltjestoetsen.
  2. Consistente en voorspelbare navigatie. Behoud een consistente navigatiestructuur op alle pagina’s van de website. Als het hoofdmenu bijvoorbeeld bovenaan elke pagina staat, zorg er dan voor dat dit op elke pagina het geval is en in dezelfde volgorde. Zorg ervoor dat links en knoppen duidelijk beschrijven waar ze naartoe leiden of wat ze doen. Vermijd vage labels zoals “klik hier”.
  3. Focus indicatie. Zorg ervoor dat het duidelijk is welk element op de website op dat moment focus heeft tijdens het navigeren met het toetsenbord. Dit wordt meestal aangegeven met een zichtbare omtrek of kleurverandering rondom het element.

Teksten en formulieren

  1. Duidelijke en begrijpelijke teksten. Gebruik eenvoudige en begrijpelijke taal. Vermijd jargon of complexe termen tenzij ze absoluut noodzakelijk zijn, en leg deze termen uit wanneer ze worden gebruikt. Gebruik koppen (h1, h2, h3, enz.) op een gestructureerde manier om inhoud te organiseren. Dit helpt schermlezergebruikers om gemakkelijk door de content te navigeren. Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Dit maakt het lezen gemakkelijker voor mensen met een visuele beperking en kleurenblindheid.
  2. Toegankelijke formulieren. Elk formulierveld moet een duidelijk en beschrijvend label hebben. Voorzie foutmeldingen van duidelijke instructies over hoe de fout kan worden gecorrigeerd. Deze meldingen moeten zowel visueel als voor schermlezers duidelijk zijn.

Wij maken jouw website digitaal toegankelijk

Ons team van experts staat klaar om jouw website, webshop of website digitaal toegankelijk te maken. Wij weten hoe belangrijk het is (zeker voor overheidsinstanties) om digitale content voor iedereen begrijpelijk te maken. Voor DC klinieken hebben we de WCAG-richtlijnen geïmplementeerd waardoor hun website nu voldoet aan de normen van digitale toegankelijkheid. Lees meer over onze samenwerking met DC klinieken.