Wanneer werkt Demand Generation het beste? Strategieën voor succes in diverse branches

Als ik een presentatie geef over Demand Generation krijg ik vaak de vraag in welke sectoren het goed werkt. Meestal geef ik aan dat dat vooral afhankelijk is van de onderwerpen die leven in jouw sector, bijvoorbeeld een nieuwe wet of kwaliteitsnorm die veel impact op je sector gaat hebben. Als jij op platforms mensen hiervoor ‘wakker maakt’ dan zet je jezelf meteen ook op hun shortlist. Als jij bijvoorbeeld degene bent die ze erop wijst dat er in 2025 een nieuwe (WCAG) wet komt die nieuwe websites verplicht ‘laagdrempelig’ maakt voor mensen met beperkingen, zet je jezelf als website-bouwer meteen op de shortlist.

Demand Generation (klik voor uitleg) begint dus bij Demand Creation, het creëren van vraag voor nieuwe of bestaande oplossingen. In dit artikel onderzoeken we welke branches en onderwerpen zich het beste lenen voor Demand Generation en bespreken we strategieën voor succes.

Demand Generation

Factoren die van invloed zijn op Demand Generation

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de effectiviteit van Demand Generation. Hieronder bespreken we vier belangrijke factoren: risico’s en verzekeringen, nieuwe wetgeving en normen, nieuwe trends en nieuwe substituten.

Risico’s en verzekeringen

Branches die zich richten op risicobeheer, zoals verzekeraars, zijn ideaal voor Demand Generation. Door bewustwording te creëren over potentiële risico’s, kunnen bedrijven de vraag naar hun producten en diensten vergroten.

Nieuwe wetgeving en normen

Nieuwe wetgeving en normen kunnen leiden tot nieuwe vraag. Bedrijven die snel inspelen op deze veranderingen en oplossingen bieden die voldoen aan de nieuwe eisen, kunnen profiteren van een groeiende vraag.

Nieuwe trends

Nieuwe trends in consumentengedrag of technologie kunnen nieuwe kansen bieden voor Demand Generation. Door vroegtijdig in te spelen op deze trends en relevante oplossingen te bieden, kunnen bedrijven hun marktaandeel vergroten.

Nieuwe substituten

Wanneer er nieuwe substituten op de markt komen voor bestaande producten of diensten, kan dit nieuwe vraag creëren. Bedrijven die snel inspelen op deze veranderingen en concurrerende oplossingen bieden, kunnen profiteren van een groeiende vraag.

Succesvolle Demand Generation strategieën

Om effectief gebruik te maken van Demand Generation, zijn er enkele strategieën die bedrijven kunnen toepassen. Hieronder bespreken we vier belangrijke stappen.

Identificeren van kansen

Om te beginnen, identificeer kansen in je branche waar je vraag kunt creëren. Dit kan betekenen dat je op de hoogte blijft van veranderingen in wet- en regelgeving, nieuwe trends, of opkomende substituten.

Doelgroepsegmentatie

Segmenteer je doelgroep op basis van hun behoeften en interesses. Hierdoor kun je je marketinginspanningen richten op de groepen die het meest waarschijnlijk interesse zullen tonen in je producten of diensten.

Contentcreatie

Creëer waardevolle en informatieve content die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Door middel van blogs, whitepapers, video’s en andere contentvormen kun je de voordelen van je producten of diensten effectief communiceren en de vraag stimuleren.

Conversieoptimalisatie

Zorg ervoor dat je website en marketingmateriaal zijn geoptimaliseerd om bezoekers om te zetten in klanten. Dit kan betekenen dat je call-to-actions (CTA’s) op de juiste plaatsen plaatst, en een soepel aankoopproces aanbiedt.

Demand Generation werkt dus het beste wanneer bedrijven inspelen op de factoren die de vraag beïnvloeden, zoals risico’s, wetgeving, trends en substituten. Door het toepassen van de bovengenoemde strategieën, kun je je Demand Generation inspanningen optimaliseren en het maximale potentieel van je bedrijf benutten.