Google Possum update: flinke veranderingen in de lokale vindbaarheid

Wij vertellen je alles over Google Possum (oftewel buidelrat) en voorzien je van een guide met handige know-hows over deze update. Een reis naar Midden- en Zuid-Amerika door de tropische regenwouden, graslanden en berggebieden. Oh en uiteraard ook wat de update inhoudt, wat de meerwaarde is en wat er verandert aan je SEO strategie…

Misschien is het je opgevallen dat in de lokale zoekresultaten in de laatste week van september 2016 wat zaken zijn veranderd. De Google Possum update is hier waarschijnlijk de reden van. In september werkt Google hard aan allerlei updates. Zoals bijna altijd heeft Google geen officiële update aangekondigd en geen uitlatingen over gedaan. Op basis van al het bewijs heeft deze update de naam Possum gekregen.

But why possum?

De update heeft een eigen naam omdat het grootste deel het lokale 3-pack resultaat heeft geraakt. Het lijkt nu alsof lokale Google zoekresultaten zijn verdwenen maar dat is niet zo. Ze zijn gefilterd en doen ‘alsof ze slapen’. Dit effect, het doen alsof iets dood is terwijl het slaapt, zorgt ervoor dat marketeers het ‘Possum’ noemen.

Het verschil met de bekendere Google Pigeon update is dat het zich vooral richt op de lokale 3-pack resultaten. Pigeon heeft vooral invloed op organische resultaten. Hieronder zie je een voorbeeld van de 3-pack:

google-possum-3pack

Dit houdt de Google Possum update in

De update is flink. Iedereen die te maken heeft met lokale zoekresultaten merkt het namelijk. De vijf grootste veranderingen zetten we even voor je op een rijtje.

  1. Filteren van 3-pack resultaten met hetzelfde adres of dezelfde eigenaar.
  2. Google hecht meer waarde aan het servicegebied dan de fysieke locatie van een organisatie.
  3. Exact gebruikte zoekwoorden wegen zwaarder.
  4. De locatie van een gebruiker speelt een grote rol.
  5. Lokale resultaten scheiden zich verder af van de normale organische resultaten.

Let op! Er zit geen penalty vast aan de Google Possum update zoals bij Penguin. Het is een kwaliteitsupdate: een filter om de beste en meest diverse resultaten naar boven te krijgen. Hetzelfde als Google probeert in de gewone organische resultaten.

Filteren van 3-pack resultaten met hetzelfde adres of dezelfde eigenaar

Google filtert al een tijdje lokale resultaten die naar dezelfde website verwijzen of hetzelfde telefoonnummer hebben. Denk aan meerdere vestigingen van één organisatie die dicht bij elkaar liggen. Dat is logisch want het heeft weinig zin om hetzelfde resultaat vaker te zien.

Deze filter is sinds de Google Possum update aangescherpt. Nu filtert Google namelijk sterk op organisaties die op hetzelfde adres zijn gevestigd. Ze proberen daarmee de resultaten breder te maken. Dus zelfs als je meerdere vestigingen dicht bij elkaar hebt, met andere adresgegevens, verschillende websites, een ander KvK en telefoonnummer kan het zijn dat je maar één resultaat in het local 3-pack krijgt. Afhankelijk van de zoekwoorden toont Google het resultaat.

Je ziet dus dat organisaties scoren op basis van specifieke informatie gekoppeld aan het lokale Google My Business profiel of de website. Dit ligt bijvoorbeeld aan wat er wordt gezegd in de referenties op de website. Iemand die zoekt op ‘Japans restaurant’ krijgt een ander resultaat dan iemand die zoekt op ‘sushi restaurant’. In theorie een geweldige update… In de praktijk gaat het niet altijd goed.

Denk aan verzamelgebouwen waar bijvoorbeeld verschillende huisartsen zitten en er maar eentje overblijft in Google. Of organisaties die op elkaar lijken, maar niet hetzelfde adres hebben. ‘Advocatenkantoor Klaassen’ uit Eindhoven en ‘Advocatenkantoor Henriëtte Klaassen’ uit Eindhoven. Het gekste hieraan is dat Google tijdens de ene zoektocht kiest voor de ene organisatie en een andere keer voor de andere.

Google hecht meer waarde aan het servicegebied dan de fysieke locatie van een organisatie

Al een hele tijd zijn er gekke dingen te zien in de optimalisatie van lokale SEO. De fysieke locatie van een organisatie speelt namelijk een grotere rol dan het servicegebied. Dit is best vreemd voor organisaties die geen klanten op locatie ontvangen… Toch? Loodgieters, elektriciens, schilders…

Daarnaast is de exacte fysieke locatie van organisaties die wel klanten ontvangen op locatie niet altijd even belangrijk. Is het echt zo belangrijk dat een makelaar 200 meter verderop zit of niet? Probably not… Misschien voor een bakkerij of parkeergarage maar de rest heeft er weinig last van. Toch is dat nu veranderd! Vooral organisaties die op de rand van een stad, servicegebied of dorp zitten hebben waarschijnlijk een toename van lokale posities en daarmee zoekverkeer ervaren.

Exact gebruikte zoekwoorden wegen zwaarder

De precieze woorden die je gebruikt in de zoekopdracht veranderen het lokale 3-pack resultaat. Waarom precies is een raadsel. Het lijkt terug te gaan in de tijd. Maar of dat ook echt zo is? Soms verschillen de resultaten op veel zoektermen die vrijwel hetzelfde betekenen.

De locatie van een gebruiker speelt een grotere rol

Zodra je fysiek verder van een locatie bent worden de lokale map resultaten verder uitgezoomd. Daardoor verschillende resultaten afhankelijk van je locatie. Andersom: hoe dichter bij je bij een locatie bent, hoe groter de kans dat ‘ie bovenaan staat in de resultaten. Dit is altijd al zo geweest maar nu lijkt het een grotere rol te spelen.

Lokale resultaten scheiden zich verder af van de normale organische resultaten

Ook dit klinkt je vast bekend in de oren. Het is al heel lang zo dat de score van een website invloed heeft op de lokale resultaten. Meestal stond je dan ongeveer op de 10e plek. Nu is dit veel makkelijker geworden.

Lokale verwijzingen en sterke aanwezigheid zijn veel belangrijker dan je organisatiescore. Een reden waarom dit gebeurd kan zijn is het ‘near me’ effect in de VS. Daar zoeken mensen vaak op [zoekwoord + near me] oftewel een plek die vlakbij of in de buurt is.

De Google trends van de afgelopen vijf jaar zien er namelijk zo uit:

Er zijn steeds meer websites die hier misbruik van maken door bijvoorbeeld websites en bedrijven te beginnen en deze ‘near me’ te noemen. In Nederland zie je deze trend nog niet echt. Woorden als ‘vlakbij’ of ‘in de buurt’ stijgen wel iets maar niet zo heftig. Door deze update worden dergelijke organisaties ontkracht. Waarschijnlijk dan, er is nog geen keihard bewijs voor.

restaurant-vlakbij-google-possum

Zo zit het met je SEO strategie

De Google Possum update verandert misschien veel aan je SEO strategie. Dit ligt aan je klanten en de manier waarop je nu omgaat met SEO.

Richt jij je vooral op organisch?

Laat dan de lokale factoren wat meer los. Vooral de lokale citaten en links gaan een minder grote rol spelen in de vindbaarheid.

Ligt de focus op lokaal?

Ga je dan juist richten op lokale linkbuilding en citaten! Deze zijn key voor je zoekresultaten.