De European Accessibility Act 2025: Wat betekent dit voor formulieren op websites?

Mijn collega’s zijn al een tijdje enthousiast bezig met het bouwen van ‘laagdrempelige’ websites, blijkbaar kan één op de vier mensen een website niet goed bekijken vanwege een handicap. Dit heeft alles te maken met de komst van de ‘European Accessibility Act 2025‘, en het feit dat we veel websites bouwen voor organisaties in de gezondheidszorg.

Wat is de ‘European Accessibility Act 2025’?

De European Accessibility Act (EAA) is een Europese richtlijn die websites en mobiele applicaties toegankelijk moet maken voor mensen met een handicap. De richtlijn is van toepassing op websites en mobiele applicaties van organisaties met ten minste 10 werknemers en een jaarlijkse omzet of omzet van ten minste 2 miljoen euro.

EAA

Voor formulieren op websites betekent de EAA dat deze toegankelijk moeten zijn voor mensen met een visuele handicap, een auditieve handicap, een motorische handicap of een leerhandicap. Concreet betekent dit dat formulieren aan de volgende eisen moeten voldoen:

 • Informatie moet duidelijk en leesbaar zijn. Dit betekent dat tekst moet worden weergegeven in een groot genoeg lettertype, met voldoende contrast en zonder visuele afleiding.
 • Formulieren moeten toegankelijk zijn voor gebruikers van schermlezers. Dit betekent dat er alternatieve tekst moet worden geboden voor afbeeldingen en andere niet-tekstuele inhoud.
 • Formulieren moeten toegankelijk zijn voor gebruikers van toetsenborden. Dit betekent dat gebruikers alle formuliervelden moeten kunnen selecteren en bewerken met het toetsenbord.

De EAA is van toepassing op alle soorten formulieren, zoals contactformulieren, aanmeldformulieren, inlogformulieren en betalingsformulieren.

De impact van de EAA op formulieren op websites

De EAA heeft een significante impact op formulieren op websites. Door de richtlijn moeten alle formulieren toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Dit betekent dat marketeers een aantal aanpassingen moeten maken aan hun formulieren om ervoor te zorgen dat iedereen ze kan gebruiken.

Enkele van de gevolgen van de EAA voor formulieren op websites zijn:

 • Formulieren moeten worden weergegeven in een groot genoeg lettertype, met voldoende contrast en zonder visuele afleiding. Dit is belangrijk voor mensen met een visuele handicap.
 • Formulieren moeten toegankelijk zijn voor gebruikers van schermlezers. Dit betekent dat er alternatieve tekst moet worden geboden voor afbeeldingen en andere niet-tekstuele inhoud.
 • Formulieren moeten toegankelijk zijn voor gebruikers van toetsenborden. Dit betekent dat gebruikers alle formuliervelden moeten kunnen selecteren en bewerken met het toetsenbord.

Tips voor het toegankelijk maken van formulieren op websites

Er zijn een aantal tips die marketeers kunnen volgen om hun formulieren toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Gebruik een groot genoeg lettertype voor alle tekst. Dit is belangrijk voor mensen met een visuele handicap.
 • Gebruik voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen met een visuele handicap om de tekst te lezen.
 • Zorg ervoor dat alle afbeeldingen een alternatief tekstlabel hebben. Dit zorgt ervoor dat mensen met een visuele handicap de afbeelding kunnen begrijpen.
 • Maak formulieren toegankelijk voor gebruikers van toetsenborden. Dit betekent dat gebruikers alle formuliervelden moeten kunnen selecteren en bewerken met het toetsenbord.
 • Test formulieren met gebruikers met een handicap. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de formulieren toegankelijk zijn voor iedereen.

De EAA is een belangrijke stap voorwaarts voor de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties. Door ervoor te zorgen dat hun formulieren toegankelijk zijn, kunnen marketeers ervoor zorgen dat iedereen hun website kan gebruiken, ongeacht handicap.

Hebt je nog vragen over de EAA of over het toegankelijk maken van formulieren op je website? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.