Tell me why? | Hoe jij de Golden Circle methode toepast voor jouw organisatie

Misschien heb je er weleens van gehoord of heb je het voorbij zien komen: De Golden Circle van Simon Sinek. Wat is het nou precies en wat kun je ermee? In deze blog leg ik je uit wat het is, hoe je het gebruikt en waarom organisaties deze methode gebruiken.

Simon Sinek

Wie is Simon Sinek?

Simon Sinek, geboren in 1973 in het Verenigd Koninkrijk, is auteur van verschillende boeken, waaronder Start With Why. Daarnaast heeft hij ook gewerkt als marketeer en wordt hij ook wel een managementgoeroe genoemd. Vanuit zijn welbekende Golden Circle stelt hij vooral de vraag: Why? Waarom doe je wat je doet? “People don’t buy what you do, people buy why you do it” – Simon Sinek

Wat is de Golden Circle?

De Golden Circle bestaat uit drie onderdelen: waarom (why), hoe (how) en wat (what). Volgens Simon Sinek kan een organisatie alleen maar succesvol worden wanneer ze van binnenuit de cirkel werken. Dus niet dat ze gewoon producten en diensten aanbieden, maar waarom ze deze aanbieden. Wat is de aanleiding van een product of dienst? Waarom is een organisatie opgezet? Welke aanleiding, visie, doelstelling of drijfveer heeft een organisatie? Vanuit deze waaromvragen kun je verder naar de hoe- en wat-onderdelen.


Waarom
Waarom bestaat jouw organisatie? Winst is hier nog geen reden, omdat dit een resultaat is en geen hoger doel.
Hoe
Op welke manier ga je dit doel bereiken? Wat is voor jouw organisatie een unique selling point (USP)?
Wat
Hier komt pas het product of de dienst aan bod. Waarmee vervul je de behoefte van de doelgroep met het doel vanuit de waarom-vraag?

Golden Circle Simon Sinek
Golden Circle

Hoe gebruik je deze why, how, what-theorie?

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat de drijfveer of aanleiding is van je organisatie, kun je dit doorvoeren in je huisstijl, website, advertenties, marketing, tone-of-voice etc. Aan de hand van een aantal voorbeelden van organisaties zal ik je de Golden Circle verder uitleggen. Hier gaan we in op de why, how en what van de Golden Circle.


Ikea


Waarom: Ikea wil betaalbaar wonen mogelijk maken voor iedereen.
Hoe: In Ikea’s productie en logistieke proces streeft het bedrijf naar efficiëntie, zodat de kosten laag blijven. Op deze manier zijn de producten goedkoper en kunnen ze dus betaalbaar wonen mogelijk maken.
Wat: Aanbieden van functionele meubels voor een betaalbare prijs in eigen design.


Royal Canin


Waarom: Een betere wereld voor huisdieren creëren. Alles wat Royal Canin doet komt voort vanuit de passie voor de gezondheid en welzijn van elke kat en hond.
Hoe: Door ervoor te zorgen dat voeding het eerste medicijn is van katten en honden. Dierenarts Jean Cathary (oprichter Royal Canin) was ervan overtuigd dat voedsel de gezondheid van dieren kon beïnvloeden.
Wat: Het aanbieden van specifiek afgestemd voedsel voor katten en honden.


DoSocial


Waarom:
Welzijn van ouderen verbeteren, zodat zij op hun oude dag meer plezierige en minder eenzame momenten beleven.
Hoe: Door te zorgen voor meer sociaal contact en minder eenzaamheid. Dit doen ze door zorg- en andere maatschappelijke organisaties met elkaar te verbinden om voor ouderen betekenisvolle momenten te creëren.
Wat: Door het aanbieden van leuke uitjes en zinvolle dagbesteding.


DC Klinieken


Waarom: DC Klinieken gelooft dat laagdrempelige zorg op een resultaatgerichte en doelmatige manier bereikbaar moet zijn voor iedereen.
Hoe: Ze hanteren korte wachtlijsten en behandeltijden en snelle diagnoses. DC Klinieken neemt de tijd om hun patiënten de aandacht te geven die ze nodig hebben.
Wat: Het leveren van verzekerde, laagcomplexe zorg binnen een specialistisch aanbod.

Waarom gebruik je het Golden Circle-model?

De reden dat succesvolle organisaties nadenken en handelen vanuit de waaromvragen is zodat klanten een binding met een organisatie kunnen krijgen. Je kunt namelijk eenzelfde visie delen met een organisatie. Op deze manier gaan mensen in jouw merk geloven en vertrouwen ze je organisatie. Deze binding met de klant kan leiden tot merkvoorkeur op de korte termijn en merkentrouw op de lange termijn. Merkentrouw is een voorkeur en binding met een merk. Het is namelijk goedkoper en beter voor een organisatie als klanten terug blijven komen in plaats van steeds alleen nieuwe klanten te werven. Daarnaast kan merkentrouw er ook voor zorgen dat klanten je bedrijf aanbevelen bij anderen (mond-tot-mondreclame).

Dit zijn de redenen die volgens Simon Sinek ervoor zorgen dat een organisatie succesvol kan worden. Mits er dus een visie is waar klanten zich mee verbonden kunnen voelen. Meer weten over je merk goed neerzetten? Lees dan onze blog over de kracht van storytelling.